ΕΛΛΑΔΑ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος καταγγέλλει ότι οι εταιρείες κόβουν το ρεύμα σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και σε συνθήκες πολικού ψύχους.

«Πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα παράπονα καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και είτε τους κόβεται το ρεύμα, είτε απειλούνται με διακοπή, εν μέσω πολικού ψύχους, που πλήττει όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να δείχνει, κατά τόπους, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Σε περίοδο μάλιστα γιορτών και εν μέσω ψύχους κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, τροφής και φαρμάκων, ακόμα και σε οικογένειες που ζουν από τα συσσίτια των Δήμων».

Μάλιστα, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προτείνουν διακανονισμούς εξόφλησης με αδιανόητους όρους, στους οποίους είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα, ενώ από τον δεύτερο κιόλας απλήρωτο λογαριασμό και μετά, εκδίδονται εντολές διακοπής και η είσπραξη των οφειλών ανατίθεται σε εισπρακτικές εταιρείες, που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε δικηγορικά γραφεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε, όπου αφορά σε ευάλωτους καταναλωτές, μέλη ευπαθών ομάδων να προβείτε άμεσα στην υιοθέτηση ευνοϊκών διακανονισμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους λόγω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αζημίως και ατόκως, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εν λόγω στην καθημερινή τους επιβίωση;

2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε, αφενός, σε επανασύνδεση των παροχών ρεύματος σε όσους εκ των ανωτέρω αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους και αφετέρου, να προβείτε σε ουσιαστικό κούρεμα του χρέους για ηλεκτρική ενέργεια, όπου αφορά σε ανέργους, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, σε υπερήλικες των οποίων η απονομή σύνταξης εκκρεμεί και σε άλλους χαμηλόμισθους ή φτωχούς επαγγελματίες;»