ΛΑΚΩΝΙΑ. Με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, συναντήθηκε ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλής Κρητικός.

Τι συζητήθηκε

Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν τα αρδευτικά έργα στη Λακωνία.

Ο κ. Κρητικός θεώρησε επιβεβλημένη τη συνάντηση, ύστερα κι από δημοσίευμα στα λακωνικά και εθνικά μέσα, το οποίο αναφερόταν στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί κινδύνου απένταξης 25 έργων εγγείων βελτιώσεων.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, το Φράγμα της Κελεφίνας κινδύνευε να απενταχτεί.

Τι προέκυψε από τις συναντήσεις

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας δεν έχει κίνδυνο απένταξης. Είναι εντός του σχεδιασμού του υπουργείου προς υλοποίηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Κρητικός:

  • «Το έργο εντάχθηκε στο ΠΑΑ 2014- 2020 ε την αρ. πρωτ. 4708/02-07-2019 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου είναι να γίνουν απαλλοτριώσεις.
  • Έχει ανατεθεί σε μελετητή για την συμπλήρωση των απαιτούμενων διαγραμμάτων.
  • Έχει γίνει κήρυξη της απαλλοτρίωσης και αναμένεται το ΦΕΚ
  • Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες
  • Η δημοπράτηση θα γίνει μετά το τέλος των απαλλοτριώσεων
  • Η υπογραφή του της σύμβασης θα γίνει το καλοκαίρι του 2022, χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν τυχόν καθυστερήσεις από προδικαστικές και άλλες δικαστικές προσφυγές κατά τον διαγωνισμό».


Σχετικά με το αρδευτικό έργο του ΤΟΕΒ Τρινάσου

Ο κ. Κρητικός παρουσίασε όλο το ιστορικό στον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου.

Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι, «…η μελέτη του έργου είναι και αυτή ενταγμένη».

Πάρα πέρα, «…απαιτείται αρκετή δουλειά για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου».

Σύντομο ιστορικό

  • Η Π.Ε. Λακωνίας (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας), στις 4-2-21 γνωμοδότησε θετικά αλλά έθεσε περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου.
  • Το Δασαρχείο Γυθείου στις 10-2-21 γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου αλλά επισήμανε αμφισβήτηση επί του χαρακτήρα τμήματος των εκτάσεων που θα υλοποιηθεί.
  • Η Δ/νση Δασών Λακωνίας στις 12-2-21 γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου αλλά επισήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ποσότητα νερού για τη διαβίωση των πτηνών της περιοχής και συμφωνεί με τους όρους-προϋποθέσεις που έχει θέσει το Δασαρχείο Γυθείου
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε στις 17-2-21 και γνωμοδότησε θετικά επί της ΜΠΕ «Αρδευτικό Δίκτυο Τρινάσου» του ΥΠ.Α.Α.Τ.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (Γενική Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), στις 8-3-2021, διαβίβασε τις γνωμοδοτήσεις επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΙΝΑΣΟΥ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ», στη Δ/νση Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών του ΥΠ. Α. Α. Τ. καθώς και στα μελετητικά γραφεία «ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.» και «ENVIPOL ΕΠΕ» προς ενημέρωση και υποβολή συμπληρωματικών/ διευκρινιστικών στοιχείων.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]