ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι επερωτώντες και προτείνοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας επαναφέρουν αίτημα - πρόταση για επείγουσα συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Πελοποννήσου. Μάλιστα ζητούν η συνεδρίαση να γίνει παρουσία του νέου Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού.

Η νέα επιστολή τους αφορά σε ειδική συνεδρίαση, άμεσα, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα «Σχεδιασμός, επικαιροποίηση, εφαρμογή και διεκδίκηση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Όπως αναφέρουν απευθυνόμενοι στο ΠεΣυΠ, στον Περιφερειάρχη και στους επικεφαλής των Παρατάξεων. στις 11 Σεπτεμβρίου είχαν στείλει σχετική πρόταση. «Τώρα που οι εκλογές τελείωσαν έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει άμεσα να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση που προτείνουμε καθότι το θέμα είναι Υπέρ επείγον . Επιπλέον προτείνουμε στην ειδική αυτή συνεδρίαση να κληθεί και ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός . Σας στέλνουμε πάλι την πρόταση μας που είχαμε καταθέσει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023»

Η Πρόταση για Ειδική Συνεδρίαση του ΠεΣυΠ

«ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΘΕΜΑ “ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ”

Κύριε Πρόεδρε ,Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες και κύριοι Επικεφαλής των παρατάξεων,

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε σε όλες και όλους σας και σας ζητάμε να συμφωνήσετε να συζητηθεί άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας το θέμα που προτείνουμε ,ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο .

Πιστεύουμε ότι όλοι θα είστε συγκλονισμένοι όπως και είμαστε και εμείς. Η χώρα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, από τις πλέον καταστροφικές που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, βιώνει τις τραγικές συνέπειες των μεγάλων και καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Οι πολίτες πανικοβλημένοι, αμήχανοι, με αίσθημα απόλυτης ανασφάλειας και εγκατάλειψης βιώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Οι ανυπολόγιστες, πολυδιάστατες και τραγικές επιπτώσεις των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών απαιτούν επιτακτικά απαντήσεις για τις αιτίες της κρατικής ανεπάρκειας. Απαιτούν όμως και οι Περιφέρειες και συνολικά η Αυτοδιοίκηση να πράξουν ότι πρέπει και τους αναλογεί αλλά και να διεκδικήσουν και να πιέσουν τη κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους σε αποτελεσματικές λύσεις για να αποφευχθούν εκ νέου τέτοιου είδους καταστροφές στο άμεσο μέλλον.

Πρώτα απ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και η Περιφερειακή Αρχή άλλα και όλοι μας και βέβαια οι Δήμαρχοι ότι αντί να είναι προτεραιότητα οι αναπλάσεις πλατειών οφείλουμε να είναι τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας .

Ήδη από το 2018, η χώρα διαθέτει Ειδικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής για όλα τα Υδατικά διαμερίσματα (ΣΔΚΠ) που συντάχθηκαν σε εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ, δημοσιευμένα σε ΦΕΚ Β’ . Στα Σχέδια αυτά υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές όλων των τομέων που σχετίζονται με το πρόβλημα και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και τα τρία της Πελοποννήσου της Ανατολικής Πελοποννήσου ΦΕΚ2692Β’_2018 της Βόρειας Πελοποννήσου ΦΕΚ2691Β’_2018 και της Δυτικής Πελοποννήσου ΦΕΚ2640Β’_2018 .

Το πρόβλημα όμως είναι οπως φάνηκε ότι η αξία και σημασία των αντιστοίχων της Θεσσαλίας είχε υποεκτιμηθεί σε απαράδεκτο βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Είναι καιρός λοιπόν να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει άμεσα και αποφασιστικά η εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή (εν προκειμένω των κινδύνων από τις πλημμύρες). Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν έργα των οποίων η ολοκλήρωση υπερβαίνει κατά πολύ το διάστημα μίας θητείας όλων των εκλεγόμενων αιρετών εξουσιών (Κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων) και επομένως απαιτούν ευρείες συναινέσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης κρίσιμων πολιτικών για το μέλλον της χώρας μας και της Περιφέρειας μας.

Οφείλουμε να ενημερωθούμε ,να συζητήσουμε , και κυρίως να δράσουμε να γίνει:

  1. Η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή
  2. Να απαιτήσουμε άμεσα τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων όπως τα έχουμε αποφασίσει όπως είναι το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας
  3. Να χρηματοδοτηθούν άμεσα λες οι επείγουσες και αναγκαίες εργασίες συντήρησης πχ είναι αδιανόητο να μην έχει γίνει καθαρισμός , συντήρηση και επισκευές στα φράγματα του Νέδοντα που κατασκευάστηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και στη δεκαετία 1960-1970 ,επίσης πρέπει να οπωσδήποτε να γίνουν υδραυλικές μελέτες για όλα τα ρέματα που διέρχονται της Καλαμάτας και να διευθετηθούν ,να ανοίξουν, αν είναι κλειστά, ή να μεγαλώσει η διατομή τους, εάν η υπάρχουσα δεν επαρκεί, ή αν έχουν εγκιβωτιστεί θα πρέπει επίσης να ανοίξουν τα ρέματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη ,αντίστοιχα αυτό πρέπει να γίνει για όλες τις πόλεις και Περιοχές της Περιφέρειας μας .

Στη σημερινή εποχή που μπορούμε ακόμα και να προβλέψουμε τον κίνδυνο πλημμύρας, με έγκαιρη πρόγνωση και προειδοποίηση του πληθυσμού, πρέπει να προλαβαίνουμε με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα τέτοια φαινόμενα που έχουν τραγική κατάληξη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που μελετήθηκαν οι περιοχές αυτές [Ιανουάριος 2017] και έγιναν οι χάρτες επικινδυνότητας, όχι για να καταλήξουν σχέδια επί χάρτου σε κάποιο συρτάρι, αλλά να εφαρμοστούν βάσει αυτών των ευάλωτων περιοχών, οι διευθετήσεις ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Όπως τονίζει ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος .

Έχουμε τη γνώμη ότι θα είναι πολύ σημαντικό και θα μείνει στην ιστορία ως τη πιο σημαντική προσφορά όλων μας στους πολίτες της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της θητείας μας αν συμφωνήσετε να γίνει άμεσα συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις για αυτό το μέγα θέμα . Αυτό όμως προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις για ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων και για έντονη διεκδίκηση απο τη κυβέρνηση νέων πόρων.

Σας ρωτάμε λοιπόν

  1. Σε πια φάση βρίσκεται η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή;
  2. Συμφωνείτε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που προτείνουμε;»
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις