Η αντιφατικότητα και η ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδείχθηκε κατά την ομιλία του Σταύρου Αραχωβίτη, στη Βουλή

ΣΠΑΡΤΗ. Στην αντιφατικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εστίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, την Πέμπτη 4/2, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «...Καταστήματα, όπως καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνίας είναι ανοιχτά για σέρβις και για πληρωμή λογαριασμών αλλά κλειστά για πωλήσεις. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες αλλά όχι τα εμπορικά καταστήματα. Η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός που είναι τα μεγάλα θύματα, έχουν ν΄αντιμετωπίσουν, συν τοις άλλοις και τους κυβερνητικούς Υπουργούς να τούς ειρωνεύονται και να ζητούν τα κλειδιά των καταστημάτων τους!».

Επιπλέον, «έχουν οδηγηθεί στην ανεργία κατά χιλιάδες και πολλές ακόμη ειδικότητες όπως ξεναγοί, ηχολήπτες, φροντιστές κ.α, οι οποίοι παραμένουν αόρατοι. Οι αριθμοί στην οικονομία και την κοινωνία μιλούν από μόνοι τους:

• 844.000 λιγότερες προσλήψεις το 2020 σε σχέση με το 2019

• Επιπλέον 573.000 άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ

• Πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 18 δισ. ευρώ.

• Δημόσιο χρέος στα 370 δισ. ευρώ, στο 228% του ΑΕΠ, σε επίπεδα των πρώτων μνημονίων».

Ιδιαιτέρως δε, για το πανδημικό «κοκκίνισμα» της Λακωνικής πρωτεύουσας τόνισε:

«Η Σπάρτη, από “covid-free” μέχρι πρότινος, βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και έναν μήνα, γιατί με τα διπλά βιβλία, που αποδείχθηκε ότι τηρείτε, δεν παρουσιαζόταν η πραγματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί ο πληθυσμός και να μην έχουν ληφθεί υπ’ όψιν έγκαιρα οι προειδοποιήσεις. Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία, για όλες τις περιοχές, είναι καταστροφικές».

Αναφορικά με τους αγρότες, τους ψαράδες, τους κτηνοτρόφους, τα μέτρα αποδεικνύονται κατώτερα των πραγματικών απωλειών: «Υποβαθμίσατε τους ελέγχους στην αγορά και οργιάζουν οι φήμες για ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις και εισαγωγές, οι οποίες ωθούν τις τιμές του παραγωγού προς τα κάτω. Έχουμε αναδείξει επανειλημμένως με ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο το ζήτημα που έχει προκύψει με το μέλι όσο και με τα οπωροκηπευτικά», επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης.

Πεποίθηση του βουλευτή, είναι πως το κλείσιμο της εστίασης, η κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και οι δυσκολίες στις εξαγωγές έχουν οδηγήσει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα σε κρίση τόσο διάθεσης όσο και τιμής. Ακόμη και τα πορτοκάλια, τα οποία στο πρώτο κύμα φαινόταν ότι κρατάνε, αυτήν την περίοδο έχουν καταρρεύσει. Η τιμή του βαμβακιού επίσης είναι σχεδόν η μισή από τη χρηματιστηριακή.

«Εμείς το 2018 και το 2019 χορηγήσαμε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ποσά πάνω από 90 εκατ. ευρώ με τη μορφή των de minimis χωρίς συνθήκες πανδημίας, αλλά στοχευμένα σε προϊόντα και παραγωγούς που πραγματικά αντιμετώπισαν πρόβλημα. Εσείς τώρα, αφήνετε έξω έναν στους δύο ελαιοπαραγωγούς, στο μέτρο 21, έναν στους δέκα κτηνοτρόφους, ενώ εννέα στους δέκα αλιείς έχουν μείνει έξω από το Πρόγραμμα Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων», επισήμανε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Και συμπλήρωσε: «Στη δε περίπτωση της ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας για τον κορωνοϊό, στο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν εφαρμόστηκε ούτε καν το άρθρο 146 του πρόσφατου ν. 4764/2000, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων. Καταθέσαμε μάλιστα και σχετική ερώτηση γιατί θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να κινούν τη διαδικασία αποδέσμευσης στους λογαριασμούς τους, που παραμένει αναπάντητη».

Και το πικρό κερασάκι στην... τούρτα:

«Η ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείων-Κυβέρνησης του επιτελικού κράτους, συνεχίζεται! Δεύτερο πρόβλημα προέκυψε με την χρονοκαθυστέρηση στην ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας: η πρόσκληση, η κατάθεση αιτήσεων, η αξιολόγηση και η εκταμίευση έγιναν όλα μέσα στο 2020. Όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ το χρεώνει και ζητά από τους αγρότες να κάνουν τροποποίηση προηγούμενου οικονομικού έτους, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Παρακολουθείστε την ομιλία του κ. Αραχωβίτη στη Βουλή: