ΑΡΚΑΔΙΑ. Μία από τις χειρότερες χρονιές βιώνουν οι μηλοπαραγωγοί της Αρκαδίας, αφού είδαν διάφορες καλλιέργειες να καταστρέφονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, το πρόβλημα με τους εργάτες γης παραμένει και κανείς δεν γνωρίζει πότε -ή πώς- θα λυθεί.

Ο παραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, επισημαίνει: «Η εικόνα της συγκομιδής θα ξεκαθαρίσει στο επόμενο δεκαήμερο, αφού θα είναι η σειρά των κόκκινων μήλων, που βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Οι τιμές τους ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αναγκάζοντας παραγωγούς να τα ξηλώσουν, όταν έφτασαν στο σημείο να τα δίνουν την περασμένη χρονιά 10 και 20 λεπτά. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με μύκητες από το ψιλόβροχο του Μαΐου».

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του και για τα μήλα Πιλαφά, καθώς και αυτά έχουν επηρεαστεί από την υγρασία και αρκετοί παραγωγοί που δεν άντεξαν το οικονομικό κόστος για την προστασία τους απλά τα εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

Όσον αφορά τα Γκαλά, τονίζει ότι «η έλλειψη ποσοτήτων ανέβασε σε καλά επίπεδα την τιμή, που εκτοξεύτηκε μετά τις καταστροφές. Αυτήν τη στιγμή είναι πάνω από 50 λεπτά και θεωρείται ικανοποιητική».

Κλείνοντας, ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρει ότι «η καλλιέργεια υποχωρεί και η ύπαιθρος
εγκαταλείπεται. Η περιοχή μας, η Τεγέα, τάιζε κάποτε όλη την Ελλάδα. Η μείωση της παραγωγής θα είναι στο 50%. Γενικά ο κόσμος εγκαταλείπει, αφού δεν αντέχει το κόστος καλλιέργειας. Το έργο της Τάκας είναι κλασσικό παράδειγμα για το πώς μας αντιμετωπίζουν».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις