Το βέτο Σαμαρά για τον υποδιοικτητή στην Τράπεζα της Ελλάδας
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Είναι φανερό ότι η Σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ δεν υποστέλει την σημαία. Έτσι μετά το «πάγωμα» των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας αυτή την φορά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής φέρεται να εμπλέκεται στην αποπομπή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Μουρμούρα, ενώ μόλις χθες ορκίστηκε νέος υποδιοικητής ο Θόδωρος Πελαγίδης.
Την απόφαση για αντικατάσταση του Γιάννη Μουρμούρα είχε λάβει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας στα μέσα Ιουλίου. Η απόφαση μάλιστα επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 31 Ιουλιου. Την περίοδο εκείνη είχε κυκλοφορήσει έντονη φημολογία σχετικά με το ότι η αλλαγή αυτή οφείλονταν πρωτίστως στον Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίον ο Γιάννης Μουρμούρας φέρονταν να μην έχει καλή σχέση. Παρόλα αυτά – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – τελικά για την αποπομπή του Γιάννη Μουρμούρα υπήρξε επίμονή από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.
Αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρώην υποδιοικητής υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Να σημειωθεί πως ο Γιάννης Μουρμούρας υπήρξε την διετία 2012 -2014 διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχεια ορίστηκε υποδιοικητής στην ΤτΕ όπου παρέμεινε έως και το 2020. Μετά το 2014 όμως υπήρξε ρήξη στις σχέσεις Σαμαρά – Μουρμούρα, με έμφαση μάλιστα στην συνεργασία που ανάπτυξε ο υποδιοικητής της ΤτΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα οι δύο τους είχαν και μία συνάντηση σε θερμό κλίμα στις 7 Απριλίου του 2015, στο προεδρικό Μέγαρο προβαίνοντας σε ανάλογες δηλώσεις.
Η «στροφή» του Γιάννη Μουρμούρα φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να θέσει άτυπο «βέτο» για την παραμονή του στην διοίκηση της ΤτΕ. Από την εξέλιξη των πραγμάτων προκύπτει ότι υπήρξε …ιδιαίτερα πειστικός. Σε ένα ζήτημα μάλιστα, όπως η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού.