ΣΠΑΡΤΗ. Παρακολουθούμε επίμονα τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εκλογών για τον δήμο Σπάρτης. Φαίνεται ότι οι επόμενες ημέρες, όπως και όσες πέρασαν, θα αφιερωθούν στη συγκρότηση ή στη συνεργασία ψηφοδελτίων. Πολύς ο πόθος, λίγοι οι άνθρωποι. Στους λίγους ανθρώπους ακόμα λιγότεροι είναι οι ικανοί. Και στους ολίγους ικανούς ακόμα λιγότεροι οι αθόρυβοι. Απέναντι σε αυτούς τους αθόρυβους ένα ΜΜΕ έχει χρέος. Χρέος που πηγάζει από το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να φωτίζει τις αφώτιστες θέσεις και να αναδεικνύει τα ταπεινά αναστήματα.

Είναι ο Παναγιώτης Τριτάκης ένας τέτοιος; Είναι, και δεν είναι μόνον αυτός.

Εισήλθε στην Αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα γενικό κλίμα πολεμικής και εξ αρχής έλαβε αμυντική θέση. Όπως κάνει ενστικτωδώς όποιος νιώθει κίνδυνο και αναδιπλώνεται σε εμβρυακή στάση. Κι όμως η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να ενθαρρύνει αυτούς τους ανθρώπους. Μιας και δεν είναι η πολιτική του πάση θυσία αποτελέσματος και επειδή στην αυτοδιοίκηση ο σκοπός δεν πρέπει να αγιάζει τα μέσα, η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το εφαλτήριο των ικανών και δημιουργικών ανθρώπων.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ένα ΜΜΕ έχει χρέος να πράξει τα δέοντα.

Κάποτε, συντάκτης της Λακωνίας βάδιζε έξω από την Εθνική Τράπεζα. Βλέπει στο βάθος έναν πρώην δήμαρχο, Καποδιστριακού δήμου, από μακριά τον χαιρετά και από κοντά του λέει, πόση χαρά είχε που τον αντάμωσε. Ο πρώην δήμαρχος έκπληκτος αλλά και σχεδόν συγκινημένος ανταπέδωσε και δεν έκρυψε ότι ξαφνιάστηκε που ο συντάκτης τον «αναγνώρισε» ενώ δεν είχε πλέον το αξίωμα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους που με νου, γνώση και όση εμπειρία μπορεί να έχουν στο ξεκίνημα της ζωής τους, προσπαθούν για την ουσία, για το δέον και για το καλύτερο.

Το Notospress έχει καταγράψει, χρόνια τώρα, την κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα. Στιγμές μεγάλης ντροπής, ώρες αγανάκτησης, μέρες έντονου προβληματισμού. Σήμερα ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς έχει λύσει το πρόβλημα του καταφυγίου και εν πολλοίς της πόλης. Έχει γυρίσει σελίδα κι έχει αλλάξει νοοτροπία. Κι όμως το θέμα έμεινε συστηματικά στην αφάνεια. Πίσω, πέρα από τα φώτα. Λες και δεν ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα αυτό που έγινε με τα αδέσποτα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πόλη που αφορούν κυρίως την ατομική ευθύνη και την συνεργασία των Αρχών.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που το Notospress, πριν από αρκετές ημέρες, ζήτησε επίμονα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο συνέντευξη και αυτοψία για το θέμα των αδέσποτων. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ανάδειξης προκάλεσε, άκουσον – άκουσον, σιωπή. Λες και σε αυτή την πόλη θέλουμε σώνει και ντε να υπάρχει πρόβλημα, να μην λύνεται τίποτα και όταν δρομολογούνται λύσεις να μη ασχολείται κανείς.

Το Notospress δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και δεν έχει αυτή τη λογική.

Έτσι, σήμερα, λίγες ημέρες πριν περάσουμε στην τελευταία πράξη της Αυτοδιοίκησης, την προεκλογική αναμέτρηση των συνδυασμών, διακρίνουμε ότι μέσα στον κουρνιαχτό κινδυνεύουν να χαθούν οι αξίες. Μικρές ή μεγαλύτερες δεν έχει σημασία.

Υποχρέωση λοιπόν, για ένα νέο άνθρωπο, επιστήμονα, που τάχθηκε στην υπηρεσία των δημοτών, να αναδείξουμε κάποια πράγματα. Στο όνομά του ας φωτιστεί και οποιοσδήποτε αγωνίζεται και πασχίζει αλλά παραμένει στην αφάνεια ή δεν γίνεται αντιληπτός στον κόσμο που θα λάβει αποφάσεις στην κάλπη.

Απ΄όσα γνωρίζουμε ο Παναγιώτης Τριτάκης αυτή τη στιγμή δεν είναι σε κάποια λίστα συνδυασμού.

Ο Παναγιώτης Τριτάκης, αντιδήμαρχος σήμερα Διοικητικών Υπηρεσιών και του καθήκοντος για τα Αδέσποτα είναι ήπιος, αθόρυβος, σαφής, ψύχραιμος. Ευτυχώς γιατί μοιραία βρέθηκε ανάμεσα σε ανταγωνιστικές δυνάμεις. Επέλεξε να μείνει στα μετόπισθεν για το καλό της παράταξης προσφέροντας ουσιαστικά. Έδειξε οργανωτικές ικανότητες (αδέσποτα, Μέτρα Ατομικής Προστασίας, κανονισμός άρδευσης). Είχε μεγάλο μερίδιο συμβολής στην τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα αλλά και ειδικού συνεργάτη στον Δήμαρχο.

Πάντα σε χαμηλούς τόνους, απολύτως λακωνικούς. Για όποιον παρακολουθεί το αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ και διατηρεί αρχείο είναι εύκολο να εντοπίσει:

Χάρη στις πιέσεις του σώθηκε και το ταξίδι της αντιπροσωπείας των αθλητών των διεθνών παιδικών αγώνων.

Αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεχτεί την πρόταση του για διόρθωση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου ειδικά για την «ώρα του Δημότη» πιθανόν να μην είχαν γίνει οι αναφορές στον Συνταγματάρχη Πατακό.

Κινήθηκε αυτόνομα χωρίς να ανήκει σε κάποιο πυρήνα πράγμα που από πολλούς παρατηρητές χαρακτηρίστηκε ως υπεροψία όμως μάλλον ήταν η αμυντική του στάση απέναντι στην απομόνωση.

Του απέδωσαν την ευθύνη της τεχνίτης καθυστέρησης στο θέμα της στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου. Ήταν οι μέρες της άδειας που είχε πάρει για την υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειάς του.

Με έμφαση είναι τσεκαρισμένη η στάση του στον λαϊκισμό και το πολιτικό κουτσομπολιό περι έμμισθων με την φράση «η παράταξή μας δεν στελεχώνει το επιτελικό κράτος» βάζοντας στη θέση του στέλεχος της μείζονος αντιπολίτευσης που φάνηκε να είναι εκτός γραμμής Αργειτάκου και να ξεχνά τον μισθό του επικεφαλής του, αλλά και άλλων μελών της παράταξής του λόγω τοποθετήσεων.

Σημαντική η κατάθεση ουσιαστικής πρότασης και λύσης προς την Γενική Γραμματέα Δημοπούλου για τα αδέσποτα κατά την επίσκεψή της στο καταφύγιο του Δήμου.

Επιπλέον σε μια περίοδο που η πρόταση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου για ανώτατη Σχολή Ελαιοκομίας εντυπωσιάζει το άρθρο παρέμβαση του Παναγιώτης Τριτάκη το 2021 στα τοπικά ΜΜΕ είχε εκθέσει τις εξελίξεις στην παιδεία, την δια βίου μάθηση και τα εργαλεία ΕΣΠΑ με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η εν λόγω πρόταση πραγματοποιήσιμη.

Είναι όμως απ’ αυτούς που μένουν στην αφάνεια. Ο κίνδυνος είναι όταν οι πολίτες δεν γνωρίζουν και δεν αντιλαμβάνονται τον έντιμο της αφάνειας.

Απ όσο μας βοηθά το αρχείο μας:

Συμμετείχε στην επιτροπή Διαβούλευσης για την ανασυγκρότηση της ΔΕΥΑΣ και μάλιστα οι προτάσεις του αποτέλεσαν και τον οδικό χάρτη πολιτικής της παράταξης και των προέδρων της ΔΕΥΑΣ.

Συμμετείχε στην διαπαραταξιακή επιτροπή διαμόρφωσης προτάσεων για την ΟΧΕ Ταυγέτου.

Κατέθεσε πρόταση για την ανάδειξη του πολιτιστικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της Κελεφίνας και του ρέματος Σοφρώνη ώστε να προληφθεί η υποβάθμιση της περιοχής από ανθρώπινες παρεμβάσεις μετά την δημιουργία του Φράγματος. (ασκηταριά Αγίων Τεσσαράκοντα, νερόμυλοι της περιοχής, μονοπάτια κτλ).

Συμπεριλήφθη πρόταση του για την αναβάθμιση των ανοικτών γηπέδων του 1ου και 3ου Γυμνασίου στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Κατέθεσε της προτάσεις του για την αξιοποίηση του αεροδρομίου πολλές από τις οποίες έχουν υιοθετηθεί πλήρως ενώ πρότεινε να διεκδικηθεί σε πολιτικό επίπεδο η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας στη Σπάρτη αντί την Τρίπολη όπως και επίσης σήμερα προτείνει να διεκδικηθεί μια από τις έξι βάσεις αεροδιακομιδών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Κοινοποίησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ μέσα από τα οποία θα διεθνοποιείτο η Ανώτατη εκπαίδευση με σκοπό την διεκδίκηση ίδρυσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στο ΤΟΔΑ.

Έδωσε λύση στο πρόβλημα διαμοιρασμού των ωρών χρήσης του Αθλητικού Κέντρου Σπαρτιατικού ώστε να υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας με το Δήμο, εισάγοντας για πρώτη φορά συντελεστές επιβράβευσης επιτυχιών, απασχόλησης και αριθμού τμημάτων και μελών στα αθλητικά σωματεία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στον κανονισμό λειτουργίας όλων των γηπέδων του ΟΝΑ.

Δεν υπάρχει ευκολότερος δρόμος για ένα ΜΜΕ από το να φωτίσει τις ουσιώδεις παρεμβάσεις, ενέργειες και προτάσεις των αυτοδιοικητικών. Αυτό και μόνον είναι προσφορά.

Όταν μάλιστα πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό σχετικά επιφυλακτικό στην επικοινωνία και αρνητικό στην προβολή τότε είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η κωδικοποίηση της όποιας προσφοράς του. Δεν τον γνωρίζουμε ιδιαίτερα και δεν έχουμε συνεργαστεί συστηματικά.

Ο Παναγιώτης Τριτάκης προέδρευσε στην επιτροπή για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Άρδευσης αποτέλεσμα της οποίας ήταν τελικά η δημιουργία και ψήφιση του νέου κανονισμού.

Προέδρευσε στην Επιτροπή Διενέργειας του Spartan Race και κατά κοινή ομολογία ο περσινός αγώνας ήταν ο καλύτερος που είχε οργανωθεί.

Ανέτρεψε προσωπικά το κλίμα για την παραμονή των συμβασιούχων Covid και εισηγήθηκε το θέμα στο ΔΣ.

Με προσωπική του παρέμβαση ανέτρεψε τη διάθεση για μη αποδοχή της κληρονομιάς Καλαβρυτινού.

Ανέλαβε ως αναπληρωτής Δημάρχου να τοποθετηθεί για το περιστατικό Πλειώτα - Αργυρόπουλου - Πατσιλίβα, ξεκάθαρα και με νομική γνώμη η οποία επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο χρόνο από την νομική υπηρεσία του Δήμου.

Δεν είναι μόνον ο Παναγιώτης Τριτάκης που άσκησε πολιτική και απέδωσε έργο. Είναι και άλλα πρόσωπα και υποχρέωση όλων είναι να διακρίνουμε μέσα στη σκόνη και στην αντάρα των εκλογών και να αποδίδουμε τουλάχιστον τα δέοντα.

Όπως και οι ίδιοι έχουν χρέος να ενημερώνουν, να αποσαφηνίζουν και να εξηγούν στους πολίτες, τόσο τις πολιτικές που άσκησαν όσο και τα αποτελέσματα τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις