ΠΑΤΡΑ. Η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον δήμο Πατρέων.

«Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ώρα Πατρών με αίσθημα ευθύνης είχε προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση-κάλεσμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής παράταξης που θα διεκδικούσε τον Δήμο Πατρέων.

Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό σε δημοτικές δημοκρατικές προοδευτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, φορείς, απλούς πολίτες.

Ο επικεφαλής μας Γιώργος Ρώρος προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα δεσμεύτηκε να μην είναι επικεφαλής, προκειμένου να δημιουργηθεί πρωτίστως το πολιτικό πλαίσιο που θα διεκδικούσε με αξιώσεις τον Δήμο.

Από τον Σεπτέμβρη του 2022, που έγινε από την παράταξή μας το άνοιγμα-κάλεσμα, η συνεργασία με την παράταξη "Πάτρα Σπουδαία και Πάλι" με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή, έλαβε σάρκα και οστά τον Μάρτιο του 2023. Η ευθύνη δεν ανήκει στην Ώρα Πατρών, που όλα αυτά τα χρόνια είχε αφήσει αγωνιστικό και αντιπολιτευτικό στίγμα, αλλά είναι αποκλειστικά ευθύνη του εταίρου.

Ο κυρίαρχος στόχος να γίνουμε Δημοτική αρχή ή έστω να μπούμε στο δεύτερο γύρο δεν επετεύχθη, περιοριστήκαμε στην τρίτη θέση.

Τις προηγούμενες ημέρες η παράταξή μας προσπάθησε με μία ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση να προσεγγίσει τα αίτια, τα οποία εντοπίστηκαν κυρίως στους κάτωθι άξονες:

  • Η καθυστέρηση ανακοίνωσης της συνεργασίας. Χάθηκαν έξι πολύτιμοι μήνες εξωστρέφειας.
  • Η "συνεργασία" τελικά δεν είχε τα απαιτούμενα στοιχεία της πλήρους ισοτιμίας, του διαλόγου και κοινών δράσεων-αποφάσεων που θα δημιουργούσαν προοπτική νίκης.
  • Η “έλλειψη" ενός οργάνου που θα συναποφάσιζε τον πολιτικό σχεδιασμό και την οργανωτική διάταξη της παράταξης, άφηνε ένα κενό στο ποιος τελικά αποφάσιζε.
  • Στελέχη της Ώρα Πατρών παραγκωνίστηκαν και η αρχική συμφωνία στελέχωσης των οργάνων δεν τηρήθηκε στην πράξη.
  • Σοβαρά οργανωτικά και λάθη τακτικής στη λειτουργία της παράταξης, από την αρχή και κατά τη διάρκεια που προεκλογικού αγώνα. (π.χ. επιλεκτική ανακοίνωση ατομικών υποψηφιοτήτων προερχομένων από το χώρο ΠΑΣΟΚ-Κιναλ).
  • Η χαμηλή αναγνωρισιμότητα και απήχηση του επικεφαλής, που δεν φρόντισε έγκαιρα με εξωστρεφείς κινήσεις να το υπερνικήσει.
  • Το περαιτέρω άνοιγμα, διεύρυνση της συνεργασίας με πρόσωπα ικανά που θα μπορούσαν να δώσουν προοπτική νίκης ακόμα και με προσωπικές υπερβάσεις.
  • Η έλλειψη στοιχειώδους αντιπολίτευσης προς την Δημοτική αρχή υποκαταστάθηκε από την λογική του "ώριμου φρούτου".
  • Δεν υπήρχε σαφές διακριτό πρόγραμμα και πολιτικές προτάσεις απέναντι των άλλων δύο παρατάξεων, ώστε να τονισθεί και η πολιτική διαφορά μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.
  • Δεν κεφαλοποιήθηκε το έργο και το αντιπολιτευτικό αποτύπωμα των παρατάξεων της "Ώρας Πατρών - Ρώρος Γιώργος" και της “Πάτρα η δική μας πόλη Νίκος Τζανάκος" που στήριξαν το εγχείρημα.
  • Ο διαγκωνισμός και οι κακές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ - Κιναλ. Η συνεργασία δεν είναι απόφαση εκ των άνω, ούτε συγκόλληση, αλλά σφυρηλατείται στους καθημερινούς αγώνες.
  • Η καθυστερημένη ουσιαστικά ευχή για καλή επιτυχία από τον πρόεδρο κ. Ανδρουλάκη που έγινε μόλις την 25η Αυγούστου αλλά και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ-Κιναλ για ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις περιφερειακές εκλογές.
  • Πολιτικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση του Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του Μαΐου.
  • Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αλλά και τα προβλήματα εσωστρέφειας με τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πολλά από τα προβλήματα αυτά, παρουσιάστηκαν και εντοπίστηκαν από την έναρξη της συνεργασίας αλλά δεν εκτιμήθηκαν σωστά και δεν δόθηκαν ριζοσπαστικές λύσεις.

Όλα αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα της ελλειμματικής συνεργασίας, ενώ το πολιτικό κλίμα θα εντείνεται και οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κιναλ θα είναι πιο ανταγωνιστικές το επόμενο διάστημα, οδήγησαν αρκετά στελέχη της παράταξής μας να εκφράσουν την άποψη της αυτόνομης λειτουργίας μας, συνεργαζόμενοι με διακριτό ρόλο σε επιμέρους θέματα και με σαφές πολιτικό πλαίσιο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις