Κορινθία: Μεγάλη μείωση της παραγωγής λεμονιού
Κάθετη η πτώση στις εξαγωγές
ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Πορεία μετ’ εμποδίων ακολουθεί το λεμόνι της Κορινθίας, καθώς η μεγάλη μείωση της παραγωγής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο εξαγωγέας Δημήτρης Δουβής, αναφερόμενος στη φετινή πορεία των εξαγωγών, εξηγεί στο ypaithros.gr ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μία εξαγωγική χρονιά όταν έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 50%-60%. Παράλληλα, από τις ποσότητες που κινούνται, το 60%-70% κατευθύνεται στη χυμοποίηση με 7 λεπτά λόγω τετράνυχου».
Προβληματίζει η ποιότητα
Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, «εκτός από τη μειωμένη παραγωγή, μάς προβληματίζει η ποιότητα. Από την άλλη, έχουν μπει τα τουρκικά με 56 λεπτά, που παραδίδονται έτοιμα και συσκευασμένα, και εμείς, από τη δική μας πλευρά, κόβουμε με 56 λεπτά μέσα στο χωράφι».
Δίνοντας ακόμη μία πτυχή της φετινής εξαγωγικής περιόδου, σημειώνει ότι «στόχος πλέον είναι να μην υποστούμε ζημιές. Μέχρι τώρα κοιτάμε να προχωράμε με ένα – δύο ψυγεία την εβδομάδα. Αν, όμως, δεν υπήρχε το τουρκικό λεμόνι –που μπαίνει σε όλες τις αγορές– θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για το λεμόνι της Κορινθίας, που μέχρι τώρα άντεξε τον ανταγωνισμό λόγω της πολύ καλής ποιότητάς του».
Η ανομβρία επιδείνωσε την κατάσταση
Από την πλευρά των παραγωγών, ο γεωπόνος και παραγωγός Κώστας Πάππας υπογραμμίζει ότι «η παραγωγή λεμονιού στην Κορινθία είναι τελικά μικρή, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης δεν έγινε καλό δέσιμο, ενώ η ανομβρία και η ξηρασία επιδείνωσαν την κατάσταση. Αξίζει να αναφέρω ότι μέχρι προχθές πότιζα. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι ο κόσμος τα έχει παρατήσει. Αυτήν τη στιγμή, δύο στα δέκα χωράφια καλλιεργούνται όπως πρέπει, τέσσερα στα δέκα είναι σε μέτρια κατάσταση και άλλα τέσσερα έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Έτσι, και αυτήν τη χρονιά, φθάσαμε σε μια μείωση της παραγωγής κατά 40%».