ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας απαντά στο Notospress. «Εμείς μιλάμε με έργα. Πάρε βαθιά ανάσα και διάβασε…». Σε μια πρώτη περιγραφή του έργου του ταξινομεί και τιτλοφορεί έργα και παρεμβάσεις. Ο δήμαρχος Σπάρτης εξηγεί με νόημα: «Βρισκόμαστε δίπλα στις κυβερνητικές αρχές όχι για «χρίσματα» αλλά για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο!». Ο Πέτρος Δούκας φανερώνει μια χαρακτηριστική άνεση στις επαφές με Υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης.

«Επισκεφθήκαμε σε μια μέρα:

  • Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.
  • Με την ΔΕΥΑΣ στον Πέτρο Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
  • Με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • Με τον Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και
  • Με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εκτός από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα που ακούσαμε για τις δράσεις και πρωτοβουλίες των Υπουργών, τους ενημερώσαμε πολύ περιληπτικά για τα ακόλουθα!

  • Οι Δήμοι της Χώρας μπορεί να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
  • Η φοβερή αυτή δυνατότητα έχει γενικά παραμεληθεί και αξίζει της Κυβερνητικής μέριμνας!»

«Και όμως η Σπάρτη πρωτοπορεί σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα!»

Ο Πέτρος Δούκας αναφέρει ενδεικτικά:

  • Άνοιγμα Αεροδρομίου, ύστερα από 33 χρόνια,
  • Επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ, ως κέντρου νεοσυλλέκτων
  • Πρωτοποριακή σχέση με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, το οποίο από το 2024 θα λειτουργήσει στη Σπάρτη θερινές πανεπιστημιακές σχολές,
  • Συμφωνία με το SOS ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, για την προσφορά άμεσης ιατρικής βοήθειας κατ’ οίκον,
  • Πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών security για την επικουρική περιπολία και προστασία των χωριών μας,
  • Συγκρότηση Γραφείου INVEST IN SPARTA (σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Σπάρτης Ευρώτα), για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προγράμματα

Ζητήσαμε από τον επικεφαλής της Παράταξης «Σπάρτη Δήμος που μας αξίζει» να μας μιλήσει για το Πρόγραμμά της που καταθέτει στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

«Τα προγράμματά μας για:

  • Αγροτική οικονομία και Ανάπτυξη με πλήθος πρωτοβουλιών (ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • Διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Αγροτικής Οικονομίας — SPARTAGROTICA, κ.α. που έχουμε δημοσιοποιήσει και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη,
  • την τουριστική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη και ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ (ήδη έχουμε καταστεί παγκόσμιο κέντρο αγώνων υπεραποστάσεων)…
  • Καλλιεργούμε ειδική σχέση με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ - κάτι που ήδη συμφωνήθηκε πρόσφατα, κατ’ αρχήν!
  • Όλα αυτά θα συμβάλλουν και στην τόνωση του εμπορίου, και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Εξυγίανση της ΔΕΥΑΣ

«Ο Δήμος Σπάρτης ανέλαβε το πολιτικό κόστος για την εξυγίανση και οικονομική ανάταξη της ΔΕΥΑΣ, η οποία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΥΑΣ που παραλάβαμε το 2019. Ήδη δε «κέρδισε» και αξιοποιεί χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα €15 εκατ.

Ήδη εξετάζουμε την αναβάθμιση του Βιολογικού και της Ανακύκλωση και με την αποκέντρωση της επεξεργασίας λυμάτων σε Καρυές, Καστόρι και Ξηροκάμπι - Αμύκλες, αξιοποίηση τοπικών τεχνιτών υδροβιότοπων - και να φτιάξουμε την καλύτερη πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης νερού στην Ελλάδα - ίσως με στήριξη Ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Θα συνεργαστούμε με την Πρεσβεία του Ισραήλ, και την Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου!»

«Κλείσαμε τον ΧΑΔΑ - Διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα»

Υποσχεθήκαμε ότι θα κλείσουμε το ΧΑΔΑ στο Αφυσσού και το κάναμε πράξη! Εμείς κλείσαμε τον ΧΑΔΑ, ύστερα από δεκαετίες λειτουργίας του! Υποσχεθήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην δενδροφύτευση / αποκατάσταση και ανάπλαση των χώρων του ΧΑΔΑ και το κάναμε πράξη!

Βρήκαμε τις λύσεις για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στις μονάδες στην Ηλεία και τη Παλαιοχούνη μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα της Σκάλας και χωρίς να έχουμε, ως Δημοτική Αρχή κληρονομήσει ή παραλάβει κανένα σχετικό προγραμματισμό! Έπρεπε μόνοι μας να βρούμε τις λύσεις αυτές και να συνεννοηθούμε με τους Δημάρχους των περιοχών αυτών!

Επιτέλους δόθηκε ένα τέλος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο του Δήμου αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας! Πρόβλημα τουλάχιστον 50 χρόνων! Τα πρώτα φορτηγά - απορριμματοφόρα σήμερα στη Σκάλα ήταν της Σπάρτης και προσωρινά αυτές τις εβδομάδες η διαχείριση θα γίνεται δωρεάν!

Δημιουργία στη Σπάρτη πρότυπου Κέντρου Μελετών και Εφαρμογών Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων!

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας αναφέρει πως απέστειλε επιστολή προς το INTERNATIONAL WATER MANAGEMENT INSTITUTE των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, για τη δημιουργία στη Σπάρτη μικρού πρότυπου Κέντρου Μελετών και Εφαρμογών Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, σε σύμπραξη με το Δήμο Σπάρτης και τη ΔΕΥΑ Σπάρτης!

Φήμη, Φως και Ασφάλεια

Ο Πέτρος Δούκας αναφέρει επιγραμματικά:

This is Sparta: Εμβληματικές ταμπέλες και πινακίδες στα όρια των συνόρων του Δήμου. Επίσης ο Δήμος Σπάρτης, η Akron Trade & Transport of Fujairah θα απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε εικαστικούς από τη Σπάρτη, τη Λακωνία, και όλη την επικράτεια της Πατρίδας μας και Έλληνες ομογενείς να υποβάλλουν πλήρως κοστολογημένες προτάσεις τους για την κατασκευή αγαλμάτων (από διάφορα υλικά της επιλογής τους, λαμβάνοντας υπόψη κόστη και πιθανότητα βανδαλισμών και αντοχές), ύψους 6-9 μέτρων, προσωπικοτήτων από το πάνθεον της ένδοξης ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης και του Βυζαντινού Μυστρά.

Ενδεικτικά: Λυκούργος, Λεωνίδας, Χείλων, Αγησίλαος, Κλεόμβροτος, Κλεομένης Ά και Γ´, Βρασίδας, Γύλιππος, Αρχίδαμος, Καλλικρατίδας, Ξάνθιππος, Άγις, Λύσανδρος, Τυρταίος, Κιναίθων, Μεγαλοστράτα, Αλκμάν, Ίσυλλος, Κλειταγόρα, Κυνίσκα, Ευρυβιάδης, και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Πλήθων Γεμιστός, κ.α. Τα αγάλματα θα τοποθετηθούν στις εθνικές οδούς και λεωφόρους (δεξιά και αριστερά) που οδηγούν στη Σπάρτη και θα μπορούν οδηγοί και επιβάτες να τα θαυμάζουν και καμαρώνουν από απόσταση. Οι γλύπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φαντασία για τις μορφές, ή να εμπνευστούν από άλλες απεικονίσεις των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων!

Ηλεκτροφωτισμός: Συνεχίζουμε το μεγάλο έργο που βλέπουν όλοι οι δημότες παντού μόλις δύει ο ήλιος…

Πολιτική Προστασία: Φθάσαμε στον τέταρτο χρόνο - Σεπτέμβριο 2023 - χωρίς καμία καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο μας! Και όποιες εκδηλώθηκαν (5 στον αριθμό), προλάβανε οι δυνάμεις μας να τις κατασβήσουν έγκαιρα και πριν εξαπλωθούν!

Είμαστε ο 2ος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιεί drone στην ομάδα Πολιτικής Προστασίας, και ο 2ος Δήμος που έχει θέσει σε λειτουργία Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και φυσικών καταστροφών με αξιοποίηση drone, σε 24-ωρη βάση!

Σύντομα τα φυλλάδια για το έργο

Καταλήγει δε καλώντας τους δημότες να δουν προσεκτικά τα λεπτομερή φυλλάδια με τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής που θα κυκλοφορήσουν άμεσα, για:

  • Τα Δημοτικά και Τεχνικά Έργα (Οδοποιίες κλπ.)
  • Τον Ηλεκτροφωτισμό
  • Τις Δράσεις μας για την Πρόνοια και την Αλληλεγγύη
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την Ενδυνάμωση του BRAND NAME SPARTA
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Τις Δράσεις και Πρωτοβουλίες μας για την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Την Πρότυπη και Μοναδική Σχέση μας με το UNIVERSITY OF NOTTINGHAM
  • Το Πρόγραμμα (SPARTA) SMART CITY
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις