Τα λακωνικά προϊόντα στο προσκήνιο
Στη δέσμευση ότι στα ράφια των υπέρ μάρκετ “Carrefour” θα διατίθεται το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και άλλα τοπικά προϊόντα, προχώρησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Μεσσήνιοι αγρότες έξω από το υποκατάστημα των “Carrefour” στην Καλαμάτα.
Η κίνηση των αγροτών έρχεται σε μια στιγμή που το εισόδημά τους υπονομεύεται διαρκώς.
Από την άλλη πλευρά, στη Λακωνία το θέμα της προώθησης και διάθεσης τοπικών προϊόντων φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του. Με εξαίρεση τη Γιορτή Λακωνικών Προϊόντων στο Σύνταγμα και τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία, καμία άλλη συντονισμένη ενέργεια στην κατεύθυνση της οργανωμένης προώθησης προϊόντων στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού δεν έχει αναληφθεί από τοπικούς φορείς και παραγωγούς.
Οι προτάσεις πολλές και αξιόλογες, χωρίς όμως, να έχουν πρακτικό αντίκρισμα έως τώρα.
Μια προσπάθεια, που είχε δειλά ξεκινήσει προ μερικών μηνών για τη σύσταση της εταιρείας franchise «Λακωνικά Εδώδιμα» φαίνεται να «χάθηκε» στην πορεία, τουλάχιστον έτσι όπως δείχνει η απουσία εξελίξεων ως σήμερα.
Είναι δεδομένη και εγνωσμένη η ποιότητα και η αξία των Λακωνικών προϊόντων και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται συχνά. Είτε αγροτικά, είτε παράγωγα βιοτεχνίας και βιομηχανίας, τα Λακωνικά προϊόντα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα που θα προσδώσει στους Λάκωνες παραγωγούς την ώθηση και τη στήριξη που έχουν ανάγκη για να σταθούν αξιοπρεπώς στον ανταγωνισμό της αγοράς.
Χρέος αρωγής προς τους Λάκωνες παραγωγούς έχουν οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έτσι και αλλιώς είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Υπό την ασπίδα της ομαδικής προώθησης των συμφερόντων των Λακώνων παραγωγών, θα επέλθει η οικονομική ανάπτυξη μια περιοχής που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αξιοποίηση και την καλλιέργεια της γης.