ΣΠΑΡΤΗ. Στη δημοσιοποίηση τριών σημαντικών συνεργασιών προχώρησε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και της Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον καθηγητή ιατρικής Γεώργιος Γερουλάκο, για τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Τριτάκη και για την οικονομολόγο Έλενα Παναρίτη. Οι τρείς διακεκριμένοι Λάκωνες επιστήμονες θέτουν εαυτόν εθελοντικά στην υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης

Ο καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Γερουλάκος

Ο Δήμος Σπάρτης προχωρά στη παροχή της υπηρεσίας «SOS Ιατροί Κατ’Οίκον 1016», στους Δημότες του Δήμου Σπάρτης!

Ο διάσημος Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής Γεώργιος Γερουλάκος, πρώτος δήλωσε το εθελοντικό «παρών» και τον ευχαριστούμε θερμά!

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την τηλεφωνική - video συμβουλευτική ιατρική υπηρεσία που θα επιδοτεί με κάποια μηνιαία συνδρομή ο Δήμος Σπάρτης, μέχρι κάποιες κλήσεις κάθε μήνα!

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας «θα καταβάλλουμε προσπάθεια να συντονιστούμε και να βρούμε 5 παθολόγους της περιοχής για τις κατ’οίκον ιατρικές υπηρεσίες με επιχορήγηση του Δήμου Σπάρτης. Μάλλον θα είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαϊκή πόλη θα προσφέρει στους δημότες της τέτοια χρειαζούμενη πρωτοποριακή υπηρεσία»

Δεδομένου ότι οι SOS IATΡΟΙ είναι ανοιχτή ομάδα ελεύθερων - επαγγελματιών ιατρών στην οποία (σε συνεργασία με την SOS ΙΑΤΡΟΙ) μπορούν να προσχωρήσουν ελεύθεροι- επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν εφημερίες στην επικράτεια του Δήμου της Σπάρτης, αμειβόμενοι μερικώς απευθείας από τον ασθενή βάσει προκαθορισμένων τιμών με επιδότηση του κόστους από το Δήμο Σπάρτης (και αν είναι εφικτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια)!

Ο δήμος θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, την Πρόεδρο του Νοσοκομείου Σπάρτης, και όσους θεωρεί ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σχετικά. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι του Δήμου Σπάρτης θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής και τηλεσυνεδρίων τις οποίες παρέχουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτοί απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις 24/7, μέρα - νύχτα και αργίες και διαθέτουν πολυετή εμπειρία στα επείγοντα περιστατικά, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παροχής και online υπηρεσιών ιατρικής ποικίλων ειδικοτήτων μέσω βιντεοκλήσης.

Ο καθηγητής Φυσικής Βασίλης Τριτάκης

Ο Σπαρτιάτης Καθηγητής Βασίλης Τριτάκης εντάσσεται εθελοντικά στην ομάδα της προσπάθειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και λειψυδρίας (εναλλακτικές δυνατότητες υδρομάστευσης και μικροφραγμάτων, κ.α.).

Γεννήθηκε στη Σπάρτη όπου και τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του. Φοίτησε στην φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , τμήμα Φυσικό, από όπου έλαβε κατά σειρά, πτυχίο φυσικού, μεταπτυχιακό τίτλο μετεωρολογίας-κλιματολογίας , διδακτορικό δίπλωμα στην αστροφυσική και τίτλο υφηγητή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στο Ινστιτούτο Max Planck στο Μόναχο της Γερμανίας, στο Imperial College και το εργαστήριο Rutherford- Appleton στην Αγγλία.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του είναι η μελέτη-πρόβλεψη της ηλιακής δραστηριότητος , οι σχέσεις ηλιακών και γήινων φαινομένων και η μελέτη του γεωμαγνητικού περιβάλλοντος.

Υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) εκπροσωπώντας παράλληλα την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον Οργανισμό Γήινων Παρατηρήσεων (GEO).

