ΛΑΚΩΝΙΑ. Πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Απιδέα Λακωνίας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «(...) Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, δείγμα ενός σπάνιου τύπου «ανατολίζουσας» Βασιλικής, φανερώνει όχι μόνον τον αρχιτεκτονικό πλούτο της περιοχής, αλλά και την πολιτική της σημασία, στα χρόνια της αυτοκρατορίας. (...)

Σήμερα, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποκατεστημένος κατά τρόπο άριστο, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αποκτά τη λειτουργική του χρήση και αποδίδεται στην Εκκλησία και στην ορθόδοξη λατρεία. (...)»

Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης θολοσκέπαστης Βασιλικής. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του συγκεκριμένου ρυθμού, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαλύφθηκαν δύο πλίνθινοι σταυροί, οι οποίοι βρέθηκαν εκατέρωθεν του επισκοπικού θρόνου και τοιχογραφία του 13ου αι. στην όψη του δυτικού τοίχου, αναπαριστώντας τη Δευτέρα Παρουσία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις