ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 75 ετών, ο ομογενής κατασκευαστής και επιχειρηματίας Θωμάς Κοντογιάννης (Thomas Kontogiannis), όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά του.

Γεννημένος στον Μαψό Κορινθίας το 1948, ο Θωμάς Κοντογιάννης μετανάστευσε στις ΗΠΑ και κατάφερε να δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη επιχειρηματική οντότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Αφήνει πίσω την σύζυγό του, Γεωργία, τις κόρες του, Λιζέτα, Ανέτ και Χλόη, όπως επίσης και εννέα εγγόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο Θωμάς Κοντογιάννης θεωρείτο επί χρόνια ένας από τους πλέον ισχυρούς και επιδραστικούς ομογενείς, με ιδιαίτερες σχέσεις στην πολιτική και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Παρόλα αυτά, η σταδιοδρομία του στιγματίστηκε το 2007, όταν ενεπλάκη σε ένα μείζον οικονομικό σκάνδαλο, εξαιτίας του οποίου συνελήφθη και εν τέλει καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση, μετά από σχετικό συμβιβασμό με τις Αρχές.

Δημοσίευμα του “Ε.Κ.” για τον Θωμά Κοντογιάννη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής από τον «Εθνικό Κήρυκα», ο Θωμάς Κοντογιάννης είχε κριθεί ένοχος για απάτη ύψους 92 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούσε σε δάνεια υποθηκών. Ειδικότερα, ο εκλιπών είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε την Washington Mutual Bank και την DLJ Mortgage Capital, Inc. σε συνάρτηση με δύο οικόπεδα στο Μπρούκλιν και το Κουίνς.

Η ουσία της απάτης, σύμφωνα πάντοτε με το επίσημο 18σέλιδο κατηγορητήριο, με αριθμό CR09 -360, το οποίο είχε προκύψει από Μείζον Σώμα Ενόρκων Ελεγκτών (Grand Jury Charges), βρισκόταν στο γεγονός ότι ο Θωμάς Κοντογιάννης αγόραζε οικόπεδα στο Μπρούκλιν, στο Κουίνς και αλλού, τα τεμάχιζε σε μικρότερα και μεθόδευε κίβδηλα εκτιμητήρια τα οποία χρησιμοποιούσε για να παίρνει δάνεια. Παράλληλα, εικονικοί αγοραστές έκαναν αιτήσεις και έπαιρναν δάνεια υποθηκών, από εταιρείες που υπάγονταν στην κυριότητά του. Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση εμπλέκονταν οκτώ ακόμα άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα τουλάχιστον είναι ομογενείς.

Δημοσίευμα του “Ε.Κ.” για τον Θωμά Κοντογιάννη

Σύμφωνα πάντοτε με το κατηγορητήριο και τα δικαστικά έγγραφα, «οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν μερικές από τις περιουσίες για να εγγυηθούν τα δάνεια σε πρώτο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν τους δανειστές να πιστεύουν ότι τα δάνειά τους ήταν εγγυημένα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών».

Μετά την καταδίκη και τον συμβιβασμό με τις δικαστικές Αρχές, ο Θωμάς Κοντογιάννης παρέμεινε έγκλειστος μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, όταν και εν τέλει αποφυλακίστηκε, σε ηλικία, πλέον, 70 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες, δεν δραστηριοποιήθηκε εκ νέου ενεργά στην αγορά ακινήτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά από πνευμονία που υπέστη, πριν από μερικές εβδομάδες.

Πηγή: ekirikas.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις