ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών για τα κλειστά χυμοποιεία στην Αργολίδα.

«Σύμφωνα με διαμαρτυρίες παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα στο διαδικτυο, της 1ης Μαρτίου 2021, οι παραγωγοί της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα χυμοποιεία και τη λειτουργία αυτών. Τα εν λόγω σταμάτησαν να δέχονται τα εσπεριδοειδή, ύστερα από την καταγγελία συμβάσεων που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές από την ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών και μετά από την διαπίστωση εκτεταμένης ρύπανσης του Αργολικού κόλπου από τα ανεπεξέργαστα λύματα που διέθεταν στον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής. Συνέπεια της διαμορφούμενης ως άνω κατάστασης είναι η επικείμενη συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω του ότι πολλοί δεν προβαίνουν σε συγκομιδή, αφήνοντας τα εσπεριδοειδή στα δέντρα με προοπτική την καταστροφή τους επ' αυτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε προς εξεύρεση λύσης στο ανωτέρω ζήτημα, επαναλειτουργώντας τα χυμοποιεία με τέτοιο τρόπο, ώστε και να μην επιβαρύνουν τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑ στην περιοχή και κατ’ επέκταση στον Αργολικό κόλπο, αφενός, αλλά και αφετέρου, να παραδίδονται ανεμπόδιστα τα εσπεριδοειδή των παραγωγών στα χυμοποιεία;»