ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της Αρχαία Κόρινθος με τη μελέτης βελτίωσης της επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας του μείζονος αρχαιολογικού χώρου, καθώς και της ενοποίησης του με τους άλλους αρχαιολογικούς πυρήνες της πόλης

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις τελικές κατευθύνσεις, που δώσαμε, τον Δεκέμβριο 2022, σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του ΥΠΠΟ, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών και του οικείου Δήμου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη βελτίωσης της επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, καθώς και για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, με την δημιουργία βασικών υποδομών σε υφιστάμενα κτήρια εντός του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε στη σύσκεψη της 31ης Ιουλίου -με την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, της Αμερικανικής Σχολής και του Δήμου- στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών -κτηριακές μελέτες, μελέτες προστασίας, ανάδειξης Νότιας Στοάς, Παλαιού Μουσείου και Αγωνοθετείου- ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου».

Το στρατηγικό διαχειριστικό σχέδιο για την Αρχαία Κόρινθο παρουσιάστηκε σε σύσκεψη τον Δεκέμβριο του 2022, και επικαιροποιημένο με τις τροποποιήσεις, προσθήκες μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη, στις 31 Ιουλίου, κατά την οποία ετέθησαν τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι η ανάδειξη, ενοποίηση και διασύνδεση του οικισμού με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού. Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου είναι η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου με την ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου και οικισμού, η ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου στη βάση μιας νέας φιλοσοφίας κινητικότητας, η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού.

Βάσει του στρατηγικού σχεδίου, οι πορείες εντός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου αφορούν κυρίως στην περιοχή πέριξ του Ναού του Απόλλωνα, στην αφετηρία του Σταδίου, στη διαδρομή των ΑμεΑ με είσοδο από την αρχαία οδό Λεχαίου. Οι πορείες εντός του πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Προτείνονται, η ανάπλαση της εισόδου – εξόδου από την οδό Λεχαίου με ανάδειξη της μνημειακής της διάστασης, η δημιουργία αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ, η δημιουργία στάσης και πλατώματος σύνδεσης με την είσοδο στο Παλαιό Μουσείο, η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης και η σύνδεσή του με το χώρο των Ρωμαϊκών λουτρών, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη. Προτείνεται, επίσης, η συνολική ανάπλαση της περιοχής και δημιουργία νέου πολιτιστικού πόλου στο κτήριο του Σχολείου, το οποίο διατηρείται με πολιτιστική χρήση, διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος του και ενοποιείται με όμορο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις