Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

ΕΛΛΑΔΑ. Σίγουρα παρακολουθεί στενά τα δρώμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης και αυτό το αποδεικνύει το σχέδιο που κατέστρωσε.

Μέσα στο 2018 σε περιοχές του κέντρου, υποβαθμισμένες και καταλαμβανόμενες από ξένους αγόρασε δεκάδες διαμερίσματα. Στη συνέχεια τα ενοικίασε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις - ΜΚΟ που ως γνωστόν παίρνουν πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τα παρέχουν στη συνέχεια σε πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες μέσα από το πρόγραμμα που φέρει το όνομα Εστία.
Αν μη τι άλλο έξυπνη η επιχειρηματική κίνηση να αγοράσει εν μέσω κρίσης και σε περιοχές που δεν υπάρχει ζήτηση, σε πολύ χαμηλό κόστος διαμερίσματα όπως λέει παλιάς κατασκευής. Στη συνέχεια κατόρθωσε να απολαμβάνει ένα σταθερό υψηλό εισόδημα από τα ενοίκια. Φαίνεται ο «χαμηλός» μισθός της ευρωβουλής δεν του φτάνει για τα προς το ζειν.

Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή η δραστηριότητα του είναι νόμιμη και πεντακάθαρη όπως και ο ίδιος είπε. Διαφωνώ όμως με την ηθική διάσταση του ζητήματος. Το να είσαι αλτρουιστής επί πληρωμή, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο του συνανθρώπου σου και να καταστρώνεις ολόκληρο επιχειρηματικό σχέδιο για να αυξήσεις τα έσοδα σου σίγουρα δείχνουν επιχειρηματικό δαιμόνιο αλλά ίσως και απανθρωπιά. Κάποιοι μάλιστα τον χαρακτήρισαν «επαγγελματία αλληλέγγυο» και «φιλάνθρωπο με το αζημίωτο».
Άστοχα ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει ότι έκανε αυτό που πολλοί λένε: «Όποιος θέλει τους μετανάστες, να τους πάρει σπίτι του. Εσύ αγαπητέ Παπαδημούλη δεν τους πήρες δωρεάν να τους φιλοξενήσεις στο σπίτι σου, εκεί που μένεις δηλαδή, άλλα τους πήρες με το αζημίωτο στα σπίτια σου, που αγόρασες μάλιστα για αυτό το σκοπό αξιοποιώντας πληροφόρηση που δεν έχει ο απλός πολίτης ούτε ο μέσος επιχειρηματίας!

Εκτός από την παραδοχή ότι αυτό που έκανε ο Παπαδημούλης είναι μία έξυπνη κίνηση εξαιρετικά καπιταλιστική και αμείλικτα επιχειρηματική, δεν την θεωρώ ανήθικη, αυτή καθεαυτή. Ανήθικο είναι να το παίζεις ηθικός και να είσαι υποκριτής. Και μάλιστα για να χρυσώσεις το χάπι να λες ότι πλέον τα έσοδα θα πηγαίνουν για την στήριξη δράσεων υπέρ Ελλήνων και ξένων που έχουν ανάγκη ,έτσι γενικά και αόριστα.
Κύριε Παπαδημούλη, αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς (;)!

* Μαθηματικός