ΣΠΑΡΤΗ. Ο απολογισμός του Ινστιτούτου Σπάρτης για την χρονιά που πέρασε, για το2023, υπήρξε και πάλι πλούσιος. Γεμάτος σημαντικά γεγονότα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και δημιουργικότητα.

Στον Απολογισμό σημειώνονται τα εξής:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2023

«Αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι του Ινστιτούτου Σπάρτης,

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και ο Καινούργιος Χρόνος να φέρει σε όλους μας υγεία, θετική ενέργεια και δημιουργική διάθεση!

Το 2023 υπήρξε οδυνηρή χρονιά για την ανθρωπότητα που βυθίστηκε περισσότερο σε έντονο προβληματισμό μιας και πέρα από τα τραγικά γεγονότα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στην οικονομία των μέσων και χαμηλών νοικοκυριών, νέα πολεμικά μέτωπα ανοίχτηκαν στην γειτονιά μας και εδώ και μήνες παρακολουθούμε άναυδοι την γενοκτονία των Παλαιστινίων που ως αφορμή είχε την απαράδεκτη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ!

Σε ότι, αφορά στο μικροπεριβάλλον μας, το αισιόδοξο είναι ότι το 2023 υπήρξε μία πολύ δημιουργική χρονιά για το Ινστιτούτο Σπάρτης. Βέβαια και φέτος όλοι διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ότι απαιτείται συλλογικό πνεύμα και πολλές συνέργειες για την έξοδο από τα αδιέξοδα που βιώνουμε.

Ο απολογισμός του Ινστιτούτου Σπάρτης για την χρονιά που πέρασε, για το 2023, υπήρξε και πάλι πλούσιος . Γεμάτος σημαντικά γεγονότα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και δημιουργικότητα.

Οι πρωτοβουλίες και το έργο μας εδραιώνουν το Ινστιτούτο Σπάρτης στην συνείδηση τόσο του τοπικού περιβάλλοντος , όπου κινούμαστε, όσο και ενός διεθνούς περιβάλλοντος , στο οποίο έχουμε πολύ συγκεκριμένη δράση και πολύ στοχευμένη παρουσία.

Πολύ επιγραμματικά θα αναφερθούμε στις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Σπάρτης κατά την διάρκεια του χρόνου που πέρασε, με σκοπό να σας ενημερώσουμε και να δεχθούμε την κριτική και τις προτάσεις σας».

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Τον Ιανουάριο του 2023 καταθέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τον φάκελο με τις προτάσεις μας για την χρηματοδότηση του νέου Διεθνούς Συνεδρίου για την Σπάρτη, του οποίου έχει ξεκινήσει η προεργασία και θα ολοκληρωθεί το 2024. Εργασία επίπονη και υπεύθυνη που αποσκοπεί στο να ενισχύσει τον θεσμό των Διεθνών συνεδρίων για την Σπάρτη που σκοπό έχουν της εξωστρέφεια και την ανάδειξη των πτυχών της ιστορίας μας που υπενθυμίζουν ότι η ιστορική μας πόλη είναι υπό μία ξεχωριστή έννοια, παγκόσμια δύναμη.

Επίσης τον Ιανουάριο του 2023 πραγματοποιήσαμε Ημερίδα για την τοπική ανάπτυξη με την υλοποίηση της 2ης Συνάντησης των συλλογικών φορέων του Δήμου Σπάρτης με στόχο να τους ενημερώσουμε για την διαβούλευση που πραγματοποιείτο εκείνη την περίοδο για την συγκρότηση και διεκδίκηση του νέου LEADER από την Αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ και στο οποίο νέο πρόγραμμα θέλαμε να προβλέψουμε δράσεις που να μας αφορούν ως Δήμος Σπάρτης και ως Λακωνία.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας να αναπτύξουμε το δίκτυο Spartanet, τον ίδιο μήνα παρουσιάσαμε και το περιοδικό που εκδίδει η Σπάρτη της Πισιδίας , η οποία ήταν η τιμώμενη πόλη με το όνομα Σπάρτη, στο Συνέδριο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2023 αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο πολιτικός φορέας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Σπάρτη προκειμένου να ευχαριστήσουμε τον ομιλητή κ Αλέξη Χαρίτση , ο οποίος ως Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών χρηματοδότησε την μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Για 4η συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Σπάρτης συμμετείχε με ανταλλαγές νέων στο πρόγραμμα Erasmus+ .Το κύριο ενδιαφέρον μας ήταν με αυτή την πρωτοβουλία και συμμετοχή να αναδείξουμε την εξαιρετική ευρωπαϊκή προσπάθεια της ανταλλαγής νέων από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσουμε και στην συνείδηση της τοπικής μας κοινωνίας την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη και της παγκόσμιας κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη του πνεύματος κοσμοπολιτισμού στους νέους μας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Τον Φεβρουάριο του 2023 ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή λόγω του ότι απέβη άγονος ο διαγωνισμός για την δημιουργία του νέου νοσοκομείου της Σπάρτης – Λακωνίας, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Σ Νιάρχος. Η έρευνα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το έργο θα υλοποιηθεί και με την βοήθεια του ελληνικού δημοσίου και ότι δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος αναθεώρησης του προγραμματισμού. Με άρθρο της στα τοπικά ΜΜΕ η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου ανέλυσε όλες τις σχετικές πληροφορίες και καθησύχασε τους πολίτες. Η άποψή της επιβεβαιώθηκε σήμερα πλέον που οι εργασίες του νέου νοσοκομείου προχωρούν απρόσκοπτα.

Την ίδια περίοδο κλιμάκιο του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιούμε και σήμερα για τις ευκαιρίες ανάδειξης του συγκεκριμένου χώρου και της δημιουργίας στην περιοχή ενός σημαντικού επισκέψιμου αρχαιολογικού πάρκου. Μετά την επίσκεψή μας στον χώρο, είχαμε συνάντηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας , όπου από την ενημέρωση που μας έγινε διαπιστώσαμε τις σημαντικές σωστικές επεμβάσεις που απαιτούνται για την προστασία των ήδη ανεσκαμμένων τάφων.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε η προετοιμασία για την πραγματοποίηση του πρώτου Συμποσίου στον Μυστρά με θέμα “Mystrasforum : Γεώργιος Γεμιστός, ο διαχρονικός κι επίκαιρος ανθρωπιστής φιλόσοφος του Μυστρά απαντά στις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις της εποχής μας”. Το Ινστιτούτο Σπάρτης θεωρεί ότι η εδραίωση στην ιστορική πρωτεύουσα της Σπάρτης, στον Μυστρά, ενός ετήσιου Διεθνούς Forum που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη των διεθνών κρίσεων που βιώνει η ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου νέου ανθρωπιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων , μπορεί να αποτελέσει ετήσιο θεσμό και σημείο αναφοράς ενός σύγχρονου φιλοσοφικού ρεύματος που αναπτύσσεται με στόχο την διεύρυνση της συζήτησης για τον επαναπροσανατολισμό του δυτικού πολιτισμού που λόγω των πολλαπλών και παγκόσμιων κρίσεων, οδηγείται σε διαρκή αμφισβήτηση.

Τον ίδιο μήνα ο DrGiorgioPiras ,τακτικός καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Επιστημών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Ρώμης «LaSapienza», έδωσε συνέντευξη τύπου στην ενημερωτική ιστοσελίδα/ιστότοπο στην ιταλική γλώσσα του Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, PuntoGrecia. με αφορμή την έκδοση του πρώτου τόμου του περιοδικού TheHistoricalReviewofSparta ( Η Ιστορική Ανασκόπηση της Σπάρτης ), το οποίο εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Sapienzaσεσυνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης, το 2022. Ο DrPiras αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στο Ινστιτούτο Σπάρτης και ανέδειξε την συνεργασία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα και στο Ινστιτούτο Σπάρτης.

Ήδη αρχίζει να διαφαίνεται το ενδιαφέρον και του Υπουργείου Εξωτερικών – Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για τις εξωστρεφείς δράσεις του Ινστιτούτου Σπάρτης.

Τον Μάρτιο του 2023 με άρθρο της Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Κανελλοπούλου, «ανοίξαμε» εκ νέου το θέμα του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου , το οποίο είχε ήδη αρχίσει να καρκινοβατεί και η δημοτική αρχή είχε ήδη αρχίσει να αναδεικνύει αδυναμία στον συντονισμό και στην υποστήριξη του έργου. Έγινε και πάλι έκκληση από το Ινστιτούτο Σπάρτης προς τους επαγγελματίες και τους συλλογικούς τους φορείς να απαιτήσουν την πρόσληψη projectmanager για το έργο, το οποίο αν και δεν είναι μεγάλου μεγέθους έργο , δεν παύει να αποτελεί έργο ειδικών προδιαγραφών και γι’ αυτό απαιτεί ακόμα και σήμερα την παρουσία ειδικού διαχειριστή του έργου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 είχαμε προκαλέσει σχετική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τον ίδιο μήνα αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης είχε συνάντηση στην Μονεμβάσια με την Υπουργό Πολιτισμού κ Μενδώνη, με την ευκαιρία της επίσκεψής της προκειμένου να εγκαινιάσει έργα του Υπουργείου της στον Δήμο Μονεμβασίας. Φυσικά το κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση με την κ Μενδώνη ήταν το χρονίζον θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να ακούσουμε από την ίδια την Υπουργό το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη πλέον του έργου του Νέου Μουσείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η κ Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι το έργο αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πράγμα που δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα , έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Τον Απρίλιο του 2023 με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) και Τροφίμων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη στην Σπάρτη και στην Σκάλα με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία τω υδραυλικών έργων στην περιοχή, το Ινστιτούτο Σπάρτης, το οποίο ήδη από το 2018 πρώτο αποκάλυψε ότι το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας είχε ολοκληρωμένες μελέτες και αδειοδοτήσεις ήδη από το 2014, επανήλθε στο θέμα της μελέτης των δικτύων του Φράγματος της Κελεφίνας, εφ’ όσον το έργο του ταμιευτήρα δημοπρατήθηκε. Η μελέτη των δικτύων του Φράγματος θα αναδείξει και την κατεύθυνση των υδάτων του Φράγματος για την άρδευση των περιοχών. Ως εκ τούτου αυτή η μελέτη αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα στην παρούσα συγκυρία και το Ινστιτούτο Σπάρτης πρωτοστάτησε και πάλι με επιστολές , αρθρογραφία και κινητοποίηση θεσμικών και μη παραγόντων για τον προσανατολισμό της μελέτης των δικτύων του Φράγματος και προς την κατεύθυνση του πρώην Δήμου Θεραπνών, όπου οι αντλήσεις για την άρδευση των εκτεταμένων ελαιοκαλλιεργειών γίνονται πλέον από μεγάλα βάθη των 250 έως και 500 μέτρων με πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και βέβαια με προβλήματα στο κόστος των καλλιεργειών.

Το μεγάλο θέμα της διάσωσης και αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης αποφάσισε να ανακινήσει το Ινστιτούτο Σπάρτης, μιας και έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς να ανατεθεί η μελέτη επικαιροποίησης προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη και ανάθεση του έργου. Αναζητώντας τα αίτια των καθυστερήσεων διαπιστώσαμε ότι αυτά ήταν καθαρά θέματα συνεννόησης υπηρεσιών μεταξύ τους και με την παρέμβαση του Ινστιτούτου Σπάρτης και της Προέδρου κ Αναστασίας Κανελλοπούλου προσωπικά , έγινε η απαιτούμενη συνεννόηση μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έτσι σήμερα μετά από δύο άγονες προκηρύξεις της μελέτης επικαιροποίησης των τευχών δημοπράτησης του έργου, βρισκόμαστε στην φάση απευθείας ανάθεσής της από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

ΜΑΙΟΣ 2023

Το Ινστιτούτο Σπάρτης στην προσπάθειά του να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να συμβάλει στην απόδοσή τους σε χρήση τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για την σύνδεση της πόλης της Σπάρτης και των περιχώρων με το μεγάλο σε ιστορική μνήμη ποταμό μας, τον Ευρώτα.

Σημαντική μας πρωτοβουλία αποτελεί η υποβολή πρότασης για την πραγματοποίηση ενός πρωτότυπου μουσικού και χορευτικού έργου με τίτλο ΕΥΡΩΤΑΣ στο πρόγραμμα ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, το οποίο χειρίζεται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού η Εθνική Λυρική Σκηνή . Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και για την πραγματοποίηση του μουσικοχορευτικού προγράμματος ΕΥΡΩΤΑΣ εργάστηκαν σύμφωνα με την πρόταση που υποβάλλαμε, 7 επαγγελματίες καλλιτέχνες, μουσικοί , χορογράφοι, χορευτές. Το έργο είναι πρωτότυπο και αφιερωμένο στον Ευρώτα.

Τον ίδιο μήνα το Ινστιτούτο Σπάρτης επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιο και σε μια πολύ σεμνή τελετή του παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα για την σημαντική συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και κυρίως στην ίδρυση του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

Όλοι οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες θυμόμαστε την μεγάλη περιπέτεια που αντιμετώπισε η διαδικασία εγκατάστασης της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής καθώς και του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, όταν το 2003, αν και είχαν ιδρυθεί και οι δύο Πανεπιστημιακές δομές , δεν μπορούσε από την πλευρά της Πολιτείας και του Δήμου να βρεθεί χώρος για την εγκατάστασή τους. Η παρέμβαση του Μητροπολίτη μας τότε ήταν καθοριστική για να παραμείνει και να εδραιωθεί το Πανεπιστήμιο στην Σπάρτη, παραχωρώντας για μια δεκαετία, εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως άνευ μισθώματος. Η διορατικότητα και η ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά του Μητροπολίτη κκ Ευσταθίου έσωσε την κατάσταση και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να εδραιωθεί στην πόλη μας το Πανεπιστήμιο και να κλείσει το 2023 τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του ( 2003- 2023).

Το Ινστιτούτο Σπάρτης με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων , όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου και για να τιμήσει τις προσπάθειες όλων εκείνων που αγωνίστηκαν πραγματικά για την υλοποίηση του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης προχωρά σε προδημοσίευση της νέας του έκδοσης με τίτλο: «ΝΕΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ» και υπότιτλο: «Είκοσι πέντε (25) χρόνια από την απόφαση ίδρυσης του Μουσείου μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης ανάθεσης της μελέτης (1995-2020 )»

Η παραπάνω έκδοση και μελέτη της περίπτωσης του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αποδεικνύει ότι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας δεν αποτελεί αυτονόητο! Μέσα στις 360 σελίδες του βιβλίου, διαφαίνεται από την μια η αγωνία και η εργώδης προσπάθεια από θεσμικούς παράγοντες, κοινωνικούς φορείς, πολίτες και μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας για την πραγματοποίηση του Νέου Μουσείου και από την άλλη ένας τραγέλαφος αδράνειας, αναποτελεσματικότητας, επικοινωνιακών τακτικών και αδιαφορίας από ανθρώπους που ήταν εντεταλμένοι να το υλοποιήσουν, τουλάχιστον σε επίπεδο οριστικών μελετών, αλλά μεθοδευμένα το απέφυγαν για λόγους που θα κατανοήσει ο αναγνώστης κατά την ανάγνωση του αρχειακού υλικού και των δημοσιευμάτων. Σήμερα , έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις του Νέου Μουσείου μας και αναμένεται- με σημαντική καθυστέρηση- η ανακοίνωση της ένταξης του έργου προς δημοπράτηση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ιούνιο του 2023 δεχθήκαμε την έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαγωνισμού για την επικαιροποίηση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη, διότι βοηθήσαμε στην επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού θέματος για την πόλη μας με τον απεγκλωβισμό του έργου αποκατάστασης του κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου από τις γραφειοκρατικές καλένδες.

Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την επίλυση του καθαρά ενδοϋπηρεσιακού και γραφειοκρατικού ζητήματος, ακόμα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα.

Τον ίδιο μήνα , το Ινστιτούτο Σπάρτης προχώρησε σε μία σημαντική πρωτοβουλία με την πρόσκληση των συλλογικών φορέων της Σπάρτης και του νομού Λακωνίας , προκειμένου να υπάρξει ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας για την χρησιμοποίηση του ονόματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ από πολιτικό κόμμα. Το σκεπτικό της παραπάνω πρωτοβουλίας ήταν να τύχει ουσιαστικής και άμεσης προστασίας το όνομα όλων μας, όσοι καταγόμαστε, είμαστε κάτοικοι και δημότες ή και φίλοι της ιστορικής πόλης της Σπάρτης, των Σπαρτιατών και των Σπαρτιατισσών, με άμεσες αποφάσεις της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, που δεν θα επιτρέπουν να γινόμαστε αντικείμενο ιδιοποίησης και εξαπάτησης με τρόπο ευκαιριακό και προσβλητικό από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή άλλο παράγοντα, που επιδιώκει την ταύτιση των ιδεών και προθέσεών του με τις αξίες της Σπάρτης και των Σπαρτιατών, όπως δήλωσε και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης σε συνέντευξή της στο ΙΟΝΙAΝ CHANNEL (https://youtu.be/_Qm5Ej0MU3Y).

Παράλληλα προς τις συνεντεύξεις, τα δημπσιεύματα και τις συγκεντρώσεις των ενδιαφερομένων , το Ινστιτούτο Σπάρτης απέστειλε στον Πρωθυπουργό επιστολή με την οποία γνωστοποιεί το αίτημά μας και προτείνει την τροποποίηση και επέκταση της παραγράφου 6 του άρθρου 37 του π.δ. 26/2012, και της υπάρχουσας τροποποίησης της εν λόγω παραγράφου με την παράγραφο 6 του Άρθρου 27 του Ν. 4648/2019, που αναφέρονται στις απαγορεύσεις της χρήσης ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος ή συνδυασμού συνεργαζόμενων κομμάτων ή συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων, με τρόπο που να καθιστά ρητή την απαγόρευση της χρήσης πέραν των άλλων και των ονομάτων ιστορικών πόλεων, τοπικών κοινωνιών και μάλιστα των αναφερομένων σε ιστορικές περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες, κάτι που ισχύει ως απαγόρευση σε απλούστερες περιπτώσεις , όπως είναι η εμπορική χρήση των τοπωνυμίων.

Σήμερα το Ινστιτούτο Σπάρτης, αφού ολοκληρώθηκαν οι εκλογες και οι συνθήκες είναι πιο ήρεμες, προχωρά με άλλους φορείς και με φυσικά πρόσωπα στην κατάθεση αίτησης προς τον Άρειο Πάγο προκειμένου να πετύχει την άρση του διακιώματος χρήσης του ονόματος από το συγκεκριμένο κόμμα και στην πρόταση νόμου προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να τροποποιηθεί με αναδρομική ισχύ το επίμαχο άρθρο για τις ονομασίες των κομμάτων.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Τον Ιούλιο ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Σπάρτης παρουσίασαν στον κήπο του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης την μουσικοχορευτική παράσταση «Ευρώτας» και πρόσφεραν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη του χορού και της μουσικής με την φύση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, ο θεσμός και η παράσταση στα πλαίσια του παραπάνω θεσμού, φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την φύση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με το έργο «Ευρώτας» επιχειρείται ένα ηχηρό καλλιτεχνικό σχόλιο για την σχέση του ανθρώπου με την Φύση και την αναγκαιότητα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο πέρασμα των γενεών.

Η ροή των δράσεων πέντε ερμηνευτών διαφορετικής ηλικίας δημιουργεί την αίσθηση της χρονικής συνύπαρξης του παλιού με το σύγχρονο, του πριν με το τώρα. Η παράσταση επαναλήφθηκε και θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Τον Αύγουστο ανακοινώσαμε την λειτουργία στην Σπάρτη του 1ου Θερινού Σχολείου στα πλαίσια της συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και του Ινστιτούτου Σπάρτης που αναλαμβάνει τον συντονισμό της λειτουργίας του Θερινού Σχολείου.

Η παραπάνω πρωτοβουλία θεμελιώθηκε με τριετές σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στους τρεις συνεργαζόμενους φορείς και με βάση το οποίο την πρώτη χρονιά το Θερινό Σχολείο λειτούργησε με αντικείμενο την Κλασική Αρχαιολογία, τομέα στον οποίο η Σπάρτη έχει διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza το Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφεται από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή AntonelloFolcoBiagini και από τον Διευθυντή του Τμήματος Νομικής και Ψηφιακής Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης UnitelmaSapienza, Καθηγητή MarioCarta, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφεται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Καθηγητή Γιώργο Κυπραίο και από την πλευρά του Ινστιτούτου Σπάρτης από την Πρόεδρο του ΔΣ κ Αναστασία Κανελλοπούλου.

Τον ίδιο μήνα ανακοινώσαμε την νέα χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Σπάρτης από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Σπάρτη με τίτλο: «Οικονομικό μοντέλο, νόμισμα και κληρονομικό δίκαιο στην αρχαία Σπάρτη».

Όπως είναι διεθνώς γνωστό, το οικονομικό μοντέλο της Σπάρτης βασιζόταν σε μια φιλοσοφία που απέτρεπε τη συγκέντρωση πλούτου και η χρήση του νομίσματος αποθαρρύνθηκε μέσω μιας σειράς μέτρων που έλαβε η Σπαρτιατική Πολιτεία για την αποθάρρυνση της απληστίας και της χλιδής.

Οι διαρκείς πολεμικές επιχειρήσεις, εξάλλου, και η ανάγκη διαχείρισης της γης, όσο ο ανδρικός πληθυσμός απουσίαζε από την Σπάρτη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η ολιγοπληθής και εκκεντρική ως προς τη νοοτροπία και την οργάνωση των πολιτών Σπάρτη, να καταφέρει να καταστήσει εαυτόν αντικείμενο θαυμασμού και για το ρόλο των γυναικών μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη «κοινωνία-πόλη» της αρχαιότητας.

Η δύναμη της Σπαρτιάτισσας πηγάζει από τη νομοθεσία του Λυκούργου, που δίνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης στις γυναίκες, προσφέροντάς τους έτσι τα οικονομικά εφόδια να χριστούν αρχηγοί της οικογένειας και να διαμορφωθεί έτσι ένα ιδιαίτερο δίκαιο που αφορά στην κληρονομική διαδικασία.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Το 1 ο Θερινό Σχολείο στην Σπάρτη είναι πραγματικότητα. Στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν στην Σπάρτη και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής τα μαθήματα και παράλληλα στους αρχαιολογικούς χώρους οι επισκέψεις των φοιτητών του 1 ου Θερινού Σχολείου. Από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, δόθηκε η ευκαιρία σε 42 Ιταλούς φοιτητές και μαθητές να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας και να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους δίκτυο μέσα από καθημερινές επιστημονικές διαλέξεις, συζητήσεις και επισκέψεις, να θέσουν ερωτήσεις στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθηθεί μια διαπολιτισμική συνεργασία με στόχο να εντρυφήσουν στην αρχαία και στη Βυζαντινή ιστορία της Σπάρτης με την πολύ σημαντική υποστήριξη της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η συνεργασία με τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια αποτελεί μεγάλη καινοτομία για το Ινστιτούτο Σπάρτης και για την Σπάρτη, αφού με το συντονισμό του ποικίλου προγράμματος του 1ου Θερινού Σχολείου δημιουργείται μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων, αμοιβαίας ανάπτυξης και δικτύωσης μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης που οδηγεί στην διεύρυνση τόσο των πνευματικών οριζόντων, όσο και της διεθνούς παρουσίας και συνεργασίας της Σπάρτης.

Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Σπάρτης και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού το Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: «Mystrasforum : Γεώργιος Γεμιστός, Ο διαχρονικός κι επίκαιρος ανθρωπιστής φιλόσοφος του Μυστρά απαντά στις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις της εποχής μας» Χώρος διεξαγωγής των διαλέξεων ήταν το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) στο ΜΥΣΤΡΑ. Συντονιστής των εργασιών του Συμποσίου ήταν ο Δρ Βυζαντινής Ιστορίας Δημήτρης Βαχαβιώλος, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εισηγητές στο πολύ σημαντικό αυτό Συμπόσιο ήταν ο Δρ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΡΕΝΗΣ, Καθηγητής Βυζαντινής Παιδείας και Πολιτισμού, Τμήμα Ιστορίας, Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Δρ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΟΓΛΟΥ, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, MA στην Οικονομική, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, ο Δρ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΝΑΚΗΣ, Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δρ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΙΡΗΣ, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΥΓΚΕΛΛΟΥ, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Το μεγάλο γεγονός της χρονιάς για το Ινστιτούτο Σπάρτης υπήρξε η κορύφωση της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Σπάρτη, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2023 , στην Ρώμη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Sapienza με τίτλο: "Αρχαία Σπαρτιατική Θρησκεία: Λατρείες, Τελετές, Ιερά και οι Κοινωνικοοικονομικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές επιπτώσεις".

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Σπάρτη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης, το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το χρηματοδότησε στο σύνολό του.

Με την πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη κ Ελένη Σουρανή, η οποία μετείχε στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και το στήριξε εμπράκτως. Διακρίνονται στην 1η φωτ. Η κ Τζαβιδοπούλου , μέλος του ΔΣ και ο DrDavidPhillips, του Πανεπιστημίου UCLA USA

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου για την Σπάρτη που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Ωδείου, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, χαιρέτισαν ο DrAntonelloFolcoBiagini, Πρύτανης του Πανεπιστημίου UnitelmaSapienzaUniversity της Ρώμης, η κ. Ελένη Σουρανή, Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ιταλία, ο DrMarioCarta, Διευθυντής του Τμήματος Δικαίου και Ψηφιακής Κοινωνίας, Πανεπιστήμιο UnitelmaSapienza της Ρώμης, ο DrGiorgioPiras, Διευθυντής του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου.

Οι ανακοινώσεις του 3ου Συνεδρίου για την Σπάρτη ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε:

20 October, Odeion Hall, Faculty of Humanities, Sapienza University of Rome, Rome

Rita Sassu, UnitelmaSapienza University of Rome, Introduction: an overview of Spartan pantheon with a focus on the cult of Athena

Paul Rahe, Hillsdale College, Sacral Kingship at Sparta Jean-Christophe Couvenhes, Université de Paris-Sorbonne, Quelledivinitéestreprésentée sur le tétradrachmeattribué à Cléomène III de Sparte?

David D. Phillips, University of California, Los Angeles, Homicide, Sanctuary, and Expiation in Sparta Athanasios Grammenos, Aristotle University of Thessaloniki, Religion and Foreign Policy in Ancient Sparta: Metaphysics, Cults, and the National Interest

21 October, Conference Hall, UnitelmaSapienza University of Rome,

Tanya Gavronaite, Endangered Wildlife, In search of Artemis Orthia and the rites of passage, with a focus on archaeological artefacts and written documentation Paolo Storchi,Università di Pavia, Il santuario di Artemis Orthia a Sparta, il difficile dialogoarchitettonicofrarito e spettacolo, fraciviltà e “barbarie”

Giulio Vallarino, Politecnico di Bari, The cult of the Basilìs between Sparta and Taras

Chiara Tarditi, UniversitàCattolicadelSacroCuore, Ricchezza e religiosità a Sparta: produzione, dedica e diffusione del vasellame in bronzolaconiconel VI sec. a.C.

Giulia Vannucci, ScuolaNormaleSuperiore, The votive terracotta statues from the Spartan sanctuaries

Junyang Li, Institute of World Economics and Politics (IWEP) at the Chinese Academy of Social Sciences (CASS), Strategic implications of Spartan religious considerations in Thucydides

Stefania Golino,Sapienza University of Rome, Cult and economy in ancient Sparta

Stavros Giannopoulos, Institute of Sparta, Ancient Gods and sanctuaries of the League of the Lacedaimonians/ Eleutherolakones

Στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου για την Σπάρτη που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη από το Πανεπιστήμιο Sapienza σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης , παρουσιάστηκε ο 2ος τόμος του επιστημονικού περιοδικού THE HISTORICAL REVIEW OF SPARTA, με τον οποίο εκδίδονται τα πρακτικά του συνεδρίου του 2022 που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη με θέμα: «Η Μάχη Της Σελλασίας (222π.Χ.), Ορόσημο Της Τελευταίας Αναλαμπής Της Σπάρτης»

Τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου για την Σπάρτη θα δημοσιευθούν στον 3ο τόμο του επιστημονικού περιοδικού HistoricalReviewofSparta , στο Συνέδριο του 2024 στην Σπάρτη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Νοέμβριος υπήρξε μήνας ήσυχος από πλευράς δραστηριοτήτων .

Παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν και τα οποία ακόμα καρκινοβατούν.

Έτσι παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της προκήρυξης του διαγωνισμού για την μελέτη επικαιροποίησης των τευχών δημοπράτησης του παλαιού Πρωτοδικείου που απέβη για δεύτερη φορά άγονος

Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση της χρηματοδότησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης , χωρίς όμως συγκεκριμένη δέσμευση .

Συνεδρίασε το ΔΣ του Ινστιτούτου για να εγκρίνει τον απολογισμό του 2023 και τον προγραμματισμό του 2024 προκειμένου να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου Σπάρτης

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Δεκέμβρης ήταν ο μήνας των γιορτών, των πολλών ευχών και της ανασκόπησης της δράσης μας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις