ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Δύο παραδοσιακά Πανηγύρια που το ένα διαδέχεται το άλλο και αποτελούν θεσμούς για Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα. Πρόκειται για την Εμποροπανήγυρη της Τεγέας και του Μυστρά.

Τεγέα

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν απ' τις 14 έως και τις 21 Αυγούστου 2023, στους χώρους της Παλαιάς Επισκοπής Τεγέας. Διοργανωτής είναι ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, ενώ στηρίζει ο δήμος Τρίπολης και το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα την επισκέπτονται κάθε χρόνο, προκειμένου να προσκυνήσουν την Παναγία την Επισκοπιώτισσα, να κάνουν τις αγορές τους από τα υπαίθρια μαγαζιά και να ψυχαγωγηθούν στις λαϊκές ταβέρνες. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων που λειτουργεί παράλληλα με την εμποροπανήγυρη, το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το τουριστικό περίπτερο.

Μυστράς

Κάθε χρόνο, από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, λειτουργεί στο Μυστρά η μεγάλη εμποροπανήγυρη, όπου έμποροι και μικροπωλητές απ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πουλάνε τα εμπορεύματά τους. Το Πανηγύρι του Μυστρά δεν είναι μόνο ένα εμπορικό γεγονός σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι σημείο αναφοράς γενεών, σημείο αναφοράς της εμπορικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Είναι ένα κομμάτι από τις ζωντανές παραδόσεις μας που εδώ και 400 χρόνια πραγματοποιείται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, κάτω από τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία. Η σύγχρονη ιστορία της εμποροπανήγυρης ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όπου λειτουργούσε ως ζωοπανήγυρη και πραγματοποιείται εις μνήμην του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Στη σημερινή του μορφή το Πανηγύρι είναι ένα απέραντο υπαίθριο παζάρι, με όμορφα λούνα παρκ και μια τεράστια έκθεση προϊόντων. Εκτός από τις αγορές σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη γευστική μπουζοπούλα (ολόκληρο γουρουνόπουλο ψημένο στον φούρνο), το κατ’ εξοχήν λαϊκό έδεσμα του Λακωνικού καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις