ΛΑΚΩΝΙΑ. Με επιστολή του προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και προς την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης παρουσιάζει πρόβλημα που αντιμετωπίζει ατομική επιχείρηση στη Λακωνία στην πρόσληψη προσωπικού από την Δ.ΥΠ.Α. λόγω συστέγασης με άλλη επιχείρηση.

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Κατόπιν αιτήματος μέλους μας, σας παραθέτουμε το εξής πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ένταξη επιχείρησης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Δ.ΥΠ.Α για την πρόσληψη ανέργου:

Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών «συνεργείο αυτοκινήτων - οχημάτων» ζήτησε να ενημερωθεί από το γραφείο Δ.ΥΠ.Α. Σπάρτης για τη διαδικασία πρόσληψης ενός ανέργου, εγγεγραμμένου στα μητρώα Δ.ΥΠ.Α και κατόχου πτυχίου ΕΠΑΛ τεχνικού αυτοκινήτων - οχημάτων και έλαβε διαβεβαίωση ότι σύμφωνα με διάταξη η αίτηση θα απορριφθεί διότι η επιχείρηση συστεγάζεται με άλλη επιχείρηση.

Η έτερη επιχείρηση που συστεγάζεται στο κτήριο, αλλά σε διαφορετικό χώρο είναι άλλη ατομική επιχείρηση (διαφορετικό ΑΦΜ), καταβάλει ενοίκιο και έχει ως αντικείμενο την πρακτόρευση ασφαλειών.

Θέτουμε υπόψη σας ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά γραφεία υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποίηση ως «υπάλληλοι ασφαλι-στικών υπηρεσιών» βάση του ν.4583/2018 (ως πιστοποίηση εννοείται το κατά τον ίδιο νόμο πιστοποιητικό επαγγελματικών γνώσεων που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδας κατόπιν εξετάσεων). Επιπροσθέτως υποχρεούνται σε εγγραφή στο σχετικό μητρώο, διότι, οι ασφαλιστικοί ή αντασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που απασχολούν στην επιχείρησή τους υπαλλήλους που συμμετέχουν στη δραστηριότητα διανομής των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων, οφείλουν να τους δηλώσουν στο αρμόδιο Επιμελητήριο.

Με βάση τα ανωτέρω είναι καθαρό ότι δύο επιχειρήσεις είναι διαφορετικές τόσο ως προς το ΑΦΜ τους όσο και προς το αντικείμενό τους και ο υπάλληλος για τον οποίο έγινε αίτηση πρόσληψης στο συνεργείο αυτοκινήτου δεν δύναται να απασχοληθεί, σύμφωνα με τα προσόντα του και την κείμενη νομοθεσία και στις δύο επιχειρήσεις.

Παρακαλούμε για την επίλυση του θέματος διότι αφορά πληθώρα επιχειρήσεων και είναι αδικία να τίθενται εκτός δικαιώματος λήψης επιχορήγησης για την πρόσληψη ανέργων, διαδικασία που βοηθά τόσο στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας όσο και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περίοδο μακροχρόνιας κρίσης».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις