ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιηθήκε τηλεδιάσκεψη του βουλευτή Λακωνίας κ.Νεοκλή Κρητικού με τους δημάρχους Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο με αντικείμενο τις τελευταίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό.

Στην τηλεδιάσκεψη λόγω έκτακτης υποχρέωσης δεν κατάφερε να συμμετάσχει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάρακος κ. Δημήτρης Θεοδωρακάκος, αν και είχε δηλώσει συμμετοχή.
Ο κ. Κρητικός ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλαβρύτων και τον δήμαρχο Ευρώτα για την αγαστή συνεργασία και ανέφερε ότι σε αυτό το τελικό στάδιο, όπου ο Φάκελος με την ιστορική τεκμηρίωση για την αναγνώριση του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό χωριό βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και στην αρμόδια Διεύθυνση Διοίκησης – Γραφείο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, όπως επίσης το νέο αίτημα του δήμου Ευρώτα για αναγνώριση έχει κατατεθεί επισήμως στο Υπουργείο, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής και την έκδοση ΦΕΚ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Ν Κρητικού ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος των Μαρτυρικών χωριών και πόλεων σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αναφέρθηκε στον πόνο και στις μνήμες που έχουν οι συγγενείς απόγονοι των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων συγκαταλαγέται ο παππούς του, πατέρας της μητέρας του και τα τρία αδέρφια της μητέρας του και ότι μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι όπου οι αφηγήσεις της γιαγιάς του και της μητέρας του έχουν θέσει ως Ιερά υποχρέωση της ζωής του να συμπαραστέκεται και να στηρίζει κάθε τέτοια ενέργεια άλλων μαρτυρικών χωριών και πόλεων με σκοπό πάντα την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης. Προσκάλεσε δε τους κυρίους Κρητικό και Βέρδο να μεταβούν μετά το πέρας του lockdown στα Καλάβρυτα για να μοιραστούν αφηγήσεις από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Ο δήμαρχος Ευρώτα ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για την βοήθεια που παρείχε στους συνεργάτες του κ. Κρητικού για να συντάξουν τον Φάκελο με την ιστορική μελέτη και τα απαραίτητα στοιχεία για την αναγνώριση του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό. Μάλιστα ο κ.Βέρδος προσκάλεσε τον δήμαρχο Καλαβρύτων να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης τον Ιούνιο του 2021, οπότε και θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις μετά την ιστορική απόφαση αναγνώρισης.

Το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης ήταν οι ακόλουθες ενέργειες:
A. Αίτημα από τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο, ως πρόεδρου του δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, προς τον κ. Γιώργο Δέδε, Προϊσταμένου του Γραφείου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών του Υπουργείου Εσωτερικών για επιτάχυνση της εξέτασης του Φακέλο.
B. Ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών κ.Παναγιωτή Θεοδωρικάκου από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικό και τον δήμαρχο κ. Δήμο Βέρδο για την πληρότητα του Φακέλου του αιτήματος και το από κοινού αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης, με τη σύγκλιση της Τριμελούς Επιτροπής και την έκδοση στη συνέχεια του αντίστοιχου ΦΕΚ.