ΛΑΚΩΝΙΑ. Με τον περιφερειακό Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, Ηλία Αγγελόπουλο, συναντήθηκε την Παρασκευή 9/4 ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Στόχος, να πληροφορηθεί σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, που τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

Τι βγήκε από τη συνάνηση;

Όπως αναφέρει σχετικά ο Λάκωνας βουλευτής, στον Δήμο Ευρώτα:

«Ο παγετός τής 17ης Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει ζημιά στα εσπεριδοειδή για επιτραπέζια χρήση (Βαλέντσια και όψιμα ομφαλοφόρα) του Λέημονα, του Έλους και του Αστερίου ενώ έχει πληγεί σημαντικό μέρος των εσπεριδοειδών της Σκάλας, της Μυρτιάς, του Περιστερίου και του Βλαχιώτη και υπάρχουν θύλακες παγοπληξίας στη Γλυκόβρυση, στον Αγιάννη, στην Απιδιά, στις Γούβες, στη Γράμμουσα και στη Στεφανιά.

Επίσης υπάρχουν μικρότερες ζημιές στον κάμπο των Μολάων.

Από την περασμένη Τρίτη 6/4 έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκτιμήσεις από γεωπόνους εκτιμητές, αρχίζοντας από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές για να καταλήξουν στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Για Σκούρα και Κεφαλά

«Στις 23/3 ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε διάφορες περιοχές της Σπάρτης με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει πέσει στη Σκούρα και τον Κεφαλά σε λαδολιές και Καλαμών.

Την επόμενη ημέρα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την περιοχή, διαπίστωσε την ζημιά και την έθεσε υπό παρακολούθηση έως το στάδιο τής φυσιολογικής καρπόπτωσης, όπου και θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα.

Πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι επειδή η ζημιά αυτή επήλθε κατά το προανθικό στάδιο των δέντρων, στο μπουμπούκι ή στο μούρο όπως λέμε, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Πάντως μόλις διαπιστωθεί ζημιά πάνω από το 30% στην ευρύτερη περιοχή, θα γίνει ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ)».

Κάποιο καλό νέο, υπάρχει; Υπάρχει!

  • Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη χαλαζόπτωση της 10/12/2020 στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας στον άξονα από Πλύτρα-Παπαδιάνικα -Ασωπός-Φοινίκι έως και Συκια και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις έως το τέλος του μήνα
  • Καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις λόγω της χαλαζόπτωσης στον Βρονταμά, που έλαβε χώρα στις 2/8/20 και έπληξε κυρίως ελιές Καλαμών, θα καταβληθούν και αυτές έως το τέλος του μήνα.
  • Επίσης για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση στην περιοχή της Σπάρτης και των Αμυκλών που έλαβε χώρα στις 26/5/20, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς έως το τέλος Μαΐου. Η ζημιά στα εσπεριδοειδή της Απισιάς και του Αγιάννη που προήλθε από τη χαλαζόπτωση της 2/8/20, θα αποζημιωθεί και αυτή στο τέλος Μαΐου.


Δήλωσε ο κ. Δαβάκης:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ για τη λεπτομερή ενημέρωση που μου έκανε, καθώς επίσης και για την συνεργασία που είχαμε στην εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Υποκατάστημα της Πελοποννήσου, με κυρίαρχο αυτό της υποστελέχωσης.

Οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να κατευθυνθούν προς τη με οποιονδήποτε τρόπο στελέχωση του οργανισμού με γεωπόνους εκτιμητές.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν υποχρεωτικά το ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης αντιμετώπισης».