ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) το οποίο φιλοξενήθηκε ανάλογα από την Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στο Mystras Grand Resort Palace όπως και το επίσημο δείπνο προς τιμή των προσκεκλημένων μελών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΕ Μιχάλης Μούσσιος ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της ΣΑΛ Νικόλαος Μάζης. Ο πρόεδος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης έδωσε το παρόν ανάμεσα στους συναδέλφους του συνδικαλιστές καθώς κι εκπρόσωποι των Λακωνικών Αρχών και Φορέων της Σπάρτης όπως και αρτοποιοί της πόλης. Από το βήμα χαιρέτισαν οι Λάκωνες αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βερούτης και Τζινιέρης και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών προέκυψε ότι το ψωμί του ελληνικού φούρνου (της γειτονιάς) παραμένει το αυθεντικό φρέσκο ψωμί ανθεκτικό μέσα όμως σε ένα φορτισμένο κλίμα ανταγωνισμό από τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων (bake off) αλλά και την στιγμή που τα άλευρα έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από ασύμμετρες και ασύγχρονες αυξήσεις σε βάρος των ελλήνων αρτοποιών που μέχρι στιγμής απορροφούν αυτές τις αυξήσεις για να μην επιβαρυνθεί η τιμή του ψωμιού αλλά και ο καταναλωτής.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας Νικόλαου Μάζη που έδωσε σημαντικά στοιχεία για την αρτοποιεία στη Σπάρτη και τη Λακωνία από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Ο Νίκος Μάζης αναδείχθηκε ακόμα μια φορά ως ο άνθρωπος που, εκπροσωπώντας τους αρτοποιούς του τόπου του, χαίρει απεριόριστης εκτίμησης και σεβασμού τόσο στον κλάδο της Αρτοποιίας όσο και στον επαγγελματικό συνδικαλισμό γενικότερα.

Η ομιλία του Νίκου Μάζη

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου μας ευχαριστούμε για την τιμή της παρουσίας σας. Είναι χρέος μας πιστεύω στη συγκέντρωση αυτή να θυμηθούμε όλους τους πρωτεργάτες του κλάδου μας που άνοιξαν τον δρόμο που περπατούμε εμείς σήμερα και ιδιαίτερα τους τέσσερις συναδέλφους συνδικαλιστές που έφυγαν αναπάντεχα και πρόωρα από κοντά μας το τελευταίο διάστημα. Τον Χάρη Μάνο , τον Γιώργο Τσουκαλά, τον Φίλιππο Τσούνη και τον Ανδρέα Παπαϊωάννου. Ας προσευχηθούμε γι αυτούς και ας τους φέρουμε νοητικά κοντά μας πράγμα που ήθελαν αν και δεν πρόλαβαν.

Οφείλω μια εξήγηση. Διαλέξαμε τον Μυστρά για δυο συμβολικούς λόγους. Το κάστρο του και τον Παλαιολόγο. Το κάστρο κράτησε άπαρτο το δεσποτάτο για αιώνες που σημαίνει ότι με την ενότητα του κλάδου κτίζουμε κάστρο για την ελληνική αρτοποιία απέναντι στις οικονομικές, κοινωνικές, διατροφικές αλλαγές που συντελούνται. Με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τονίζουμε την απόφασή του να πολεμήσει με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα για τα ιδανικά του. Μήνυμα σε κάθε έναν που αγωνίζεται, ότι η θυσία αξίζει και είναι αναγκαία όταν προασπίζει αρχές, αξίες, οράματα.

Και θεωρούμε σημαντικό αυτό να ακουστεί από τη Σπάρτη μας. Εδώ που ο ήρωας Μύλης ανακάλυψε τη μυλόπετρα που αλέθει το στάρι σε αλεύρι. Ο Μύλης ήταν γιος του βασιλιά της Λακωνίας Λέλεγα και της Περιδίας και τον διαδέχθηκε στο θρόνο του. Δικός τους γιός ήταν ο Ευρώτας. Ο Παυσανίας επίσης αναφέρει ότι οι δημητριακοί καρποί αλέστηκαν για πρώτη φορά στη θέση Αλεσίαι κοντά στο σημερινό οικισμό Λέλε ή Αλέσια.

Σήμερα στο χωριό Τάλαντα του Δήμου Μονεμβασίας επαναλειτουργεί ένας από τους 11 νερόμυλους του 18ου αιώνα. Στο Παραδείσι Λακωνίας συναντάμε επίσης παραδοσιακούς νερόμυλους. Στο χωριό Βασαρά και στην περιοχή Ζάρακα υπάρχουν αντιπροσωπευτικοί ανεμόμυλοι.

Η Αρτοποιία είναι Τέχνη, γνώση, πείρα όλα μπλέκονται αρμονικά για να δώσουν τους μοναδικούς καρπούς μας τον άρτο και τα προϊόντα του, το ύψιστο δώρο του Δημιουργού στον άνθρωπο.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον σμίγουν και κάνουν το επάγγελμά μας ξεχωριστό.

Η παρασκευή του άρτου είναι μία ιεροτελεστία που επαναλαμβάνεται παρόμοια στο διάβα των αιώνων υπενθύμιση για τον σεβασμό και τη σημασία της παράδοσης.

Απευθύνεται και στις πέντε αισθήσεις.

Ως άρωμα στην όσφρηση, ως χρυσαφένια θέα στην όραση, ως διπλή τραγανή έξω και τρυφερή μέσα υφή στην αφή, ως απόλαυση στη γεύση.

Όσον αφορά τη συνδικαλιστική μας παρουσία αυτή συμπληρώνει συνολικά 105 χρόνια σωματειακής δράσης. Στις 14 Ιουνίου του 1917 ιδρύθηκε στη Σπάρτη το Σωματείο Αρτοποιών ”η Δήμητρα”. Εντελώς συμπτωματικά 74 χρόνια μετά την ίδια ημερομηνία στις 14 Ιουνίου 1991 συμβαίνει η επανίδρυση του συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία ΣΑΛ (Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας). Από διασωθέντα αρχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Λακωνίας και στο Πρωτοδικείο Σπάρτης προκύπτει - και οφείλω προς τιμή τους να αναφέρω- ότι από τη δεκαετία του 1930 πρόεδρός της διετέλεσε ο Λεωνίδας Καράγιωργας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 και μέχρι το 1956 ο Ιωάννης Οικονομάκης , από το 1956 και μέχρι το 1988 ο Αριστομένης Κουντούρης. Μετά αδρανοποείται. Το 1991 με καινούργιο καταστατικό έγινε επανίδρυση με πρόεδρο εμένα έως και σήμερα. Στην προσπάθεια επανίδρυσης είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας με προεξέχοντα τον αείμνηστο πρόεδρο Κωνσταντίνο Σουρέα.

Από ιδρύσεως του σωματείου τα αρτοποιεία ήταν 11. Τον Ιούλιο του 1957 αδειοδοτήθηκε ο 12ος φούρνος. Σήμερα σε όλη τη Λακωνία λειτουργούν 87. Από αυτά στη Σπάρτη έχουμε 17 αρτοποιεία, 11 πρατήρια άρτου που ανήκουν σε αρτοποιεία, 16 σημεία πώλησης και 4 θερμές γωνιές έμψησης κατεψυγμένης ζύμης (bake off). Ένα από τα αρτοποιεία έχει χτιστό αρτοκλίβανο τύπου «γερμανικό». Δύο είναι ξυλόφουρνοι. Ο ένας λειτουργεί πριν το 1940, είναι το παλαιότερο αρτοποιείο της πόλης και ο άλλος λειτουργεί την τελευταία 26ετία. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν οι 5, πρώτη γενεά, οι 7, δεύτερη γενεά, οι 4, τρίτη γενεά και 1, είναι τέταρτη γενεά, δηλαδή το δισέγγονο του αρχικού φούρναρη. Το τελευταίο αρτοποιείο της πόλης μας κατασκευάστηκε το 2000.

Έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας και την κοινωνία. Τιμηθήκαμε για το φιλανθρωπικό μας έργο καθώς οι αρτοποιοί μας προσέφεραν αφιλοκερδώς ψωμί στο πρόγραμμα της Μητρόπολης ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ και γίνονται αφανείς αρωγοί σε παρόμοιες προσπάθειες. . Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώσαμε διαδικτυακή ημερίδα για εδέσματα και ψωμί βασισμένα σε συνταγές της Αρχαίας Σπάρτης. Πρόσφατα μάλιστα οργανώθηκε εσπερίδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα «Αλχημείες στις γεύσεις των Βυζαντινών». Ερευνώντας για το ψωμί στο Βυζάντιο αναδείξαμε και παρουσιάσαμε τα βυζαντινά αρτοσκευάσματα, θέτοντας τις βάσεις για τη συμμετοχή μας και σε άλλες παρόμοιες διοργανώσεις. Συμμετέχουμε με ομιλίες παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις προβολής των παραδοσιακών φούρνων, της διατροφικής αξίας του ψωμιού, ενώ για να διατηρηθεί και για να εξελιχθεί το επάγγελμα με την παρέμβαση του σωματείου μας, το 2008 ιδρύθηκε στη Σπάρτη, στις Σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, τμήμα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής.

Σε αυτό συνεπικουρεί και η Σχολή Αρτοποιίας του στρατοπέδου ΚΕΕΜ όπου μαζί αποτελούν τη ζωντανή συνέχεια της παράδοσης.

Ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μιχάλης Μούσιος με διορατικότητα αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τις απαιτήσεις των καιρών έχει προβεί σε ενέργειες για τη δημιουργία ανώτερης σχολής αρτοποιίας εφάμιλλης άλλων ευρωπαϊκών σχολών, με δυνατότητα εκπαίδευσης νέων αρτοποιών σε όλες τις βαθμίδες αλλά και επιμόρφωσης των παλαιότερων. Δημόσια τον ευχαριστούμε. Όπως και τον πολύτιμο αρωγό κ. Νίκο Λούλη και τους Μύλους «Λούλη». Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα φέρει στον κλάδο μια Σχολή πρότυπο, εφόδιο επαγγελματικής αποκατάστασης και ενίσχυσης της οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεών μας.

Νομίζω πως αυτό είναι και το κομβικό σημείο για να είναι ουσιαστικό το επόμενο βήμα μας. Να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Αρτοποιείου προσωπικός, δηλαδή τυποποίηση σε όσο γίνεται μικρότερο βαθμό. Με προϊόντα υγιεινά. Με συνταγές παραδοσιακές εναρμονισμένες στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και καινούργιες φτιαγμένες από το μεράκι, την ευρηματικότητα, την αγάπη του φούρναρη. Να έχουμε επιχειρήσεις με σύγχρονα διοικητικά και οργανωτικά πλαίσια, τεχνικά άρτιες, ανθρώπινες, εξυπηρετικές, αντίσταση στους απρόσωπους καιρούς, στην απομόνωση, στη μοναξιά και στο άγχος της πολιτείας. Η δοκιμασία του covid άλλαξε προς το χειρότερο τις συνθήκες και τις σχέσεις τις ζωής μας. Ο φούρνος κάποτε ήταν, και σε πολλά σημεία εξακολουθεί να είναι, η καρδιά του τόπου του και το σημείο αναφοράς. Με αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, πρωτοτυπία και ενότητα δράσης, με πρωτεργάτισσα την αποτελεσματική Ομοσπονδία μας, να βοηθήσουμε ώστε έτσι να παραμείνει.

Και πάλι ευχαριστώ για την τιμή της παρουσίας σας».

Φωτογραφίες: Γιώργος Τόμπρος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις