ΕΛΛΑΔΑ. Πρόταση νόμου αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 73, παράγραφο 6, του Συντάγματος και τη δυνατότητα υποβολής πρότασης νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. «Το ρήγμα ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση είναι πλέον ορατό» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης τη Δευτέρα (11/03) ανακοινώνοντας τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς.

«Φαίνεται στις αντιδράσεις της νεολαίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φαίνεται στην εδραιωμένη πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι η κυβέρνηση οδηγεί το έγκλημα των Τεμπών σε συγκάλυψη. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υπογράψει ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αγανάκτηση τους για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα συγκάλυψης.

Η χρήση συγκεκριμένων συνταγματικών άρθρων

Σήμερα καταθέτω μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας στη Βουλή. Πρόκειται για εφαρμοστικό νόμο που ενεργοποιεί το άρθρο 73 παράγραφο 6 του Συντάγματος. Για τη δυνατότητα υποβολής πρότασης νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία. Μια διάταξη που εισήχθη στην Συνταγματική αναθεώρηση το 2019 αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην το ενεργοποιήσει εδώ και πέντε χρόνια.

Η πρόταση νόμου που καταθέτουμε προβλέπει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες ρυθμίσεις ώστε να φτάνουν στη βουλή προτάσεις νόμων που έχουν συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές. Το πολιτικό σύστημα δεν ακούει την κοινωνία. Τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει. Στα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας οφείλουμε να βαθύνουμε το περιεχόμενο της. Και αυτό κάνουμε σήμερα. Η φωνή της κοινωνίας να ακουστεί στην Βουλή. Καλώ όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση να αποδεχτούν την πρόταση νόμου της Νέας Αριστεράς».