«Παγώνει» το έργο Λεύκτρο – Σπάρτη, ως σκέλος του μεγάλου οδικού έργου «Κόρινθος – Καλαμάτα – Σπάρτη» λόγω αδυναμίας των Τραπεζών που μετέχουν στη χρηματοδότηση να διαθέσουν ρευστό. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ που αν δεν ολοκληρωθεί θα ανατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό ανάπτυξης της νότιας Πελοποννήσου.
Το θέμα έφερε στο ΕυρωπαΙκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Χουντής επισημαίνοντας ότι μια σειρά από μεγάλα έργα που καρκινοβατούν δημιουργούν εύλογο κι έντονο προβληματισμό.

Τα πέντε μεγάλα οδικά έργα στην Ελλάδα που έχουν πρόβλημα είναι: 1. Ελευσίνα – Πάτρα – Πύργος, 2. Μαλικαός – Κλειδί, 3. Ε-65. 4. Κόρινθος – Καλαμάτα – Σπάρτη, και 5. Ιόνια Οδός.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής: «Η βασικότερη από τις αιτίες ουσιαστικής διακοπής των εργασιών είναι και η αδυναμία των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας.

Ορισμένοι εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα των έργων, προσπαθούν να επιρρίψουν τις κύριες ευθύνες στο Δημόσιο χτίζοντας «νομικά» επιχειρήματα. Με δεδομένο ότι τα έργα αυτά καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού ΕΣΠΑ, το οποίο παρουσιάζει τρομερές καθυστερήσεις και χαμηλές απορροφήσεις, αλλά και της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και απαιτεί την άμεση αξιοποίηση όλων των πτυχών του ΕΣΠΑ για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τέλμα που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των έργων στους πέντε οδικούς άξονες; Ποιο είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν για την ταχύτερη εκμετάλλευση του ελληνικού ΕΣΠΑ, με δεδομένο το πρόβλημα των μεγάλων έργων που δεν προχωράνε; Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να εμποδίσει τη διάθεση ορισμένων παραχωρησιούχων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις επικαλούμενοι ανύπαρκτες αιτίες; Τι εγγυήσεις θα μπορούσε να προσφέρει, εν προκειμένω, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το ξεμπλοκάρισμα των προβλημάτων που έχουν προκύψει;»

Για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση και των υφυπουργού Μαγκριώτη και περιφερειάρχη Τατούλη.