ΕΛΛΑΔΑ. Με τη μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ να κυμαίνεται στα 12 € το λίτρο - από 8 € πριν από έναν χρόνο - η αγορά του εγχώριου «υγρού χρυσού» αποτυπώνει στον μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

  • Το 30% του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι ελαιοπαραγωγοί
  • Λόγω της έλλειψης τυποποίησης χάνεται 1,5€/kg ελαιολάδου
  • 132 εκατομμύρια τα ελαιόδενδρα σε όλη τη χώρα
  • 160.000 τόνοι ελαιολάδου οι εκτιμήσεις για την παραγωγή 2023 - 2024 έναντι 350.000 τόνων την περίοδο 2022 – 2023

Το «καλό σενάριο»

Η σοβαρή ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κυρίως εξαιτίας των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων στην Ισπανία, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δημιουργούν συνθήκες μεγάλης πτώσης στην παραγωγή της κορυφαίας ελαιοπαραγωγού χώρας, έχει εκτιονάξει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Ήδη από το 2022, δηλαδή πριν από τις υπέρογκες αυξήσεις της φετινής χρονιάς, οι έλληνες καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου σε ποσοστό 10,8%, όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες των νοικοκυριών. Με δεδομένη μάλιστα τη συνέχιση των αυξήσεων όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, η υποχώρηση αυτή μπορεί να είναι το «καλό σενάριο».

Προβληματισμός για τις εξαγωγές

Με τις τιμές σε ύψη δυσθεώρητα προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των εξαγωγών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εξίσου ισχυρές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προορισμού του ελληνικού ελαιολάδου όπως π.χ. στη Γερμανία, όπου ο εγχώριος «υγρός χρυσός» καταγράφει το υψηλότερο μερίδιο εξαγωγικών πωλήσεων (14%). Η Ελλάδα εξάγει κατ΄ εκτίμηση 60.000 - 100.000 τόνους ελαιόλαδο ανάλογα με την ελαιοκομική χρονιά, εκ των οποίων οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου φθάνουν τους 40.000 τόνους.

Μειωμένη παραγωγή

Ακολουθώντας τον κύκλο της ελιάς, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη εφέτος. Με βάση τις εκτιμήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, η πτώση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 43% σε σχέση με την προηγούμενη καλή ελαιοκομική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι θα παραχθούν περί τους 160.000 τόνους ελαιόλαδο από 350.000 τόνους πέρυσι.

Δηλώσεις Γραμματικάκη

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛ) Νίκος Γραμματικάκης ανέφερε στο notospress:

Ερ: Πως αντιμετωπίζετε την αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου. Είναι κάτι που σας ικανοποιεί ή κάτι που σας ανησυχεί;

Απ: Η αύξηση της τιμής ήταν αναμενόμενη και οι λόγοι είναι γνωστοί, η μείωση της παραγωγής. Επειδή στην ΚΑΣΕΛ συσκευάζουμε και κάνουμε εξαγωγές σε 40 χώρες αυτό που διαπιστώνουμε τώρα είναι ότι έχουμε μείωση της κατανάλωσης. Αργότερα δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότιη αύξηση της τιμής είναι δικαιολογημένη λόγω της μείωσης της παραγωγής. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη και το 2023 - 24, οπότε και αυτή την περίοδο η τιμή θα είναι ψηλά παρότι η κατανάλωση έχει πέσει. Η αύξηση της τιμής ευνοεί τον παραγωγό πρώτα, τα ελαιοτριβεία μετά και δημιουργεί πρόβλημα στη συσκευασία και στην εμπορία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ υπάρχουν κάποια συμβόλαια που δεν αλλάζουν και αποτελούν δέσμευση. Όταν το συμβόλαιο σου είναι π.χ. 6€ και το ελαιόλαδο φθάνει 8€ την έχεις «πατήσει…»

Ερ: Η μειωμένη παραγωγή το 2023 – 24 θα κρατήσει ψηλά την τιμή στο ράφι. Αυτό μπορεί να κρατήσει καταναλωτές, που δεν έχουν την αγοραστική δύναμη, για πάντα μακριά από το ελαιόλαδο;

Απ: Διαχρονικά, και το 2004 και το 1992 που είχαμε υψηλές τιμές, έχουμε δει ότι όταν η παραγωγή στη συνέχεια ήταν αυξημένη οι τιμές έπεσαν πολύ χαμηλά. Βέβαια μέχρι να ξανάρθει ο καταναλωτής, εν τω μεταξύ, κάτι πρέπει να του δώσεις. Με δεδομένη την σταθερή ποιότητα στα προϊόντα της ΚΑΣΕΛ, είναι ότι καλύτερο, θα υποχρεωθείς να δώσεις χαμηλή τιμή για ξαναγυρίσει. Το 2025 και 26 δεν ξέρω τι θα γίνει.

Ερ: Οι αλλαγές λόγω κλιματικής κρίσης σας. που τείνουν να γίνουν μόνιμη κατάσταση σας φοβίζουν;

Απ: Ό,τι γίνεται, ό,τι συμβαίνει τώρα έχει ξαναγίνει. Υπάρχουν κάποιες ακραίες καταστάσεις αλλά ανομβρία είχαμε και παλιά και παγετό και ισχυρές βροχές και καύσωνα. Είναι λίγο συχνότερα τα φαινόμενα αλλά δεν θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλο το θέμα. Μοιάζει λίγο με «καραμέλα» η συζήτηση για την κλιματική κρίση. Στην περιοχή μας Νότια Λακωνία, εκτός από ένα μικρό ποσοστό, η μείωση της παραγωγής είναι φυσιολογικό. Τα 3 τελευταία χρόνια τα δένδρα δώσανε, δώσανε, δώσανε, με αποκορύφωμα πέρυσι. Θα έρθει και η ανάπαυλα… Είναι φυσιολογικό και κάτι που ξέρει και ο παραγωγός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις