Ξαναζεσταίνεται η κόντρα Τατούλη – Σαμαρά
Όλα δείχνουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική εξουσία. Απορρίμματα, οδικό δίκτυο κι έργα υποδομής καθιστούν την Περιφέρεια περιζήτητη «νύφη» για τους γαμπρούς ενός πολιτικού συνοικεσίου που θυμίζει λίγο το δράμα της Πηνελόπης…
Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με δημοσιεύματα ζεσταίνει τις μηχανές της και μαζί την κόντρα Σαμαρά – Τατούλη για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων στις κάλπες του Μαΐου. «Στη λεωφόρο Συγγρού παρακολουθούν, συντονίζουν και συγκεντρώνουν πληροφορίες για αυτοδιοικητικά ή πολιτικά στελέχη που ενδιαφέρονται να μπουν στη μάχη των εκλογών, κάνουν βολιδοσκοπήσεις και συναντήσεις.
Το τοπίο δεν είναι πια θολό ούτε για τον εκλογικό νόμο ούτε για τις «κοινές υποψηφιότητες», λένε στελέχη της λεωφόρου Συγγρού. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μέσα από τη συνέντευξή του στο Mega και στον Γιάννη Πρετεντέρη ότι «δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα», ενώ έχει «κλειδώσει» η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογή με 42%».
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ν.Δ. δεν φλερτάρει με την ιδέα υποστήριξης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, παρά το γεγονός ότι κάποια γαλάζια στελέχη της Αυτοδιοίκησης εισηγούνται τη στήριξή του επισημαίνοντας τις άριστες σχέσεις μαζί τους. Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της η επιλογή Τατούλη και σημειώνουν ότι αναζητείται εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ή «αυθεντικός γαλάζιος» απέναντι στον περιφερειάρχη.
Πελοποννησιακά sites καταλογίζουν στον Πέτρο Τατούλη στρατηγικά λάθη. Θεωρούν ότι ο Σαμαράς ξεγέλασε τον Τατούλη με προσδοκίες συνεργασίας με αποτέλεσμα ο Περιφερειάρχης να ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του.
Έτσι στράφηκε προς τα δεξιά αφήνωντας έναν μεγάλο χώρο κέντρου και αριστεράς «ελεύθερο…
Υποτίμησε τον ρόλο και την επιθυμία των βουελυτών της ΝΔ οι οποίοι μιεώθηκαν μεν στην Πελοπόννησο αλλά παραμένουν σημαντικοί για το Κυβερνητικό κόμμα.
Την ίδια στιγμή ο Τατούλης απαξίωσε σημαντικούς συνεργάτες του όπως αντιπεριφερειάρχες και ο πρόεδρος του Συμβουλίου που προέρχονται από τον χω΄ρο του ΠαΣοΚ. Αυτό σε μια γενικότερη τακτική που άφησε πολύ πίσω την παράταξή του «Νέα Πελοπόννησος»
Η απάντηση Τατούλη σε αυτές τις εκτιμήσεις ήρθε χθες όταν ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι παρών για να στηρίξει το έργο που έχει γίνει στην Περιφέρεια. Επιβεβαιώνει έτσι την εκτίμηση ότι πίσω από εκλογές και θώκους είναι τα μεγάλα έργα στα οποία βέβαια άμεσα εμπλεκόμενοι είναι οι γίγαντες των δημοσίων έργων στη χώρα.
«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το νέο πρόσωπο της Πελοποννήσου το οποίο δημιουργήσαμε στηριζόμενοι σε αξίες και αρχές, αλλά πρωτίστως στους ίδιους τους πολίτες της. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2010 και στην επόμενη εκλογική περίοδο απέναντι σε όλους αυτούς που δεν νοιάστηκαν για την Πελοπόννησο παρά μόνο για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποκτήσει πλέον αναγνωρισιμότητα και υπεροχή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο»
Ο Περιφερειάρχης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Περιφερειακή αρχή για το έργο της: «Γιατί το έργο μας είναι τόσο σημαντικό και τόσο μεγάλο, σε μια τόσο δύσκολη μάλιστα χρονικά περίοδο, που δεν το αντέχουν και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να θολώσουν την εικόνα της προσπάθειάς μας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση αυτών των έργων έθεσε ο Περιφερειάρχης την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Η Περιφέρεια παραμένει παρούσα να υπερασπιστεί το μεγάλο της έργο με καθαρούς πολιτικούς όρους απέναντι σε όσους έχουν ως μόνο λόγο ύπαρξης την εξασφάλιση του προσωπικού τους συμφέροντος και για το λόγο αυτό προσπαθούν να μας εκβιάσουν ψαρεύοντας σε θολά νερά.
Όπως και νάχει η κάθοδος στις Περιφερειακές εκλογές 4-5 ψηφοδελτίων με τη Νέα Δημοκρατία και τον Συριζα να πολώνουν την κόντρα θα υποχρεώσει τον Πέτρο Τατούλη να αναζητήσει στήριξη στο ξεχασμένο και δοκιμαζόμενο λαό…
Το αν θα τα καταφέρει - μάλλον δύσκολο - εξαρτάται από την ταχύτητα των κινήσεων του αλλά και τις πολιτικές ρήξεις που πρέπει να κάνει.
Ωστόσο ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η φτώχεια στην Πελοπόννησο είναι άλυτα προβλήματα που χαρακτηρίζουν και την Περιφερειακή πολιτική.