ΣΠΑΡΤΗ. Σε διαδικτυακή σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα των δασικών χαρτών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/2, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε και ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό κ. Αμυρά, ο Λάκωνας βουλευτής τόνισε ότι από τη στιγμή που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στη Λακωνία στις αρχές του 2017, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, παρόλο που και ο ίδιος έχει θέσει το θέμα σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων τριών ετών, είτε μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων είτε δια ζώσης.

Ανέφερε μάλιστα πως, «…μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στη Λακωνία μόνο 2.000 αιτήσεις αντιρρήσεων, ενώ οι εκκρεμούσες μπορεί να φτάσουν και τις 16.000 αιτήσεις και οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων έχουν σταματήσει να συνεδριάζουν εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Ζήτησε δε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος την άμεση έναρξη των συνεδριάσεων των Επιτροπών και την επιτάχυνση των εργασιών τους.

Τι προτείνει ο Θανάση Δαβάκη προς την πολιτική ηγεσία

  • Να εξεταστούν κατά προτεραιότητα όλα τα αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα
  • Να προσληφθεί άμεσα επιστημονικό προσωπικό για τη σχετική διαδικασία
  • Να συσταθούν περισσότερες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων
  • Να επιτραπεί στη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Νομό Λακωνίας η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων όχι μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα του χάρτη αλλά και στο σύνολό του, γιατί υπάρχουν πολλοί Λάκωνες πολίτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους

Απαντώντας στον Θανάση Δαβάκη, ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γκουντούφας, ανέφερε ότι, «…δεν είναι δυνατόν να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων σε αναρτημένους δασικούς χάρτες. Όμως αυτοί που δεν πρόλαβαν μπορούν να κάνουν αιτήσεις προδήλου σφάλματος ή να προσφύγουν στην Επιτροπή Δασολογίου».

Σημειώνεται πως υπήρξε δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Αμυρά, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την διόρθωση των προβλημάτων μέσω νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και την αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, όπου απαιτείται.