Το Μυστρά αναμένεται να επισκεφθεί φέτος το καλοκαίρι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα, έχει συμπεριλάβει την ιστορική περιοχή στο πρόγραμμα των θερινών διακοπών του στην Ελλάδα, μαζί με το Άγιο Όρος και την Πάτμο.

Το Μάρτιο του 2013, το Notospress είχε δημοσιεύσει θέμα σχετικά με την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης να ανακηρύξει τον Βλ. Πούτιν επίτιμο δημότη Σπάρτης, αναγνωρίζοντας έτσι την αγάπη του Ρώσου προέδρου για το Μυστρά και την Αγωγή που ακολουθούσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες.

Περιοδεία σε Άγιο Όρος, Πάτμο και Μυστρά

Σύμφωνα με το Greekreporter.com, ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί το Αιγαίο με το σκάφος ενός φίλου του επιχειρηματία. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα ακριβή σχέδια του Πούτιν, φαίνεται ότι μετά το Άγιο Όρος, το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στην Πάτμο. Ο Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης το Μυστρά, όπου στέφθηκε ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Όπως γράφει το Greekreporter, πολιτικοί σχολιαστές στη Ρωσία πιστεύουν ότι η νέα «στροφή» του Βλ. Πούτιν στη θρησκεία, ακόμη και στις διακοπές του είναι μέρος μιας στρατηγικής επικοινωνίας για να δείξει στους προσκυνητές και παραδοσιακούς Ρώσους ότι, παρά το διαζύγιό του, παραμένει πιστός στις αξίες του.

Σε κάθε περίπτωση, ωφελημένη θα είναι η Ελλάδα, η οποία επενδύει στο προσκυνηματικό τουρισμό, κυρίως από τη ρωσική αγορά.