ΣΠΑΡΤΗ. Το ΚΕΕΜ επαναλειτουργεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2023. Όσοι περάσαμε από αυτό το γνωρίσαμε, το υπηρετήσαμε, αφιερώσαμε τον απαιτούμενο χρόνο αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του, και τελικά γίναμε οικείοι μαζί του, δεθήκαμε και το αγαπήσαμε σαν ένα κομμάτι της στρατιωτικής μας θητείας.

Ως στρατόπεδο που δέχεται νεοσύλλεκτους, είναι το πρώτο, απ’ όσα άλλα στρατόπεδα ακολουθήσουν στη πορεία μέχρι την απόλυση. Οι στρατιωτικές ιστορίες είναι τόσες, όσοι είναι και οι άνθρωποι. Χιλιάδες...

14 μικρές στρατιωτικές ιστορίες από το ΚΕΕΜ (που μυρίζουν αρβύλα)

«Μην ταυτίζεσαι με αυτά που έχεις διαβάσει για το ΚΕΕΜ»

Προσπαθώντας να καταλάβεις από πριν ένα νέο περιβάλλον, διαβάζεις σχόλια με απόψεις που σε μπερδεύουν. Οι πληροφορίες για το τι θα βρεις όταν φτάσεις στο ΚΕΕΜ, είναι αντικρουόμενες. Ένας τα περιγράφει εύκολα κι άλλος δύσκολα. Αυτό είναι πολύ λογικό, αφού τα πρόσωπα δεν είναι τα ίδια από σειρά σε σειρά, οι συνθήκες μεταβάλλονται και δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια γεγονότα. Πόσο μάλλον τώρα, που το ΚΕΕΜ επαναλειτουργεί μετά από χρόνια, για όλα τα Όπλα και Σώματα.

Ταΰγετος - Η πρώτη εικόνα

Πριν ακόμα περάσεις τη πύλη, τη προσοχή σου θα τραβήξει το μεγαλοπρεπές βουνό, ο Ταΰγετος. Το ΚΕΕΜ είναι χτισμένο στη Νότια και Ανατολική πλευρά του. Ακριβώς πάνω από το στρατόπεδο, δεσπόζει η κορυφή του βουνού, ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 2.404 μέτρα! Το κεφάλι ψηλά και θα το δεις!

Ο δρόμος με τους ευκάλυπτους

Προχωρώντας για να πάρεις τα απαραίτητα της πρώτης μέρας (ρούχα, αρβύλες, εξοπλισμό), θα εντυπωσιαστείς από τον δρόμο με τους ψηλούς ευκάλυπτους, σε σειρά φυτεμένους και πανέμορφους. Στη πορεία θα διασχίζεις πολλές φορές τη μέρα αυτή τη διαδρομή. Έπειτα θα ανακαλύψεις ότι στο ΚΕΕΜ υπάρχουν πολλοί σε ολόκληρο το στρατόπεδο. Μάλλον θα μάθεις και πως είναι τα φύλλα τους κλπ αν χρειαστεί να τα μαζέψεις πολλές φορές! Το κάτι άλλο!

«Ακουόγραμμα κάνατε όλοι;»

Η πρώτη ημέρα στο ΚΕΕΜ είναι αφιερωμένη στην ένδυση, τον εξοπλισμό και την χωροθέτηση. Πρέπει όλοι να έχουν παραλάβει με βεβαιότητα ότι χρειάζεται και να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Μια εξέταση που μάλλον θα ακούσεις για πρώτη φορά, αν δεν είχες στο παρελθόν κάποιο θέμα με την ακοή σου, είναι το ακουόγραμμα. Ο υπεύθυνος ρωτούσε επαναλαμβανόμενα “έχετε κάνει όλοι ακουόγραμμα;”.

Πρώτο βράδυ με «γερμανικό» νούμερο

Η προσαρμογή στο ΚΕΕΜ αργεί όμως, οι άοπλες υπηρεσίες ξεκινούν ήδη από το πρώτο βράδυ. Έτσι είναι σίγουρο ότι κάποιοι, θα κάνουν υπηρεσία θαλαμοφύλακα, και θα γνωρίσουν πρώτοι το “γερμανικό” νούμερο 02:00 – 04:00. Λίγο μετά απ’ το καλώς ήρθατε!

«Ο Ταξίαρχος συγχωρεί, ο Ταΰγετος δεν συγχωρεί»

Αυτή τη φράση έλεγε ο Ταξίαρχος στο ΚΕΕΜ προκειμένου να είναι όλοι κατάλληλα ντυμένοι, γιατί το τσουχτερό κρύο στα χιόνια, δε συγχωρεί λάθη. Τους χειμωνιάτικους μήνες, οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί αλλά και το βράδυ, είναι πολύ χαμηλές.

«Νοιαστείτε - αγχωθείτε κύριοι!»

Η άνευρη και χωρίς ζωντάνια συμπεριφορά δεν επαινείται στο στρατό. Η φράση αυτή, που σε γενικές γραμμές είναι πολύ διαδεδομένη και στη καθημερινότητα όλης της Πελοποννήσου, ήταν προτροπή σε κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εντός του ΚΕΕΜ. Σκοπό της είχε να αντιμετωπίσει τη νωθρότητα και τη χαλαρότητα, ώστε τα πράγματα να γίνονται γρήγορα και σωστά.

«Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο»

“Άνθρωπον ζητώ” έλεγε ο κυνικός Διογένης. Μάλλον κάτι αντίστοιχο αναζητούσε και ο ψυχολόγος όσων ήταν υποψήφιοι για τη Σχολή Αξιωματικών του ΚΕΕΜ. Ωστόσο υπήρχαν κι εκείνοι, που θα έφτιαχναν έναν άνθρωπο χωρίς το κεφάλι του ή άλλον με τρία χέρια, έτσι για τον “χαβαλέ”.

«Θέλω να καθρεφτίζεται το πρόσωπο μου»

Το brasso, το καθαριστικό για τα μεταλλικά αντικείμενα, ορισμένοι το γνωρίσαμε στο ΚΕΕΜ. Στο άκουσμα “θέλω να καθρεφτίζεται το πρόσωπο μου”, σκεφτήκαμε ότι άρχισαν οι παραλογισμοί και οι υπερβολές, στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι πολύ απλό.

«Όποιον βρίζει τη Παναγία, να τον σταματάτε»

Όλοι έχουμε ευθύνη αν κάποιος ανάμεσά μας χυδαιολογεί και βρίζει τη Παναγία, χωρίς να τον σταματάμε. Αυτό το θέμα είχαν τα πρώτα λόγια του ιερέα στο ΚΕΕΜ.

«Όχι συμπεριφορά που θυμίζει κωλοφάνταρο»

Ο στρατιώτης πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχει ήθος. Η ανδρεία είναι στρατιωτική αρετή. Όχι όμως οι τσαμπουκάδες, η αλητεία, και γενικότερα η αγένεια.

«Είσαι ο καλύτερος γιατρός του εαυτού σου»

Πριν φτάσεις στο ιατρείο του ΚΕΕΜ, πρέπει να θυμηθείς πως εσύ ο ίδιος είσαι ο πιο καλός γιατρός του εαυτού σου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η πρώτη συμβουλή του γιατρού του στρατοπέδου θα σου υπενθυμίσει ακριβώς αυτό, πως να παραμείνεις υγιής ώστε να μην χρειαστεί να περάσεις το κατώφλι του ιατρείου.

Πάσχα στο ΚΕΕΜ

Ο χαρακτήρας του στρατοπέδου αλλάζει τις ημέρες του Πάσχα. Στο ενδιάμεσο της εκπαίδευσης, ο τυπικός και προβλεπόμενος χαρακτήρας αλλάζει και γίνεται περισσότερο γραφικός και κατανυκτικός για όσους το θέλουν. Η εκκλησία του ΚΕΕΜ είναι ο Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τις ημέρες εκείνες οι καμπάνες της θα ακουστούν, οι εικόνες της θα ανθοστολιστούν και οι μυρωδιές απ τα ψησίματα θα κάνουν την ατμόσφαιρα γιορταστική.

Ιστορικότητα του χώρου

Όλες οι δραστηριότητες που γίνονται στους χώρους του ΚΕΕΜ, είναι ενταγμένες σε ένα τοπίο που προβάλλει έντονα τον ιστορικό του χαρακτήρα. Η αρχιτεκτονική και οι χώροι του στρατοπέδου είναι από μόνοι τους κάτι μοναδικό για όσους τους γνωρίσουν.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και σίγουρα κρύβει και δυσκολίες. Η γνωριμία με το ΚΕΕΜ και τη λακωνική γη μπορεί όμως να είναι μια ευχάριστη εμπειρία ζωής! Φ.Γ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις