ΛΑΚΩΝΙΑ. Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Λακωνίας, αν μη τι άλλο αιφνιδιάζουν το πλήθος που θεωρεί ότι αυτός ο πρώην γίγαντας της λακωνικής παραγωγής λειτουργεί καλά. Οι (πρώην) εργαζόμενοι απευθυνόμενοι στον αρμόδιο υπουργό και όχι μόνον αναφέρουν στοιχεία που δείχνουν γκρίζο παρόν και μαύρο μέλλον για την ΕΑΣΛ.

«Η οικονομική δυσπραγία της ΕΑΣ Λακωνίας, η οποία ξεκίνησε προ του 2018, την οδήγησε σταδιακά στην άθλια οικονομική κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την μη καταβολή της μισθοδοσίας, οδήγησε το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτά, στην καταγγελία και την αποχώρηση. Όλα τα ακίνητα της ΕΑΣ Λακωνίας είναι υποθηκευμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, ταυτόχρονα, το χρέος της σε αυτή, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, είναι πλέον, εκτός από μη βιώσιμο, και μη εξυπηρετίσιμο - Με χρέη, λοιπόν, σε Τράπεζα, Δημόσιο, εργαζόμενους, προμηθευτές κ.λπ., η διοίκηση της εταιρείας, καταβάλλοντας λυσσαλέα προσπάθεια για την με κάθε τρόπο επιβίωσή της, δημιουργεί την μια εταιρεία μετά την άλλη, ενώ, από την άλλη, θέτει σε αναστολή την λειτουργία κάποιων απ’ αυτές που έχει ήδη προηγουμένως δημιουργήσει, απολύοντας και επαναπροσλαμβάνοντας το ίδιο προσωπικό από την μια εταιρεία στην άλλη».

Η επιστολή αναλυτικά

Την επιστολή έχουν λάβει οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς,οι Βουλευτές Ν. Λακωνίας.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ.κ. Υφυπουργοί και Βουλευτές του Νομού Λακωνίας,

Μαζί με τις θερμές ευχές μας για εποικοδομητική και δημιουργική θητεία καθενός από εσάς, οι υπογράφοντες το παρόν επιθυμούμε, εκθέτοντάς Σας την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει ο καθένας από εμάς περιέλθει, να σας κάνουμε ταυτόχρονα κοινωνούς ενός πολύ σοβαρού ζητήματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία, το οποίο νομίζουμε ότι πρέπει να είναι εν γνώσει Σας.

Είμαστε μια ομάδα δεκαεννέα (19) ατόμων, πρώην εργαζόμενοι/ες στην ιστορική - με έτος ιδρύσεως το 1960 !- ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε. (Ε.Α.Σ.Λ. Α.Ε.).

Ως γνωστόν, η ΕΑΣ Λακωνίας έχει κατά το παρελθόν βοηθήσει, μέσω των πολλών δραστηριοτήτων της, στην βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος του Λάκωνα αγρότη, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, τόσο στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού, όσο και στην καταπολέμηση της ανεργίας, απασχολώντας αξιόλογο αριθμό μονίμου αλλά και εποχικού προσωπικού.

Πλην, όμως, αυτά, δυστυχώς, σήμερα, δεν συμβαίνουν πλέον.

Η οικονομική δυσπραγία της ΕΑΣ Λακωνίας, η οποία ξεκίνησε προ του 2018, την οδήγησε σταδιακά στην άθλια οικονομική κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα.

Αυτή η ίδια δυσχερής οικονομική κατάστασή της, σταδιακά επιδεινούμενη, είχε σαν αποτέλεσμα, καταρχάς, το κλείσιμο του σουπερμάρκετ της στην πρωτεύουσα του Νομού, στην Σπάρτη, και στη συνέχεια την υπολειτουργία των πρατηρίων γεωργικών εφοδίων και λιπασμάτων σε όλο το Νομό Λακωνίας (Σπάρτη, Γύθειο, Μολάους, Σκάλα και Νεάπολη), δεδομένου ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούσαν πλέον να πραγματοποιηθούν παραγγελίες για ανεφοδιασμό με εμπορεύματα. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την μη καταβολή της μισθοδοσίας, οδήγησε το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτά, στην καταγγελία και την αποχώρηση.

Έτσι οδηγήθηκαν, τελικά, σε κλείσιμο τα υποκαταστήματά της σε Μολάους, Νεάπολη, Γύθειο και Σκάλα και, φυσικά, το κεντρικό πρατήριο στην Σπάρτη.

Στο κλίμα αυτό, το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λακωνίας την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 υπολειτούργησε, ενώ το ίδιο έγινε με το τυποποιητήριο ελαιολάδου.

Εν τω μεταξύ, όλα τα ακίνητα της ΕΑΣ Λακωνίας είναι υποθηκευμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, ταυτόχρονα, το χρέος της σε αυτή, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, είναι πλέον, εκτός από μη βιώσιμο, και μη εξυπηρετίσιμο.

Η κατάσταση αυτή είχε, βεβαίως, αντίκτυπο και στις σχέσεις της ΕΑΣ Λακωνίας με τους εργαζόμενους σε αυτή, ανάμεσα στους οποίους υπήρξαμε και εμείς.

Ωστόσο, για πέντε και πλέον έτη, από το έτος 2018 και εντεύθεν δηλαδή, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Λακωνίας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσουμε, επιστρατεύοντας υπομονή, επιμονή, αντοχές, κάνοντας με λίγα λόγια την υπέρβαση σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την εταιρεία.

Ταυτόχρονα, λειτουργώντας με εχεμύθεια, προσπαθούσαμε να μην διαρρεύσει το πρόβλημα, αφού κάτι τέτοιο θα είχε πολύ κακό αντίκτυπο στην φήμη της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, κάποτε, μη έχοντες πλέον τα μέσα για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας και βλέποντας ότι δεν υπάρχει κανένα φως στην άκρη του τούνελ που η εταιρεία είχε εισέλθει, αναγκαστήκαμε, σε διαφορετικό ο καθένας μας χρόνο, να αποχωρήσουμε από την εργασία μας στην ΕΑΣ Λακωνίας, θεωρώντας ότι η στάση της συνιστά πλέον άτυπη καταγγελία των συμβάσεων εκάστου εξ ημών, λόγω της οποίας στην συνέχεια ασκήσαμε κατά αυτής αγωγές για μη καταβολή δεδουλευμένων για διαστήματα που ποικίλουν ανά εργαζόμενο και που φτάνουν έως και τους 16 μήνες, για την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων για τις απολύσεις μας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για την καταβολή των νομίμων αμοιβών για την υπερωριακή απασχόληση κάποιων εξ ημών.

Ωστόσο, οι ανωτέρω καθόλα νόμιμες και παντελώς δικαιολογημένες ενέργειές μας προσκάλεσαν την αδικαιολόγητη αντίδραση της διοίκησης της ΕΑΣ Λακωνίας, η οποία δεν αρκέστηκε στο να μην κάνει καμία προσπάθεια να καταλάβει τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο, αλλά έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει απειλές κατά ημών και να διακηρύττει πως δεν πρόκειται να πάρουμε από αυτή ούτε ένα ευρώ. Λες και δεν είχαμε βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια!

Βεβαίως, από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών έγιναν κάποιες ενέργειες για το θέμα, πλην, όμως, εις μάτην. Συγκεκριμένα, αφενός μεν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει επιβάλλει πολλές φορές πρόστιμα στην ΕΑΣ Λακωνίας για την μη καταβολή των δεδουλευμένων σε εμάς, τους εργαζομένους της, τα οποία πρόστιμα, όμως, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδέποτε καταβλήθηκαν από αυτή, ενώ η διοίκηση της εταιρείας αγνόησε προκλητικά κάθε όχλησή της από την ανωτέρω Αρχή να ανταπεξέλθει στην βασική εκ του Νόμου προβλεπόμενη υποχρέωσή της, αφετέρου δε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης, ενεργώντας προφανώς αυτεπάγγελτα, ερευνά την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών, γεγονός, ωστόσο, που ούτε αυτό έχει σταθεί ικανό να θορυβήσει την διοίκηση της εταιρείας.

Με χρέη, λοιπόν, σε Τράπεζα, Δημόσιο, εργαζόμενους, προμηθευτές κ.λπ., η διοίκηση της εταιρείας, καταβάλλοντας λυσσαλέα προσπάθεια για την με κάθε τρόπο επιβίωσή της, δημιουργεί την μια εταιρεία μετά την άλλη, ενώ, από την άλλη, θέτει σε αναστολή την λειτουργία κάποιων απ’ αυτές που έχει ήδη προηγουμένως δημιουργήσει, απολύοντας και επαναπροσλαμβάνοντας το ίδιο προσωπικό από την μια εταιρεία στην άλλη.

Ίδια πρόσωπα, σε ίδιους ρόλους, παντού! Κοινά πρόσωπα στα Διοικητικά Συμβούλια και η Ε.Α.Σ.Λ. μέτοχος παντού!

Παράνομο; Ίσως όχι! Αλλά είναι αποκαλυπτικό του τρόπου ενεργείας της διοίκησης, που επιβεβαιώνει, τρόπον τινά, τα από εμάς λεχθέντα.

Εξάλλου, σε μια κρίσιμη για την υλοποίηση του ΟΣΔΕ χρονική περίοδο -βάσει των στοιχείων που αντλούμε από το Γ.Ε.ΜΗ. και περιήλθαν έτσι σε γνώση μας-, αναρωτιόμαστε, πραγματικά, ποια απ’ όλες τις εταιρείες αυτές που η ΕΑΣ Λακωνίας έχει δημιουργήσει είναι υπόλογη έναντι του Λάκωνα αγρότη, ο οποίος, μη γνωρίζοντας τα ανωτέρω, αφήνεται να πιστέψει -όχι τυχαία, βέβαια!- ότι υπεύθυνη εξακολουθεί να είναι αυτή.

Τούτων δοθέντων, το παρόν σύντομο ενημερωτικό σημείωμά μας σκοπό έχει να Σας ενημερώσει και να Σας αφυπνίσει.

Εξάλλου, δεδομένου ότι, όπως προαναφέραμε, οι διεκδικήσεις μας έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, στην οποία, παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες της στηρίζουμε τις ελπίδες μας όντες βέβαιοι πως θα μας δικαιώσει, με την παρούσα μας θέλουμε να Σας εκφράσουμε και την αγωνία μας για την τύχη της ΕΑΣ Λακωνίας, που η περιουσία της είναι στην πραγματικότητα η περιουσία του Λάκωνα αγρότη.

Βεβαίως, δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς βρίσκεται, πλέον, στην εξαιρετικά δύσκολη θέση αναζήτησης εργασίας -στην συντριπτική μας πλειοψηφία, είμαστε λίγα έτη πριν την συνταξιοδότηση!-, απευθυνόμαστε σε εσάς έχοντας την πεποίθηση ότι θα σταθείτε αρωγοί στον δίκαιο αγώνα μας, αλλά και έχοντας την ελπίδα ότι από την πλευρά Σας θα ενεργήσετε ότι περνάει από το χέρι Σας για να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Λάβετε υπόψη Σας ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που υπογράφουμε το παρόν, υπάρχει έτσι και αλλιώς ένας μεγάλος αριθμός εποχικών εργαζόμενων σε όλο το Νομό, οι οποίοι έχουν χάσει την δουλειά τους στην ΕΑΣ Λακωνίας για τους ίδιους, ακριβώς, λόγους με αυτούς που Σας εκθέσαμε.

Σε αυτά μένουμε και προσδοκάμε το παρόν να έχει από Σας την δέουσα ανταπόκριση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Με εκτίμηση

  • Αλεξανδρόπουλος Κυριάκος
  • Αναστασόπουλος Μάριος
  • Αναγνωστάκος Παναγιώτης
  • Αρφάνη Παναγιώτα
  • Βασιλάκου Κυριακούλα
  • Βελεκάκος Ιωάννης
  • Καράμπελα Αικατερίνη
  • Κανελλάκος Παναγιώτης
  • Καρμοίρης Σταύρος
  • Κουτσουμάνη Αθηνά
  • Κωνσταντίνου Ελένη
  • Κωνστιάντου Διαμάντω
  • Λαμπριανάκου Παναγιώτα
  • Λιανός Νικόλαος
  • Μπουτεράκος Θεόδωρος
  • Παπαδάκη Θεοδώρα
  • Πρίμπα Κωνσταντίνα
  • Σταθάκου Ελένη
  • Τσίγκας Τρύφωνας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις