ΕΛΛΑΔΑ. «Όλοι είναι πιεσμένοι και όλοι αναζητούν ανάσες ελευθερίας. Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή ειδικών. Και με το συμπληρωματικό εργαλείο των self test θα εξετάσει η Επιτροπή τα δεδομένα». Αυτό αναφέρουν κυβερνητικοί και κομματικοί κύκλοι.

Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, κυρίως στα λύκεια και στα γυμνάσια, αποτελούν προτεραιότητα. «Τα μεγαλύτερα παιδιά, και δη του Λυκείου, έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό εκτός της σχολικής τάξης. Είναι ομάδες μεγαλύτερων παιδιών, που θα μπορούν και πιο εύκολα να ελεγχθούν και είναι και τάξεις για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Δεν πάμε σε μία άνευ όρων επανεκκίνηση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος είναι να πάμε σε προσαρμογές και για την καλύτερη τήρηση των μέτρων και προφανώς για να δοθούν ανάσες και στην κοινωνία και στην οικονομία, με ελεγχόμενες δραστηριότητες και μεταφορά όσων περισσότερων δραστηριοτήτων μπορούμε σε εξωτερικούς χώρους».

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό είναι νωρίς ακόμη. Εφόσον το προκρίνει και η Επιτροπή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να απλωθεί ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, σε μεγαλύτερους χώρους.

Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης. «Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, μετά τα μέσα Απριλίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι καλή περίοδος, μένει να το δούμε».

Στελέχη του κόμματος πέριξ της Κυβέρνησης καταλήγουν: «Υπάρχει φως στο τούνελ. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι. Κάθε εβδομάδα που περνά προστίθενται τουλάχιστον 200.000 εμβολιασμοί και χτίζεται σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει, ειδικά από τον Μάιο και μετά, να πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων».