ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκλέγεται σε ένα νομό με μεγάλη παραγωγή ελιάς Καλαμών, την Αιτωλοακαρνανία, κι επίσης δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το Υπουργείο του διατηρεί ως νομική σύμβουλο την νομική σύμβουλο της ΠΕΜΕΤΕ και εκπρόσωπο των Επιμελητηρίων Λακωνίας - Φθιώτιδας - Αιτωλοακαρνανίας που στηρίζουν την διατήρηση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.

Η πολιτική απόφαση είναι η λύση που πρότεινε μέσα από το notospress.gr ο Σταύρος Χρυσαδάκος για την διένεξη ανάμεσα στους υποστηρικτές της απόφασης Αποστόλου και στην Κατοχύρωση και διεύρυνσης της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

«Εμπαιγμός» η ουδετερότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί και συνεταιριστές δηλώνουν έκπληκτοι και εμβρόντητοι από τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας Ελευθερία αναφορικά́ με τον ρόλο προσώπου που είχε την ιδιότητα της νομικής εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, έχοντας παράλληλα τον ρόλο της νομικής συμβούλου του νυν Υφυπουργού́ Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι 4 φορέων της Μεσσηνίας , Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας , Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη Νομική Σύμβουλος έχει διατελέσει σύμβουλος τόσο του πρώην Υπουργού́ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και πολιτικών προϊστάμενων του εν λόγω Υπουργείου από το 2010. Ταυτόχρονα δε, αποτελεί εκπρόσωπο των Επιμελητηρίων Λακωνίας - Φθιώτιδας - Αιτωλοακαρνανίας κατά την εκδίκαση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ στο ΣτΕ όπου τα εν λόγω Επιμελητήρια υποστηρίζουν την διατήρηση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου που απελευθέρωσε την χρήση της καταχωρισμένης ως ΠΟΠ ονομασίας Καλαμάτα και έχει μεγάλο βαθμό «συνεισφοράς» στην κατρακύλα των τιμών παραγωγού».

Δικαιολογημένα λοιπόν ισχυρίζονται ότι «αναδεικνύεται μείζον πολιτικό ζήτημα αναφορικά με τον ρόλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την θέση του αναφορικά με την καταχωρισμένη ως ΠΟΠ ονομασία Καλαμάτα. Συνιστά πολιτικό εμπαιγμό η δήθεν έως τώρα ουδετερότητα εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ την ώρα που αποκαλύπτονται παράλληλες διαδρομές».

Οι μεσσήνιοι αλλά και Σπαρτιάτες υποστηρικτές τους καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει τους χιλιάδες παράγωγους Ελιάς Καλαμών για τη θέση της αναφορικά́ με την Υ.Α Αποστόλου και την ελεύθερη διακίνηση «Kalamata olives» από́ τρίτες χώρες σε βάρος της Ελληνικής ελιάς Καλαμών.

Ειδικότερα ζητούν να μας ενημερώσει δεόντως, εάν θα παραστεί́ στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ στις 13 Απριλίου για να υπερασπιστεί́ την Υπουργική́ Απόφαση Αποστόλου, μιας και οι επιλογές της στα πρόσωπα των συμβούλων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αυτό́ καταδεικνύουν.

Όπως τονίζουν «είναι στο χέρι της η άμεση ανάκληση της απόφασης, με νεότερη Υπουργική απόφαση η οποία θα αποκαθιστά την νομιμότητα και την ομαλότητα και στην συνέχεια ας ληφθεί́ επιτέλους η πρωτοβουλία για εθνική́ στρατηγική́ με όραμα και στόχους για την Ελληνική́ Ελιά́ Καλαμών και την Ελιά́ Καλαμάτας ΠΟΠ.

Μια στρατηγική́ με σεβασμό́ στη νομιμότητα, στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, στον μόχθο χιλιάδων παράγωγων και ευσυνείδητων επιχειρηματιών.

Με συνομιλητές τους παραγωγούς και εξαγωγείς που εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου, επενδύουν στην ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα, και σέβονται την ελληνική́ παράδοση.

Δυστυχώς ο ρόλος των ΠΕΜΕΤΕ - ΔΕΟΠΕΛ αποκαλύπτεται πως δεν εξυπηρετεί́ τα εθνικά́ συμφέροντα και τους Έλληνες παραγωγούς».

Οι θεματοφύλακες την κατοχύρωσης της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, την ώρα την ώρα που κανένας βουλευτής είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμειγνύεται σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, καλούν σε συστράτευση όλους τους θεσμικούς φορείς πέρα και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικές «καθώς οι καταιγιστικές αποκαλύψεις πρέπει να μας ενώσουν μπροστά στον κοινό στόχο που είναι η κατοχύρωση της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών αλλά και του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Απαιτούμε λύση και φώς ειδάλλως μόνη οδός θα είναι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».