ΛΑΚΩΝΙΑ. Στα ύψη βρίσκεται η τιμή των πορτοκαλιών που οδηγούνται στη χυμοποιία, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ήδη οι παραγωγοί εισπράττουν από 25 έως και 30 λεπτά. Ο Φάνης Λάζαρης, διευθυντής του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ» τονίζει στο ypaithros.gr: «Είναι γεγονός ότι οι τιμές έχουν ανέβει πολύ. Στην περιοχή της Σκάλας κινούνται από 25 έως 30 λεπτά. Την περασμένη χρονιά, στην καλύτερη περίπτωση ήταν 15 λεπτά. Η άνοδος αυτή οφείλεται φυσικά στη μεγάλη ζήτηση που έχει ο χυμός και στις περιορισμένες ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση που υπάρχουν πλέον».

Τη φετινή χρονιά, οι εξαγωγές χυμού σημείωσαν ανοδική τάση και, όπως επισημαίνει ο κ. Λάζαρης σχετικά με την αύξηση των τιμών, «θα πρέπει να περιμένουμε τον Νοέμβριο, ώστε έχοντας τόσο την εγχώρια εικόνα, όσο και την εξωτερική, να δούμε αν αυτές οι αυξήσεις είναι συγκυριακές».

Εξαγωγές

Από τη δική του πλευρά, ο γεωπόνος, Χρήστος Αναγνωστάκος, υποστηρίζει ότι «η μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό έφερε την άνοδο για χυμό. Η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να δώσει από μόνη της τέτοια μεγάλη αύξηση στις τιμές. Τα προϊόντα παίρνουν αξία στην εξαγωγή». Επιπλέον, ο κ. Αναγνωστάκος επισημαίνει ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση από πολλές χώρες για Βαλέντσια, και αυτά έχουν γίνει περιζήτητα. Σίγουρα είχαμε μία καλή χρονιά και περιμένουμε και η επόμενη να είναι παρόμοια. Αυτά που έφυγαν για χυμοποίηση ήταν κυρίως από συσκευαστήρια ή από όσους έπαθαν ζημιά με το χαλάζι. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η ζήτηση ανταποκρινόταν στις υπάρχουσες ποσότητες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βαλέντσια κινείται κατά μέσο όρο πάνω από τα 30 λεπτά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις