ΣΠΑΡΤΗ. Ενόψει των αυξήσεων στο νερό, Σπαρτιάτες δημότες, γνώστες των πολιτικών και παραπολιτικών διεργασιών αναρωτιούνται γιατί ο υπουργός Θεοδωρικάκος δεν θέλησε ή δεν προσπάθησε να διευκολύνει τον ιστορικό δήμο της Σπάρτης σε σχέση με τις οφειλές της ΔΕΥΑΣ αλλά και του Δήμου που εγγυάται τα δάνειά της. Μάλιστα η απορία τους γίνεται παράπονο και κάπου και οργή όταν διαβάζουν ότι σε έναν άλλο ιστορικό δήμο. Τη Σαλαμίνα ο λάκωνας υπουργός ενέκρινε την απαλλαγή για 2,5 εκ.€

Σχετικά με την οφειλή του Δήμου Σαλαμίνας προς την ΕΥΔΑΠ που αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος έχει πεί:

«Ο Δήμος Σαλαμίνας λόγω της οικονομικής του κατάστασης με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικ. Αποκέντρωσης (ΦΕΚ 2518Β/20.11.2015) υπήχθη υποχρεωτικώς στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης του αρ. 174 Ν. 4270/2015. Στο πρόγραμμα αυτό παρέμενε και λόγω συνέχισης των οικονομικών προβλημάτων στις 18.4.2019 συνήφθη προγραμματική συμφωνία μεταξύ του τότε Υπουργού Εσωτερικών και του Δήμου Σαλαμίνας προγραμματική συμφωνία οικονομικής υποστήριξης για το οικον. Έτος 2019, σύμφωνα με τα αρ. 200 και 210 του ν. 4555/2018.

Εκτός των υπολοίπων οφειλών του Δήμου, υφίσταται οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ απορρέουσα εκ του αρ. 13 Ν. 1068/1980, ήτοι αφορούσα το ποσοστό 22% υπέρ της Ε.Υ.Δ.Α.Π. για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης. Η Ε.Υ.Δ.Α.Π. με το με αρ. 25467/11-12-2019 έγγραφο της προς τον Δήμο μας απέστειλε 4 τιμολόγια εκ της ως άνω οφειλής συνολικού ύψους με Φ.Π.Α. 2.461.917,52 ΕΥΡΩ.

Το ποσό αυτό (2,5εκ.€) ήταν αδύνατον να αποπληρωθεί από τους ίδιους πόρους του Δήμου λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Έτσι, απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ζητήσαμε την παράταση και τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2019, ώστε να συμπεριλάβει και την εν λόγω οφειλή, ώστε να μπορέσουμε να συντάξουμε προϋπολογισμό για το 2020 ισοσκελισμένο. Ο κ. Υπουργός κατανόησε πλήρως την δυσκολία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και δέχθηκε να συνδράμει, ώστε ο Δήμος Σαλαμίνας μετά από χρόνια να μπορέσει να συντάξει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να πατήσει επιτέλους στα πόδια του. Τα χρήματα αυτά (2,5εκ.€) δεν δίδονται για κανέναν άλλο λόγο παρά για να μπορέσει ο Δήμος να ανασάνει οικονομικά αποπληρώνοντας την συγκεκριμένη οφειλή.

Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για την κατανόηση που έδειξε αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση που απέδειξε ότι είναι δίπλα στους Δήμους της χώρας, αφού και με τον Ν. 4647/2019 επιχορήγησε με 40.000.000 ευρω για εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος των δήμων από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις».

Οι Σπαρτιάτες αναρωτιούνται αν ήταν δυνατή η παρέμβαση Θεοδωρικάκου ώστε ο Δήμος Σπάρτης (Οικονομική Επιτροπή και ΔΕΥΑΣ) να μην υποχρεωθούν σε αυξήσεις του νερού για να αντιμετωπίσουν τα χρέη, σε εποχές μάλιστα εξαιρετικά δύσκολες. Και αναμένουν απάντηση είτε από τους βουλευτές της ΝΔ είτε από τον ίδιο τον Λάκωνα υπουργό.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο ενδιαφέρον για «Covid free» χειμερινούς προορισμούς!

Οι έμποροι της Πελοποννήσου ζητούν «εμβόλιο» ρευστότητας άνευ όρων!

Αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πλειώτας! (video)

86 νέα κρούσματα και συναγερμός σε Πελοπόννησος και Μεσσηνία!

Πόσο πλήττει ο κορονοϊός την διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο;