Γράφει η Φανή Λάζαρη

Τεράστιοι σκελετοί από τα προϊστορικά ζώα της Παταγονίας παρουσιάζονται σε έκθεση στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί της Αθήνας έως την 31η Μαρτίου 2013. Μικροί και μεγάλοι σπεύσετε να τους επισκεφθείτε, γιατί το θέαμα είναι μοναδικό!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Grupo Cultural SRL της Αργεντινής, διοργανώνει μία φανταστική έκθεση που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό, το έργο που επιτελεί τόσο το ίδιο όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα θέματα της έρευνας, προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και στην εκπαίδευση του πληθυσμού και εκλαΐκευση της γνώσης.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δυο θεματικούς χώρους, «Δεινόσαυροι και Εξέλιξη» στο δυτικό τμήμα του κτιρίου και «Οι Γίγαντες και η Εξαφάνιση των Δεινοσαύρων» στο ανατολικό.

Στο δυτικό τμήμα παρουσιάζεται η εξέλιξη των δεινοσαύρων από τους πρώιμους μικροσκοπικούς και σαρκοφάγους δεινόσαυρους Eoraptor lunensis, μέχρι την εξέλιξή τους στα πρώτα πτηνά που επέζησαν της μεγάλης μαζικής εξαφάνισης ειδών που έλαβε χώρα πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ανάμεσα στα άλλα μια αναπαράσταση ανασκαφής ενός πλήρους σκελετού σαρκοφάγου δεινόσαυρου, μοντέλα και φυσικές ανασυνθέσεις που αναδεικνύουν φυσικά και ανατομικά χαρακτηριστικά τους, η πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus, καθώς και πλήρεις σκελετοί του μεγάλου κερασφόρου σαρκοφάγου Carnotaurus sastrei και του Megaraptor namunhuaiquii με το μεγαλύτερο νύχι που υπήρξε ποτέ. Στον ίδιο χώρο οι μικροί επισκέπτες μπορούν να σκάψουν και να βρουν θαμμένα απολιθώματα ή να νιώσουν σαν έμβρυα μέσα σε αυγά!

Στο ανατολικό τμήμα, στο κέντρο, δεσπόζουν δύο σκελετοί του Giganotosaurus carolinii, του δεύτερου μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου (και αρκετά μεγαλύτερου από τον Τυρανόσαυρο Ρεξ) που έζησε ποτέ, που «επιτίθενται» στον πελώριο φυτοφάγο Rebbachisaurus tessonei με μήκος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα. Παράλληλα, εκτίθεται ένας πλήρης σκελετός πλησιόσαυρου μαζί με αμμωνίτες (απολιθωμένα θαλάσσια μαλάκια που έζησαν μαζί με τους δεινόσαυρους) και γίνεται αναφορά στις θεωρίες εξαφάνισής τους. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται διαδραστικά εκθέματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως μοντέλα, ηλεκτρονικά παιγνίδια, ζωγραφική και βίντεο που προσφέρουν στα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν βασικά χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων, τον τρόπο ζωής τους και το βιολογικό τους κύκλο.

Ωράριο λειτουργίας

Η Έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 20:00, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή είναι ανοιχτή από 10:00 - 21:00.

Η τιμή εισιτηρίου ανέρχεται σε 7 € για ενήλικες και 4 € για παιδία, με διάφορα πακέτα ειδικών κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, γκρουπ, οικογένειες, πολλαπλές επισκέψεις, φοιτητές κλπ).

Σημειώνεται ότι όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσπελάσιμοι και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Έκθεσης και για κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 210. 77 01 890.

Φωτογραφίες: Τ. Κούρος