ΣΠΑΡΤΗ. Ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος απαντώντας σε ερωτήματα που, μετα και τις τελευταίες εξελίξεις θα του έθεταν και οι ψηφοφόροι του όπως:
Ποιά η σχεση του με τη Φώφη Γεννηματά;
Θα συνεργαστεί πολιτικά με τον Μητσοτάκη;
Ενεργεί ως συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου;
Θα είναι παρών στα έδρανα του Κοινοβουλίου;
Τι πιστεύει για την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά;

Ας δούμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα:

Η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μου υπαγορεύεται από την επιλογή μου να καταθέτω τους προβληματισμούς και τις απόψεις μου για την πορεία της χώρας, για το πολιτικό σύστημα, για το κομματικό σύστημα, για την παράταξή μου. Έτσι έπραττα πάντα και έτσι έπραξα και τώρα.
Όπως φάνηκε όμως, η αυτονόητη για μένα ενέργεια αντιστρατεύεται τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τις πρακτικές και τις πολιτικές του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα πως η διαγραφή μου από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί αυτή την επιδίωξη.

[…] Διαφώνησα με τη θέση ότι μας χωρίζει άβυσσος με τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, γιατί είναι παράδοξο να ανακαλύπτουμε σήμερα την άβυσσο όταν συγκυβερνούσαμε με τη ΝΔ επί δύο χρόνια.
Μια τέτοια θέση δυστυχώς παραπέμπει στις παρωχημένες θεωρίες ότι εμείς είμαστε φορείς του φωτός ενώ οι αντίπαλοί μας φορείς του σκότους. Αποπνέει αντιδημοκρατικότητα.

[…] Αξιολογώ ως θετικό γεγονός την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης πήγε κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του λαϊκισμού. Υποστήριξε καθαρές θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας.
Η επιλογή του να μετακινήσει τη Νέα Δημοκρατία στον κεντρώο χώρο θα κριθεί στην πράξη. Κατ’ αρχήν προσκρούει στο βαθύ κόμμα της Δεξιάς.
Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Μόνο μικρόνοες αντιλήψεις δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία και την αναγκαιότητά της.

[…] Η πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητα είναι γνωστή. Το ίδιο και η αταλάντευτη προσήλωσή μου στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ υπαγορεύτηκε από αυτές τις αρχές, τις οποίες ούτε διαπραγματεύτηκα ούτε θα διαπραγματευτώ στο μέλλον.
Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα. Ως εκ τούτου, το μόνο για το οποίο νοιάζομαι είναι η ανασύνθεση της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς και η διεύρυνσή της.

[…] Θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, τιμώντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι Λάκωνες συμπολίτες μου. Μην ξεχνάτε ότι το ποσοστό του 12,4% του ΠΑΣΟΚ–Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία ήταν διπλάσιο του ποσοστού που αποσπάσαμε σε όλη την Επικράτεια.
Η έδρα δεν μου χαρίστηκε ούτε την κληρονόμησα. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στα γενικότερα πολιτικά δρώμενα της χώρας.


[…] Η πολιτική μου φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εδράζεται σε αρχές και αξίες, τις οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν όλοι εκείνοι που επιδίδονται σε ευτελή και μικροπολιτικά παιχνίδια.


[…] Η κατάρρευση του αντιμνημονιακού μύθου του κ. Τσίπρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Αυτό βεβαίως απαιτεί να απεξαρτηθούμε από μικρομεγαλισμούς ή αυταρέσκειες, και προπαντός από τους πολλούς ηγετίσκους που δυστυχώς εμφανίστηκαν εξαιτίας της γενικευμένης αποσύνθεσης του χώρου μας.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ελπιδοφόρο εγχείρημα. Αν όμως δεν αποκτήσει το απαιτούμενο βάθος και αυτοπεριοριστεί στη συμπόρευση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τότε δεν θα συμβάλει στην ανασύνθεση μιας μεγάλης και σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις όλων εκείνων που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση.