Μία ακόμα ήττα των αιρετών της Λακωνίας

ΣΠΑΡΤΗ. Είναι πράγματι αξιοπρόσεκτη η πολιτική κυνικότητα με την οποία η υπουργεία Γαβρόγλου και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την έκκληση της Λακωνικής κοινωνίας για την παραμονή ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Σπάρτη.
Την ώρα που οι αιρετοί της Λακωνίας μάζευαν υπογραφές ακόμα και στις εκκλησίες και γέμιζαν τα ρεζερβουάρ για την συνάντηση με τον υπουργό στην Αθήνα, στις 9 Ιανουαρίου, έρχεται επιστολή στον Δήμαρχο Σπάρτης (που κοινοποιείται και στους άλλους αιρετούς) σύμφωνα με την οποία ο υπουργός «ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα…»
Η περιβόητη συνάντηση με τον υπουργό αναβλήθηκε (η ακυρώθηκε). Φαίνεται ότι η κινήσεις των αιρετών δεν έπεισαν ούτε και οι υπογραφές των πολιτών…
Αναρωτιούνται οι Λάκωνες αν θα τύγχανε της ίδιας αντιμετώπισης η Καλαμάτα ή η Τρίπολη σε παρόμοια περίπτωση.
Η επιστολή Γαβρόγου στον σύντροφο, και συνεργάτη πλέον, Βαγγέλη Βαλιώτη είναι ένας ακόμα προκλητικός ελιγμός της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, γνωρίζοντας προφανώς κάτι περισσότερο από τους βουλευτές και αυτοδιοικητικούς της Λακωνίας, είχε κανονίσει για τις 9 Ιανουαρίου επίσκεψη υπηρεσιακή στον Τύρναβο…
Είναι φανερό ότι, παρ’ όλες τις πνιχτές κραυγές της ΕΛΜΕ Λακωνίας, είναι μεθοδευμένο το πολιτικό μασάζ έτσι ώστε η Λακωνία να μην αντιδράσει και η Σπάρτη να δεχθεί τετελεσμένα χάνοντας όσα κατέκτησε στο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα δηλαδή που έφερε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Σπάρτη, καταγίνεται με την εσωκομματική έριδα και δεν παίρνει θέση σε μια, απ’ ότι φαίνεται, ιστορική ήττα της Σπάρτης.

Θα έρθει ωστόσο η στιγμή που η διατύπωση «χάσαμε τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» θα είναι αναπόφευκτη για τους Σπαρτιάτες.

Δείτε την επιστολή του υπουργού Γαβρόγλου στον Δήμαρχο Σπάρτης - και υποστηριζόμενο από τον Σύριζα υποψήφιο Δήμαρχο - Βαγγέλη Βαλιώτη που επιλεκτικά διένειμαν τα κέντρα εξουσίας:

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την εξαγγελθείσα συνεργεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα ήθελα να σας ενημερώσω σε σχέση με το τι έχει συντελεστεί έως σήμερα.

Το ΥΠΠΕΘ σύστησε ειδική Επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της συνέργειας των δυο ιδρυμάτων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων και έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΕΘ. Έως τώρα η Επιτροπή έχει εργαστεί αποκλειστικά ώστε να προδιαγράψει με οραματικό τρόπο τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνεργεία των δύο Ιδρυμάτων με γνώμονα τη δημιουργία ενός ιδρύματος αναφοράς στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα θεραπεύει πολύ περισσότερα επιστημονικά πεδία από όσα σήμερα υπηρετούν και τα δυο ιδρύματα μαζί.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες συνέργειας μεταξύ των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που έχει προωθήσει το ΥΠΠΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια σχετίζονται με την δημιουργία εξωστρεφών και αναβαθμισμένων πανεπιστημίων στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις ο στόχος είναι η εδραίωση ακαδημαϊκών μονάδων μεγάλης κρίσιμης μάζας που θα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο οι συνέργειες που έχουν ήδη νομοθετηθεί προικοδοτούνται με αύξηση της χρηματοδότησης και νέες θέσεις καθηγητών.

Μετά το πέρας αυτής της ακαδημαϊκής διαδικασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής, το ΥΠΠΕΘ, με την ευαισθησία που το διακρίνει, θα ενσκήψει σε προβλήματα που είναι πιθανό να προκληθούν και θα λειτουργήσει με τρόπο ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνία της Περιφέρειας. Ήδη όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν σε αύξηση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη δημιουργία νέων ακαδημαϊκών μονάδων όπως νέα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και το Κέντρο Διετών Σπουδών που σχεδιάζουμε να έχει την έδρα του στη Λακωνία.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους Πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας. Το μέλλον της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στη χώρα μας θα σχεδιαστεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς φορείς και το ΥΠΕΘ και δεν θα γίνει όπως τις προηγούμενες δεκαετίες με βάση συμφέροντα και πιέσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα. Το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και την τοπική Ιστορία και κοινωνία. Συνεπώς, βεβιασμένες κινήσεις δεν θεωρούνται απαραίτητες και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Κώστας Γαβρόγλου»