ΕΛΛΑΔΑ. «…Σε ποιους αλήθεια σκοπεύει η Κυβέρνηση της ΝΔ να μοιράσει τα 350.000.000€;», αναρωτιούνται σε κοινή τους δήλωση, Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου (τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αντίστοιχα) και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, σχετικά με το θέμα, «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Ως προβληματικό σημείο παρουσιάζεται, «…ο σχεδόν διπλασιασμός στο “κατώφλι” εισαγωγής στο αγροτικό επάγγελμα για τους υποψήφιους νέους αγρότες της χώρας μας (άνω των 14 χιλ.€ αντί για 8 χιλ.€ που ήταν στην προηγούμενη πρόσκληση του 2016).

Τη στιγμή που η κατανομή των εκμεταλλεύσεων της χώρας σε κατηγορίες οικονομικού μεγέθους δείχνει ότι το 66% αυτών κατατάσσονται την κατηγορία έως 8.000 € ενώ μόλις το 17% των εκμεταλλεύσεων ανήκουν στην κατηγορία οικονομικού μεγέθους από 8.000€ ως 16.500 € (με τα στοιχεία ΟΣΔΕ 2015), απορίας άξιο είναι με ποια ακριβώς στόχευση καθορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα 14. χιλ ευρώ σαν “κατώφλι”;».

Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Κυρίαρχο ζήτημα που εγείρεται μετά την προδημοσίευση της 3ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2021 είναι ο σχεδόν διπλασιασμός στο “κατώφλι” εισαγωγής στο αγροτικό επάγγελμα για τους υποψήφιου νέους αγρότες της χώρας μας (άνω των 14 χιλ. € αντί για 8 χιλ. € ήταν στην προηγούμενη πρόσκληση του 2016).

Τη στιγμή που η κατανομή των εκμεταλλεύσεων της χώρας σε κατηγορίες οικονομικού μεγέθους δείχνει ότι το 66% αυτών κατατάσσονται την κατηγορία έως 8.000 € ενώ μόλις το 17% των εκμεταλλεύσεων ανήκουν στην κατηγορία οικονομικού μεγέθους από 8.000€ ως 16.500 € (με τα στοιχεία ΟΣΔΕ 2015), απορίας άξιο είναι με ποια ακριβώς στόχευση καθορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα 14.000€ σαν «κατώφλι».

Συνάμα, στα κριτήρια εισόδου δεν υπολογίζεται η εργασία για την αύξηση της απασχόλησης και την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ενώ αποκλείονται, με βάση την προδημοσίευση, όσοι δραστηριοποιήθηκαν (ηλικίες 36-40) στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη πρόσκληση.

Όπως σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που είναι τόσο απαραίτητη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, θα αποκλείσει μαζικά τους νέους σε κλάδους όπως η ελαιοκομία, αμπελουργία αλλά και η εκτατική κτηνοτροφία, που συγκαταλέγονται σε αυτούς με κυρίαρχο το μικρό οικονομικό μέγεθος.

Σε ποιους αλήθεια σκοπεύει η Κυβέρνηση της ΝΔ να μοιράσει τα 350 εκατ. ευρώ;

Ο σχεδιασμός τους έως τώρα δείχνει ότι πρόθεσή τους είναι-όπως άλλωστε παντού- να αποκλείσουν τη συντριπτική πλειοψηφία που είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, να καθηλώσουν σοβαρούς κλάδους της αγροτικής μας παραγωγής και να καταδικάσουν στη γήρανση και τον μαρασμό τις ορεινές – μειονεκτικές και νησιωτικές αγροτικές περιοχές της χώρας».