ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Τομέας Λακωνίας του ΕΠΑΜ, με σχετική ανακοίνωσή του, χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών της Λακωνίας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα «την ανάγκη της ενότητας και του συλλογικού αγώνα για το οριστικό ξερίζωμα του υποτελούς πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος στην Ελλάδα».

Ο αγώνας των αγροτών, σημειώνεται στο κείμενο, «δεν πρέπει να ενδώσει στις σειρήνες και τις μεθοδεύσεις όλων όσων τάζουν διαπραγματεύσεις και λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, από όπου κι αν προέρχονται. Δεν είναι απλά η ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα που απειλεί την αγροτιά. Είναι το καθεστώς κατοχής και εκποίησης της χώρας που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες και υλοποιούν οι ντόπιοι δωσίλογοι».

Η ελληνική κοινωνία, εξακολουθεί η ανακοίνωση, όλες οι εργασιακές ομάδες «πλήττονται ανεπανόρθωτα σε όλα τα επίπεδα χωρίς εξαιρέσεις. Κανείς μας δεν θα γλυτώσει όσο κάθε τομέας, κάθε κλάδος προσβλέπει στην δική του εξαίρεση και παλεύει μόνο για την δική του επιβίωση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί συλλογικά.

Αυτός είναι ο μονόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ που όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα τη διάλυση κάθε παραγωγικού ιστού που έχει απομείνει.

Καμιά ευρωπαϊκή επιδότηση δεν μπορεί να προσφέρει λύση. Τα χρέη των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολιτικές των τραπεζών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυεθνικών και η ανύπαρκτη προστασία της παραγωγής των προϊόντων από το κράτος, θα οδηγήσει μαθηματικά στην διάλυση της διατροφικής επάρκειας στην χώρα και στην άμεση εξαθλίωση του 80% του αγροτικού πληθυσμού».

Ο Τομέας Λακωνίας του ΕΠΑΜ μάλιστα παραθέτει τις δικές του προτεραιότητες για την διάσωση του παραγωγικού τομέα:
1. «Διαγραφή όλων των χρεών προς τον ΟΓΑ και τις τράπεζες, για να αναπνεύσει ο αγρότης και να γλυτώσει το βιός και την περιουσία του, με εξαίρεση όλους του επιτήδειους ημέτερους που συμμετείχαν στην λεηλασία των δανεικών και αγύριστων.
2. Προστασία της εγχώριας γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής. Να σταματήσουν δια παντός οι ελληνοποιήσεις και να θεσπιστεί η απαγόρευση κάθε εισαγωγής έως ότου διατεθεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγής του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του ψαρά. Οι εισαγωγές επιτρέπονται μόνο όπου δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή και μόνο με αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα, ώστε να υπάρξει αληθινός ανταγωνισμός τιμών.
3. Εθνική πολιτική στήριξης των εισοδημάτων των γεωργών, των κτηνοτρόφων, με βασικό στόχο και κριτήριο την άμεση βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του προϊόντος. Στήριξη της εγχώριας βιοποικιλότητας με αυστηρούς κανόνες αποτροπής στην καταστροφή της και την υπερεκμετάλευση.
4. Απαγόρευση των μεταλλαγμένων και όλων των ειδών που δεν είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ίδρυση δημόσιων τραπεζών σπόρων και βιολογικής έρευνας για την δωρεάν επιστημονική στήριξη του αγρότη με στόχο την ολοκληρωμένη διατροφική αυτάρκεια και υγεία του ελληνικού πληθυσμού.
5. Εθνική πολιτική ενίσχυσης των εθελοντικών κοινοπραξιών από αυθεντικούς παραγωγούς με την κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα τους και κρατικές υποδομές διάθεσης ειδικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πάντως ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός της Ευρωζώνης παρά μόνο με «αυτοτελή χρηματοδότηση», εθνικό-κρατικό νόμισμα και οικονομία απαλλαγμένη από χρέη δηλαδή.

«Το ΕΠΑΜ διαισθανόμενο την κρισιμότητα του αγώνα, καλεί τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες που τώρα βρίσκονται επί ποδός πολέμου, να διαισθανθούν με την σειρά τους το πατριωτικό τους καθήκον, να υπερασπίσουν την γη και την θάλασσα της Ελλάδας, συσπειρώνοντας όλους τους κλάδους, κάτω από το μοναδικά κυρίαρχο πρόταγμα που επιτάσσουν οι συνθήκες.
Αυτό της λευτεριάς της πατρίδας. Της οικοδόμησης μιας ανεξάρτητης Ελλάδας με κυρίαρχο το λαό της.»
, καταλήγει η ανακοίνωση.