ΣΠΑΡΤΗ. «Η Οδηγία αφορά στις σχέσεις των αγροτών, των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μικρών επιχειρηματιών-μεταποιητικών με τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης, όπου όπως είναι προφανές οι σχέσεις αυτές κάθε άλλο παρά ισότιμες είναι. Εδώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια λεόντεια σχέση», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του, ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Προσθέτοντας, ότι, «…θα ήταν μια καλή ευκαιρία η Οδηγία να έρθει συμπληρωματικά στο ν.4492/2017 που ήταν ένας νόμος, που ενώ είχε ομολογουμένως προβλήματα στη λειτουργία του, έθεσε ένα πλαίσιο επιτέλους στην προστασία των μικρών παραγωγών και των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

Όμως, μέσα στο νομοσχέδιο, στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη στον ν.4492/2017 ούτε καν στον πίνακα, στο παράρτημα, για το ποια είναι τα προϊόντα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Γιατί δε γίνεται καν αναφορά σε αυτόν;».

Η κριτική επί των άρθρων

  • «Αναφέρεται ότι εφαρμογή του νόμου γίνεται στους αγοραστές με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Στη χώρα μας, επιχειρήσεις μεταποιητικές, προμηθευτικές με τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ είναι η μειοψηφία.

Δηλαδή οι παραγωγοί πωλούν, συναναστρέφονται και έχουν ως αγοραστές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ. Άρα, για ποιους είναι η εφαρμογή αυτή; Ποιους θα προστατεύσει δηλαδή, έναντι ποιων;

  • Στο άρθρο 4, όπου αφήνει ένα πολύ μεγάλο “παράθυρο” για την κατάργηση επί της αρχής της συμφωνίας.

Όταν λέει ότι εξαιρείται των διατάξεων ότι έχει συμφωνηθεί, καταλαβαίνουμε όλοι ποιος θα κάνει τη συμφωνία: Αυτός που είναι ο πιο ισχυρός.

Άρα για ποιον νομοθετούμε;

  • Ο τρόπος που θα δουλεύει. Ορίζεται εδώ ότι ο τρόπος είναι μόνο εάν υπάρχουν καταγγελίες. Δηλαδή,

δεν υπάρχει ένα αυτόματο σύστημα ενημέρωσης της εφαρμογής -πρόκειται για το άρθρο 6.

Άρα όταν και αν ο παραγωγός κάνει καταγγελία, τότε μόνο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου. Και πότε θα κάνει καταγγελία ο παραγωγός;

  • Οι αρχές επιβολής -το άρθρο 5.

Μπορεί μία Επιτροπή από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., και 4 Γενικούς Διευθυντές να είναι λειτουργική και να εξετάζει καταγγελίες που ενδεχομένως να φτάνουν τις δεκάδες ή τις εκατοντάδες αύριο;».