Ασχολήθηκε επίσης με αρκετά διοικητικά θέματα της Ακαδημίας Αθηνών όπως ήταν οι Επιτροπές που αφορούσαν την Παγκόσμια Μεταβολή (Global Change) και την Διαστημική Έρευνα (COSPAR, STP).

Έχει συγγράψει περίπου διακόσιες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου χίλιες ετερο-αναφορές στο έργο του.

Μετά την συμπλήρωση τριανταπέντε ετών υπηρεσίας , με βάσει τον ισχύοντα τότε νόμο, υποχρεώθηκε σε συνταξιοδότηση ενώ ήταν σε παραγωγική ακόμη ηλικία.

Σήμερα παραμένει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών ενώ παράλληλα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαριολοπουλείου - Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά με κύριο αντικείμενο την μελέτη , καταγραφή, αρχειοποίηση και αξιοποίηση κυμάτων αντήχησης Schumann (Schumann’s Resonances).

Ο Δήμαρχος Σπάρτης θυμίζει «στον δήμο Σπάρτης καινοτομούμε και στην πυροπροστασία. O Δήμος Σπάρτης είναι ο 2ος Δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει το πρωτοποριακό σύστημα ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής πυροπροστασίας, με drones …. για την άμεση κατόπτευση περιοχών του Δήμου με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρκαγιών. Στη Μαγούλα, έδρα της Πολιτικής προστασίας του Δήμου έχει οργανωθεί ένα Επιτελείο Συντονισμού και Δράσης που είναι σε συνεχή επαφή με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Αυτό το σύστημα ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής προστασίας από πυρκαγιές με την χρήση καμερών και υπέρυθρους αισθητήρες, θα λειτουργεί στο Δήμο Σπάρτης σε 24-ωρη βάση, εντοπίζοντας όχι μόνο τους καπνούς, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές και σχετικά συμβάντα»

Επίσης ο κ Δούκας αναφέρει: «Προχωρήσαμε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την διαχείριση κρίσεων με έδρα την Μαγούλα και επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Γεωργία Ζαχαράκη και αντικείμενο την διαρκή υποβοήθηση των μηχανισμών του Δήμου στη διαχείριση κρίσεων, την εφαρμογή του Σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ και δράσεις πολιτικής προστασίας με στόχο την συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας. Όλο το εκπαιδευμένο προσωπικό του Δήμου μας θα συμμετέχει στην Ομάδα, ώστε αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία και τη τεχνογνωσία των στελεχών μας. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχει και ο Καθηγητής Βασίλης Τριτάκης και το τημ του Ερυθρού Σταυρού Σπάρτης- Λακωνίας υπό την ακούραστη Ποτούλα Ορφανού!»

Η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη

Η Σπαρτιάτισσα Έλενα Παναρίτη άμισθος Σύμβουλος του Δημάρχου Σπάρτης, για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας

Η Έλενα Παναρίτη είναι οικονομολόγος, ειδική σε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών, ιδρυτής της StartUp Panel Group, και της διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής, «Σκέψη για Δράση» (thought4action.org).

Ήταν στέλεχος της Παγκόσμιας Τραπεζας για πάνω από μία δεκαετία. Έχει εργασθεί σε θέματα οικονομικής αναδιάρθρωσης χωρών που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση, με παράλληλο στόχο και την διεύρυνση και ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης. Το 2009 – 2012 εξελέγη και διετέλεσε βουλευτής επικρατείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έχει ζήσει και εργασθεί στην Ευρώπη, την Αμερική και την Λατινική Αμερική. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε πτυχίο Οικονομικά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deere College, με μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Johns Hopkins, Harvard, και στο Insead της Γαλλίας.

Έχει συγγράψει το Prosperity Unbound - Ευημερία δίχως Όρια. Διδάσκει στα πανεπιστήμια Stanford, Johns Hopkins, Insead, Wharton. Αρθρογραφεί στο διεθνή τύπο και ακαδημαϊκά περιοδικά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις