Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει μια αφόρητα στενή εποπτεία από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Κάθε πρόσωπο που υφίσταται σε αυτήν και όποια ενέργεια προκύπτει για τα αιρετά στελέχη της υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Ο λόγος είναι προφανής. Ο πρόεδρος θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Η Παράταξη της Δεξιάς, ωστόσο είναι ευρύτερη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δεξιοί αλλά και οι Νεοδημοκράτες θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο στην κοινωνία.

Η Κυβερνητικότητα δεν μπορεί να συμπορεύεται με την αναγκαία κομματική ευχέρεια και ευελιξία.

Δεν πρέπει να ξεχνούν, όσοι σήμερα εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι η άνετη επικράτησή τους δεν οφείλεται στην στεγανοποίηση του κόμματος, στην αποστείρωση του, αλλά στο άνοιγμα και προς τις δύο πλευρές του, δεξιά και αριστερά.

Συνεπώς θα πρέπει μέλημα των Κυβερνητικών να είναι η απόλυτη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η απόδοση της Κυβέρνησης και όχι ο απόλυτος έλεγχος των προσώπων του κόμματος.

Διότι όταν έρθει η ώρα της κομματικής κινητοποίησης, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η παράσταση νίκης και η Κυβερνητική επιτυχία το κόμμα, που σήμερα δεν οργανώνεται, δεν θα συσπειρώνεται.

Πάνω απ’ όλα λοιπόν οι Κυβερνητικοί πρέπει να είναι και Κομματικοί, βουτηγμένοι στο κόμμα και διαρκώς αναβαπτιζόμενοι σε αυτό.

Η δύναμή τους δεν είναι η εξουσία τους αλλά η εκλογή τους.

Ας οργανώσουν το κόμμα πολιτικά (και όχι μόνον τεχνοκρατικά) και ας πορευτούν χωρίς φόβο κομματικό και χωρίς πάθος κυβερνητικό.