ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα στη Λακωνία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Για άλλη μια φορά παρατηρείται μια ξεδιάντροπη προπαγάνδα, με την συνηθισμένη πλέον τακτική της διασποράς fake news, σχετικά με την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Είδαμε πρωτοσέλιδα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ερωτήσεις από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που διατύπωναν τον αποτροπιασμό τους για την αλλαγή ιδιοκτήτη από το Δημόσιο στην ΕΤΑΔ ΑΕ του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Την απάντηση σε όλους τους παραπάνω την δίνει το ίδιο το νομικό πλαίσιο:
ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018
Προϋποθέσεις μεταφοράς ακινήτων στην ΕΤΑΔ:
"Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.”
Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών)
Αυτό που εξετάζεται είναι μια λίστα δεδομένων ακινήτων που αποτελούν δημόσια περιουσία. Η υπουργική απόφαση είναι σαφής ότι όσα από αυτά εγκύπτουν σε εξαιρέσεις δηλαδή αρχαιολογικοί χώροι ή περιβαλλοντικής αξίας, εξαιρούνται. Μέσα από τη διαδικασία αυτή κάθε ένας κωδικός θα έχει περιγραφή και χαρακτηρισμό για να γίνει εκκαθάριση της λίστας. Δεν μεταγράφηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δόθηκε λίστα με ΚΑΕΚ ακινήτων, ώστε να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος, να διαπιστωθεί, ποια ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρεσίμων, που προβλέπει ο νόμος και να μην προχωρήσει για τα συγκεκριμένα δημόσια ακίνητα η πράξη μεταβίβασης της κυριότητας στην ΕΤΑΔ Α.Ε.
Η αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν, κινούμενη από πολιτική και μόνο σκοπιμότητα, αντί να πρωτοστατεί σε αυτή την άθλια σπέκουλα, θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα, και για τα οποία η σημερινή Κυβέρνηση είναι σε συζήτηση για το πως θα επιστρέψουν και πάλι στο υπουργείο Πολιτισμού. Τα ακίνητα της Πλάκας και το ίδιο το κτίριο του υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων του 2013 και 2014 με υπογραφές μεταξύ άλλων υπουργών της κ. Κεφαλογιάννη και του Άδ. Γεωργιάδη (που πρωτοστατούν σε αυτό τον θόρυβο) μεταβιβάστηκαν πλήρως ως κυριότητα στον ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώλησή τους ο οποίος ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε".