ΛΑΚΩΝΙΑ. Η σκακιέρα στη παραγωγική περιοχή της Λακωνίας για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών έχει στηθεί και κανείς από τους παίχτες για την ώρα δεν κουνάει τα πιόνια του. Όπως γράφει το Olivenews.gr δημοπρασία που έλαβε χώρα την προηγούμενη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του ελαιοπαραγωγικού χωριού Γερακίου κηρύχθηκε άγονη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των εμπόρων (δόθηκε μια μόνο προσφορά), αλλά και λόγω χαμηλής τιμής.

Όλοι λοιπόν οι παίχτες παραγωγοί και έμποροι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής της νέας συγκομιδής και επιδίδονται μόνο σε λεκτικές διεκδικήσεις που στόχο έχουν την δημιουργία ατμόσφαιρας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ικανότητας. Ίσως σε αυτό το “σκηνικό” εντάσονται φήμες και δημοσιεύματα για αθρόες εισαγωγές όχι μόνο Καλαμών αλλά όλων των ποικιλιών ελιάς που φέτος βρίσκονται σε έλλειψη.

Σημαντικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί η τιμή της Καλαμών στην Λακωνία κατά τη φετινή σεζόν 2023/24 παίζουν:

  • τα περσινά αποθέματα επιτραπέζιων ελιών που κρατούν οι ελαιοπαραγωγοί στις αποθήκες τους, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά,
  • η μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται στην Λακωνία σε ποσοστό 30 – 50 % σε σύγκριση με τις καλές χρονιές,
  • η αυξημένη τιμή του ελαιολάδου, άρα η εναλακτική λύση της ελαιοποίησης παρά τα όποια προβλήματα (π.χ. χαμηλών αποδόσεων) συνεπάγεται.

Μιλώντας στην Olivenews.gr o κ. Στυλιανός Μιχαλούτσος, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Γερακίου, μεγαλοπαραγωγός της περιοχής, σκιαγράφησε το τοπίο που υπάρχει στη Λακωνία και ειδικότερα στους ελαιώνες του χωριού Γερακίου και παράλληλα μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών “Φέτος θα έχουμε μείωση παραγωγής κατά 60 % σε σχέση με μια καλή χρονιά. Πέρυσι μαζέψαμε σε όλη την Λακωνία 45.000 τόνους ελιές και φέτος αναμένουμε σοδειά περίπου 20 – 25.000 τόνους, εκ των οποίων οι 8 – 10.000 θα προέλθουν από τους ελαιώνες του Γερακίου.

Τα αποθέματα στο Γεράκι από τις επιτραπέζιες ελιές που αποθηκεύτηκαν πέρυσι είναι λίγο περισσότερα από 15.000 τόνοι. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τιμή σκούπα 1,30 € μέχρι τα 300 τεμ.”

Αναφερόμενος στη δημοπρασία του Α. Σ. Γερακίου την περασμένη εβδομάδα είπε «Η διοίκηση του συνεταιρισμού έκρινε ότι ήταν χαμηλές οι τιμές και άρα όχι συμφέρουσες οπότε δεν θα γίνει η αγοραπωλησία. Δεν υπήρξε και εμπορικό ενδιαφέρον, μόνο μια προσφορά δόθηκε».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις