ΤΡΙΠΟΛΗ. Με την δέουσα τιμή και με απόλυτο σεβασμό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ήρωα Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός ιπτάμενος, έχασε τη ζωή του, εν ώρα καθήκοντος, όταν το Phantom F-4 με το οποίο πετούσε, συνετρίβη στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, σε ένα δυστύχημα στο οποίο χάθηκε και ο σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης στην τελετή βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, οι Βουλευτές Ακρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ότι στην τελετή των αποκαλυπτηρίων βρέθηκαν επίσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και συνάδελφοι του από την 338 Μοίρα για να αποδώσουν φόρο τιμής στην μνήμη του.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν σε κλίμα συγκίνησης και εν μέσω χειροκροτημάτων την ώρα που ένα Fantom F4 έκανε πτήση πάνω από το σημείο της προτομής και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στην προτομή ενώ υπήρξε και στεφάνι εκ μέρους της προεδρίας της Δημοκρατίας με την τελετή να ολοκληρώνεται με σιγή ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος και Πατήρ Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ενώ τιμητική πλακέτα έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην οικογένεια του αδικοχαμένου Έλληνα πιλότου

Δείτε στην gallery που ακολουθεί περισσότερες φωτογραφίες από την τελετή των αποκαλυπτήριων της προτομής του Μάριου- Μιχαήλ Τουρούτσικα:

Δείτε επίσης το βίντεο:

Ποιος ήταν ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom ανοιχτά του Κατακόλου. Ήταν συγκυβερνήτη του F-4 Phantom II της 338 Μοίρας, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση έχοντας απογειωθεί νωρίτερα από την 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.

Το μαχητικό κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας μπορεί να ήταν νεαρός σε ηλικία, ωστόσο θεωρούνταν ικανότατος χειριστής και με προοπτικές. Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος.

Δυστυχώς, η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των ηρώων Ιπταμένων που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα μας.

Το χρονικό της πτώσης του F-4 Phantom

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα τέθηκε και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις