ΣΠΑΡΤΗ. Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Τους άρτους ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και προέστη, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς .

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, ο οποίος αρχικά, εκ μέρους των Μητροπολιτών που συμμετείχαν στην πανήγυρη, ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα, τον οποίο ευλαβείται ιδιαίτερα, καθώς στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, την οποία διακόνησε ως μοναχός και Ηγούμενος, δεσπόζει εντός του Καθολικού της η μορφή του Οσίου. Ο Μητροπολίτης Θηβών, αφού επισήμανε ότι ο Όσιος Νίκων, μαζί με τους Οσίους Χριστόδουλο, Μελέτιο και Λουκά, αποτέλεσαν την τετράδα που αναμόρφωσε τον μοναχικό βίο τα μεσοβυζαντινά χρόνια, αναφέρθηκε στον θαυμαστό του βίο. Ακολούθως, επικέντρωσε στην μετάνοια, που προέρχεται από τις λέξεις «μετά» και «νους», και σημαίνει την μεταστροφή του φρονήματος και την επιστροφή σε θεμελιακές αξίες. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος υπογράμμισε ότι οι χριστιανοί της σύγχρονης εποχής πρέπει να πάψουν να βλέπουν τον κόσμο από την οπτική γωνία της αμαρτίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αληθινή μετάνοια αποτελεί εσωτερικό σεισμό και υπαρξιακή αναδιάρθρωση του κατακερματισμένου ανθρώπινου είναι. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους πιστούς να ξεπεράσουν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, την κόλαση που φτιάχνουν για τους εαυτούς τους, ώστε να πορευτούν στον δρόμο της αρετής, που οδηγεί στην Επουράνια Βασιλεία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των οδών Βρασίδου, Αρχιδάμου και Λυκούργου. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, επισήμανε ότι η πάνδημη συμμετοχή, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν συγκινητική, ωστόσο ακόμα πιο σημαντική θα είναι η έμπρακτη αποδοχή του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος, μέσω της ενδυνάμωσης της πίστης μας, της θυσιαστικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο και της μετάνοιας.

Το Πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:

Κυριακή 26 Νοεμβρίου:

Α) 5:00 μ.μ: Τρισάγιο στο μνημείο των 118 στο πάρκο του ΟΤΕ.

Β) 5:30 μ.μ.: Μεθέορτος Εσπερινός και Μακαριστήρια Οσίου Νίκωνος.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου: 5:00 μ.μ: Παράκληση του Οσίου Νίκωνος και ομιλία του π. Γρηγορίου Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος με θέμα: «Η μετάνοια ως θεολογική ανθρωπολογία».

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου:

Α) 7:00 – 9:00 π.μ.: Θ. Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Β) 5:00 μ.μ: Εσπερινός και Αγιασμός επί τη 1η του μηνός Δεκεμβρίου.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου: 7:00 π.μ.: Θ. Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Θεοκλήτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου:

Α) 7:00 – 9:00 π.μ.: Θ. Λειτουργία.

Β) 10:00 π.μ.: Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 στο προαύλιο χώρο του I. Ναού Οσίου Νίκωνος . Οργάνωση ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ – Ι.Ν. ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΩΝΟΣ -Α. Ο. Δήμου Σπάρτης.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου: 7:00- 9:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις