ΣΠΑΡΤΗ. Με Ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Καστόρι.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

«Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Καστορείου Λακωνίας η πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσει το τοπικό υποκατάστημα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η απόφαση αυτή της διοίκησης των ΕΛΤΑ, που στηρίζεται σε οικονομικά και μόνον κριτήρια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την ιδιομορφία της περιοχής, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, διότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι το δεύτερο που λειτουργεί στο Δήμο Σπάρτης εξυπηρετώντας τους κατοίκους της περιοχής των πρώην Βόρειων Δήμων.
Μάλιστα όπως αναφέρει σε ψήφισμα της η έκτακτη Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Καστορείου, την οποία και επισυνάπτουμε, η ενδεχόμενη κατάργηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, που είναι στην πλειονότητα τους υπερήλικες. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν είναι ζημιογόνο, παρόλο που λειτουργεί μόνον δύο ημέρες την εβδομάδα, έχει εκατοντάδες συναλλαγές ενώ κάθε Δευτέρα που έχει και τοπική λαϊκή αγορά, η κίνηση αυξάνεται κατά πολύ.
Υπολογίζεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ότι χορηγεί πάνω από 500 συντάξεις το μήνα ενώ εκεί γίνεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φορολογία εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.α.), διότι δεν υπάρχει κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Η κατάργηση του εν λόγω υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ σημαίνει ότι οι περίπου 600 μόνιμοι κάτοικοι του Καστορείου, θα πρέπει να μεταβούν αρκετά χιλιόμετρα ως τη Σπάρτη προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Συνεπώς είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή και να αναβληθεί η άμεση εφαρμογή της. Στόχος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας είναι να μεριμνά για τους μη προνομιούχους πολίτες της ελληνικής περιφέρειας, των δε Δημοσίων Επιχειρήσεων να λειτουργούν με τρόπο που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αμβλύνοντας τις ανισότητες και όχι διογκώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Επικράτειας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσουν το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΤΑ Καστορείου ;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.»