ΣΠΑΡΤΗ. Ο βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ κ. Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενοποίησης των υποθηκοφυλακείων του νομού στο κεντρικό υποκατάστημα της Σπάρτης.

Με δεδομένο πως η προκήρυξη, η οποία βγήκε τον περασμένο Ιούλιο για ανεύρεση κτιρίου δεν ολοκληρώθηκε για τυπικούς λόγους, ο κ. Κρητικός ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου και θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών ενοποίησης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Κρητικού:

«Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τη λακωνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, οι οποίοι σχετίζονται με αυτά είναι η υλοποίηση της λειτουργίας του υποκαταστήματος Λακωνίας στο νέο δίκτυο υποθηκοφυλακείων.

Με τον νόμο 4512/2018 αποφασίστηκε η ένταξη των υποθηκοφυλακείων στο φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και η εμμισθοποίηση αυτών. Όσον αφορά την Π.Ε. Λακωνίας ο προγραμματισμός ήταν να συνενωθούν όλα σε ένα κεντρικό με έδρα τη Σπάρτη. Αυτό θα αποτελούσε το υποκατάστημα Λακωνίας, υπαγόμενο στο κατάστημα Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

Από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η υλοποίηση. Μόλις πριν από τρεις μήνες, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε η προκήρυξη για την ανεύρεση ακινήτου. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε για τυπικούς λόγους, δηλ. για διαφορά μικρού ποσού στην κατατεθείσα εγγυητική επιστολή.

Αυτό, όπως είναι φυσικό δημιουργεί έντονα προβλήματα στους περισσότερους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στα δικηγορικά γραφεία κα τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Λόγω των έντονων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, θα υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το υποκατάστημα στην Σπάρτη σύμφωνα με το ν.4512/2018;».