Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 διατυπώνεται μια σοβαρή καταγγελία για την ελευθερία έκφρασης και βούλησης των πολιτών

ΕΛΛΑΔΑ. Οι Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν «το νέο αυταρχικό εγχείρημα της πιο αντιδημοκρατικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης». Σύμφωνα με την καταγγελία «θεσπίζεται μια έμμεση πλην όμως αποκρουστική, αντισυνταγματική και απαράδεκτη μορφή λογοκρισίας στα συμβατικά οπτικοακουστικά μέσα και κυρίως στο διαδίκτυο, που μέχρι σήμερα αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο χώρο ενημέρωσης, ο οποίος δεν ελέγχεται ασφυκτικά από τους κυβερνώντες. Η λογοκρισία που εισάγει η ευρωπαϊκή οδηγία και ασμένως νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη δημοκρατία σε βαριά παραστρατήματα που θυμίζουν άλλες εποχές!»

Όπως τονίζει το ΜέΡΑ25 η απαγόρευση ανάρτησης υλικού που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» αποτελεί «την επιτομή της ανεπίτρεπτης με βάση το Άρθρο 7 του Συντάγματος ασάφειας νόμου, ιδίως μάλιστα όταν περιλαμβάνει αόριστες έννοιες που αφορούν απροσδιόριστα εσώτερα συναισθήματα (π.χ. μίσος) ή όταν επιπλέον δεν συνοδεύεται από ασφαλιστικές δικλείδες όπως π.χ. ο άμεσος, ενεργός και ζωντανός κίνδυνος επέλευσης βλάβης ενός δημόσιου αγαθού, με αποτέλεσμα να μπορούν να εμπίπτουν στο νοηματικό βεληνεκές της διάταξης ακόμη και συνήθεις ή τετριμμένες εκκλήσεις του τύπου: «Ξεσηκωθείτε και ανατρέψτε το καθεστώς», κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε περιορισμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 14 σε συνδυασμό με το Άρθρο 25 του Συντάγματος. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι με βάση παρόμοιο ασαφή νόμο στην Ισπανία, υπήρξαν 76 διώξεις πολιτών αναφορικά με στίχους τραγουδιού που θεωρήθηκε ότι πλήττει τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας!»

Στην καταγγελία από το ΜέΡΑ25 γίνεται σαφές ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη λόγω «της ταυτόχρονης παραβίασης και του Άρθρου 16 του Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία της Τέχνης, αφού η απαγόρευση αφορά και υλικό που προέρχεται από δημιουργούς–καλλιτέχνες, πράγμα που σημαίνει ότι τίθεται υπό διωγμό το καυστικό πολιτικό τραγούδι, η σάτιρα κ.λπ., με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Οι κερκόπορτες της δίωξης, κατ’ ουσία, φρονηματικού τύπου, αλλά και κατάλυσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης στα πλαίσια των στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων, ανοίγουν! Γνωρίζουμε σε τι βαθμό μπορεί να φτάσει ο κρατικός έλεγχος και η καταστολή έχοντας ήδη βιώσει την άρση ασυλίας της βουλευτού μας Αγγελικής Αδαμοπούλου για αναφορά της στα σώματα ασφαλείας μέσα στο κοινοβούλιο κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων της.

Κατά συνέπεια, οι Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και παράλληλα να καταργήσει και όλα τα έκτακτα νομοθετήματα που έχουν κατά καιρούς θεσπιστεί κατά παρέκκλιση του κοινού ποινικού δικαίου, δηλαδή τους περίφημους τρομονόμους».