ΣΠΑΡΤΗ. Με απόφαση του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, η Δημοτική Αρχή συγκροτεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την διαρκή υποβοήθηση των μηχανισμών του Δήμου στη διαχείριση κρίσεων στην εφαρμογή του ΙΟΛΑΟΣ, επιπρόσθετες δράσεις πολιτικής προστασίας, με στόχο την βελτιστοποίηση του προγραμματισμού και της αποτελεσματικότητας.

Ο Σπαρτιάτης Καθηγητής Βασίλης Τριτάκης εντάσσεται εθελοντικά στο Team αυτής της προσπάθειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και λειψυδρίας (εναλλακτικές δυνατότητες υδρομάστευσης και μικροφραγμάτων, κ.α.).

Η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

O Δήμος Σπάρτης είναι ο 2ος Δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει το πρωτοποριακό σύστημα ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής πυροπροστασίας, με drones …. για την άμεση κατόπτευση περιοχών του Δήμου με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρκαγιών.

Στη Μαγούλα, έδρα της Πολιτικής προστασίας του Δήμου έχει οργανωθεί ένα Επιτελείο Συντονισμού και Δράσης που είναι σε συνεχή επαφή με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Αυτό το σύστημα ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής προστασίας από πυρκαγιές με την χρήση καμερών και υπέρυθρους αισθητήρες, θα λειτουργεί στο Δήμο Σπάρτης σε 24-ωρη βάση, εντοπίζοντας όχι μόνο τους καπνούς, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές και σχετικά συμβάντα.

Στην Σπάρτη σήμερα γίνονται όσα ποτέ άλλοτε!

Το έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η παροχή υπηρεσίας με στόχο την διαχείριση φαινομένων όλων των παραπάνω αντικειμένων που έχει αποκτηθεί από τα μέλη της ομάδας κατά τη θητεία τους στο ∆ήμο Σπάρτης

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από:

 1. Πρόεδρος – Συντονιστής: Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου
 2. Αρχηγός: Ηλίας Κούρος

iii. Διοικητική Υποστήριξη: Νίκος Παναγάκος

 1. Γραμματειακή Υποστήριξη: α) Στέφανος Λυμπιωτάκος β) Κωνσταντίνος Σαρήγιαννης
 2. Μέλη Ομάδας:
 • Ιωάννης Γραμματικάκης
 • Ιωάννης Θεοφιλογιαννάκος
 • Παναγιώτης Καπάκος
 • Μπουζιάνης Βρασίδας
 • Σπύρος Καρούνος
 • Κωνσταντίνος Κουρουντίδης
 • Παναγιώτας Μπόνζας
 • Δημήτρης Λιβεράκος
 • Ουρανία Καννέλια
 • Κωνσταντίνα Αλοιμόνου
 • Παναγιώτης Πλευρίτης
 • Δημήτρης Καρελλάς
 • Ευάγγελος Κατσής

Την ομάδα θα συνεπικουρούν οι :

 • Ποτούλα Ορφανού - Ερυθρός Σταυρός Λακωνίας
 • Βασίλης Τριτάκης

Ο Βασίλης Τριτάκης

Ο Βασίλης Τριτάκης γεννήθηκε στη Σπάρτη όπου και τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του.

Φοίτησε στην φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , τμήμα Φυσικό, από όπου έλαβε κατά σειρά, πτυχίο φυσικού, μεταπτυχιακό τίτλο μετεωρολογίας-κλιματολογίας, διδακτορικό δίπλωμα στην αστροφυσική και τίτλο υφηγητή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στο Ινστιτούτο Max Planck στο Μόναχο της Γερμανίας, στο Imperial College και το εργαστήριο Rutherford- Appleton στην Αγγλία.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του είναι η μελέτη-πρόβλεψη της ηλιακής δραστηριότητος , οι σχέσεις ηλιακών και γήινων φαινομένων και η μελέτη του γεωμαγνητικού περιβάλλοντος.

Υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) εκπροσωπώντας παράλληλα την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον Οργανισμό Γήινων Παρατηρήσεων (GEO).

Ασχολήθηκε επίσης με αρκετά διοικητικά θέματα της Ακαδημίας Αθηνών όπως ήταν οι Επιτροπές που αφορούσαν την Παγκόσμια Μεταβολή (Global Change) και την Διαστημική Έρευνα (COSPAR, STP).

Έχει συγγράψει περίπου διακόσιες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου χίλιες ετερο-αναφορές στο έργο του.

Μετά την συμπλήρωση τριανταπέντε ετών υπηρεσίας , με βάσει τον ισχύοντα τότε νόμο, υποχρεώθηκε σε συνταξιοδότηση ενώ ήταν σε παραγωγική ακόμη ηλικία.

Σήμερα παραμένει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών ενώ παράλληλα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαριολοπουλείου - Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά με κύριο αντικείμενο την μελέτη , καταγραφή, αρχειοποίηση και αξιοποίηση κυμάτων αντήχησης Schumann (Schumann’s Resonances).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις